Wysokie ceny warzyw kapustnych
Ceny warzyw kapusty - białej i czerwonej, kalafiora i brukselki - wciąż utrzymują się na dość wysokim poziomie. Z czego to wynika?
Powodów tego stanu rzeczy jest kilka. Wskazuje na nie Maciej Kmera, ekspert Rynku Hurtowego w Broniszach. W pierwszej kolejności mówi o suszy, która w tym sezonie była bardzo dotkliwa. Nie bez znaczenia, jego zdaniem, są również: coraz trudniejsze do zwalczenia szkodniki i choroby.
W związku z powyższym ceny warzyw kapustnych na największym rynku hurtowym w Polsce - podwarszawskich Broniszach - przedstawiają się następująco:
Kapusta biała - 3,50-4,50 zł/szt i 1 zł/kg,
Kapusta czerwona (zwana też modrą) - 1,50-1,80 zł/kg.
Kalafior - 3,50-4,50 zł/szt,
Brukselka - nawet do 7,00 zł/kg.