Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

Jagody kamczackie nie są tak popularne jak borówka amerykańska, ale z roku na rok coraz mocniej cenione - głównie za odżywcze, zdrowe owoce. Roślina rośnie i owocuje najlepiej na stanowisku nasłonecznionym. Można ją również posadzić w miejscu lekko zacienionym, ale niższy poziom naświetlenia wpłynie na wielkość i smak owoców. Optymalną dla rośliny jest średnio żyzna i lekko kwaśna gleba. Kwiaty jagody kamczackiej dobrze znoszą wiosenne przymrozki. Roślina kwitnie w pierwszej połowie kwietnia, a kwiaty są zapylane krzyżowo. Wskazane jest posadzenie obok siebie dwóch różnych odmian. Warto także pamiętać, że jagoda kamczacka owocuje na pędach, które przyrastają w danym roku.
Pierwsze jagody mogą pojawić się już w połowie maja. Owoce mają formę lekko wydłużonych jagód w kolorze jasnofioletowym i są pokryte lekkim nalotem. Jagody mają ciemnoczerwony miąższ. W smaku są słodko-kwaskowate (mniej słodkie niż owoce borówki amerykańskiej), wyraźnie wyczuwalna jest lekka goryczka.
Czytaj też: Nie tylko pelargonie i begonie. Te kwiaty zwisające na balkon także zachwycają
Jak i kiedy przycinać jagodę kamczacką?
Młodych sadzonek się nie przycina poza niezbędnymi zabiegami sanitarnymi. Właściwe cięcie pielęgnacyjne jagody kamczackiej można wdrożyć zazwyczaj po 4. lub 5. roku od posadzenia. W ciągu roku zalecane jest dwukrotne przycinanie jagody kamczackiej. Pierwsze w okresie przedwiośnia przed rozpoczęciem wegetacji (najczęściej do końca marca), drugie – po zakończeniu owocowania (od połowy lata do wczesnej jesieni). Zabieg należy wykonywać podczas słonecznej pogody dobrze naostrzonymi narzędziami, które nie pokaleczą młodych pędów.
Jak przycinać jagodę kamczacką?
Gdy roślina ma ok. 4 lat należy rozpocząć regularne przycinanie krzewu. Wysokość i jakość plonu zależy m.in. od ilości światła. Krzewy gęste, splątane i zaniedbane, z gałęziami rosnącymi do środka mają niższe szanse na dobre owocowanie. W trakcie pielęgnacji usuwa się pędy stare (zazwyczaj 1-2 większe gałęzie na sezon), zgrubiałe, chore lub zarażone przez choroby. Wskazane jest także usuwanie pędów kładących się na ziemi, słabych, krzyżujących się i połamanych. Krzew owocuje najlepiej, gdy korona rośliny jest mocno prześwietlona, a światło dociera do każdej gałęzi. Silniejsze, formujące cięcie zalecane jest raz na 5 lat. Zadaniem takiego zabiegu jest przede wszystkim odmłodzenie rośliny.
Czytaj też: Świetny nawóz zero waste do malin i truskawek. Składniki każdy ma w domu