Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Magazynowanie ziarna. Jakie koszty?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
      Szkodniki wzięły na cel borówkę amerykańską. Pomogą dwa składniki z kuchni
      Jest trująca, ale to nie odstrasza od jej uprawy. Wyglądem przypomina bonsai
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Topinambur - samo zdrowie [ZDJĘCIA]

Owoce i warzywa

Topinambur - samo zdrowie [ZDJĘCIA]

  • 1/4
  • następne zdjęcie
Źródło: E. Jamka

Na surowo, palone, prażone, kiszone, konserwowe, chipsy, pasztet, nalewka, kawa - możliwości przygotowania wiele. Poza tym mnóstwo właściwości zdrowotnych. Co się kryje pod tak zachęcającym opisem? Topinambur.

Od lat w powiecie skarżyskim uprawia go Szymon Płusa. Jego gospodarstwo ekologiczne i wytwarzane z topinamburu produkty nieraz były doceniane w regionie.  Podobnie, jak wytwórca zdrowotnych specjałów,  wybrany Chłopem  Roku 2019.  

Szymon Płusa 5-hektarowe, ekologiczne gospodarstwo rolne prowadzi w gm. Skarżysko Kościelne (pow. skarżyski)  od kilku lat. Ziemię odziedziczył po rodzicach, ci jeszcze po dziadkach. Rolnicze tradycje oraz przywiązanie do roli sprawiły, że mimo pracy na kolei nie odpuścił uprawy i  zaangażowania w życie mieszkańców wsi.  Jak mało kto w regionie wziął się za uprawę topinamburu. 

- Pamiętam, że rosło to u nas w ogródku, jak jeszcze byłem dzieciakiem. Babcia prażyła to dziadkowi. Ale niezbyt dobrze to smakowało. Jakiś czas temu spotkałem się z tym znowu, Indianie od 100 lat to uprawiają i długo żyją. Dlatego postanowiłem spróbować - mówi o początkach uprawy topinamburu.

Przypominające wyglądem imbir warzywo, o nieregularnych bulwach sadzi się jak ziemniaki. W ziemi rośnie od wiosny do jesieni. Z jednego hektara można uzyskać nawet 10 ton zbiorów, przy uprawie ekologicznej. 

- Uprawa topinamburu jest zbliżona do uprawy ziemniaka. Sadzi się go tak samo, podobnych zabiegów pielęgnacyjnych wymaga. Jeśli chodzi o ziemię, to nie wymaga szczególnych warunków. Największą plagą są zwierzęta, dziki i sarny, dla który topinambur jest równie smaczny jak dla ludzi - mówi rolnik, który uprawia topinambur na 3 ha i produkuje głównie na użytek własny, dla znajomych i osób zainteresowanych uprawą. - Osób chętnych do uprawy jest wiele, na razie prowadzę głównie przydomowy handel.

Topinambur to warzywo, które wpływa na ograniczanie chorób cywilizacyjnych. W połączeniu z oryginalnym smakiem daje szereg możliwości kulinarnych. - Szczególnie cennym składnikiem bulw jest inulina (bulwy zawierają jej około 16 proc.). Stanowią też bogate źródło aminokwasów egzogennych, np. treoniny i tryptofanu. Cechy te decydują o szczególnie dużym znaczeniu topinamburu w diecie diabetyków – pomagają normalizować glikemię. Bulwy zalecane są też dla osób po chemioterapii. Spożywanie ich wpływa osłonowo na wątrobę oraz pracę układu moczowego. Medycyna ludowa wykorzystywała topinambur w leczeniu chorób układu krążenia, reumatyzmie, a nawet w zwalczaniu otyłości - uważa koneser produktu, przekonując, że topinambur ma właściwości nie tylko lecznicze, ale także smakowe. Dowodem tego są przygotowywane przysmaki, które w regionie z roku na rok zyskują coraz większe   uznanie. W tym roku „Kawa z topinamburu” otrzymała wyróżnienie podczas finału regionalnego XIX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Kielcach. O tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowały 53 przysmaki wytwarzane przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.   
- –Warto brać przykład z Francuzów, którzy "ziemną gruszkę" potrafią wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Na Sekwaną ceni się także kawę z prażonych kłączy topinamburu - mówi Szymon Płusa.

- Kawa z topinamburu dostarcza cennych składników odżywczych, z których znane jest to warzywo: witamin (C i z grupy B) i składników mineralnych, głównie wapnia, potasu, magnezu, żelaza i miedzi. Zawiera też krzem o pozytywnym wpływie na kondycję włosów, skóry i paznokci, który ponadto utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie - przeciwdziała odkładaniu się na ich ściankach cholesterolu. Poprawia wyniki krwi. Tym samym zapobiega schorzeniom ze strony układu sercowo-naczyniowego - wylicza kolejne właściwości.

- Kawa z topinamburu jest zalecana dla osób zmagających się z cukrzycą. Tym bardziej, że posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność. Inulina to także naturalny probiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich działalności wzmacniamy odporność, wspieramy wątrobę w usuwaniu szkodliwych toksyn, a nawet chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Znajdziemy w nim sporą dawkę krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości.
Topinambur można serwować na wiele sposobów: na surowo, palone, prażone, kiszone, konserwowe, jako chipsy, pasztet czy nalewkę. Topinambur w zalewie słodko-winnej został uznany za w ub. roku najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego. W 2017 roku Bulwa Skarżyska, czyli topinambur na surowo, przetworzony jako pasztet  i jako chipsy został również doceniony.

- Bulwa jest zapomnianym, a niezwykle smacznym warzywem. Ma status warzywa dla biednej warstwy społeczeństwa oraz rośliny pastewnej dla zwierzyny łownej. Bulwa została wyparta przez ziemniak, jednak różni się od niego smakiem i tym że można ją spożywać na surowo - zachęca Szymon Płusa.


Nasz rolnik był przewodniczącym poprzedniej kadencji Rady Powiatu Skarżyskiego Świętokrzyskiej Izby Rolniczej (zasiada w niej od trzech kadencji). Do izby został wybrany także na nową kadencję. Działa również w Kole Gospodyń Wiejskich Skarżysko Kościelne, gdzie pełni funkcję sekretarza i prowadzi Kabaret GROM. Pisze teksty piosenek i skeczy. Jego zaangażowanie w rolniczą działalność zostało docenione przez kapitułę ogólnopolskiego turnieju o tytuł Chłopa Roku 2019, był wspierany przez KGW Skarżysko Kościelne i Zespół Pieśni Tańca i Rozrywki „Romano”. 

Czytaj także:

Topinambur - warzywo odporne na 50-stopniowe mrozy

  • 1/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
27 czerwca 2025
Materiał powstał przy współpracy PZŁ
Inne hodowle
Sokolnicy pomagają w dbaniu o bezpieczeństwo na lotniskach
27 czerwca 2025
Ceny rolnicze
Ceny bydła. Nadal wysokie?
26 czerwca 2025
Najnowsze
Owoce i warzywa
Letnie nawożenie porzeczki. Zastosuj teraz, a krzewy będą uginać się od owoców
27 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Jak uprawiać truskawki? Które odmiany wybrać?
25 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Oryginalny gość polskich ogrodów. Malinotruskawka nie ma wielu wymagań
14 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy
12 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności