Tego zabiegu unikaj po połowie września. Jak pielęgnować drzewa owocowe przed zimą?

Pielęgnacja drzew owocowych w okresie jesiennym zazwyczaj ma na celu przygotowanie drzew do przezimowanie. Jednak warto, wykonując różne zabiegi, zachować ostrożność, a niektóre z nich kompletnie pominąć. Nieprawidłowa pielęgnacja sprawić może bowiem, że drzewo osłabnie i będzie narażone na choroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnie cięcie drzew owocowych jesienią – kiedy?
Termin ostatniego cięcia drzew w tym roku powoli mija. Warto zakończyć wszystkie prace z tym związane do połowy września. Ponadto takie przycięcie nie może być silne – konieczny jest tutaj umiar, aby nie osłabić rośliny przed zimą i nie narazić jej na uszkodzenia.
Jak przycinać drzewa owocowe we wrześniu?
Do połowy września wykonuje się tak zwane letnie cięcie, głównie ważne dla drzew gatunków pestkowych (wiśnie, czereśnie czy śliwki). Wykonuje się je po zakończeniu zbiorów. Usuwa się wówczas pędy, które są chore, uszkodzone, krzyżują się lub nadmiernie zagęszczają koronę. Podobne sanitarne przycięcie potrzebne jest jabłoniom czy gruszom. To jednak istotne, by zbyt długo z nim nie czekać – jeśli pędy zostaną usunięte później, może to pobudzić drzewo do wzrostu nowych, które nie będą miały szansy, by zdrewnieć przed niskimi temperaturami.
Dlaczego warto wykonać ostatnie letnie cięcie drzew owocowych?
Niektórym przycinanie drzew czy krzewów kojarzy się jedynie z ich formowaniem, jednak zabieg ten nie ma jedynie względów estetycznych. Przycięcie drzew owocowych to dbanie o to, by rosły kontrolowanie, choroby i szkodniki się nie rozprzestrzeniały, a kondycja całej rośliny była lepsza.
Czytaj też: Przytnij agrest w tym terminie. W przyszłym roku obsypie się owocami
Jeśli pominie się ostatnie wrześniowe cięcie, korona drzewa owocowego może być zbyt gęsta, co wiąże się z mniejszym dostępem światła słonecznego, a tym samym słabszym kwitnięciem i mniejszą ilością zawiązujących się owoców. Istotne jednak jest to, by ciąć je delikatnie, gdyż silne cięcie wiąże się z obfitym przyrostem.
Kiedy przycinać drzewa owocowe?
Najlepszym terminem na przycięcie gruszy, jabłoni czy śliwy jest wiosna – wówczas powinno się przeprowadzić intensywne cięcie. Jeżeli przyrostów pionowych po wiośnie będzie zbyt dużo, cięcie należy przeprowadzić też latem, by lepiej dojrzewały owoce. Co istotne, wczesne odmiany tych gatunków można też przyciąć po zbiorze owoców, we wrześniu. Jak wspominaliśmy powyżej, powinno to być jednak cięcie sanitarne. W przypadku późniejszych odmian, które owocują jeszcze po połowie września, przycinanie należy zostawić do wiosny, by nie pobudzać roślin do wzrostu. Z tego samego powodu nie nawozi się też w tym czasie drzew azotem.
W przypadku wiśni i czereśni przycinanie powinno odbywać się po zbiorach, pod koniec sierpnia lub na początku września. Wówczas należy prześwietlić korony i usunąć uszkodzone, chore pędy. Unika się cięcia tych drzew wiosną, gdyż może to zwiększyć podatność na choroby grzybowe i bakteryjne.
Nieco później przycina się jedynie orzechy – włoski pod koniec września, leszczyna nawet w listopadzie.
Jak prawidłowo przycinać drzewa owocowe?
Drzewa owocowe przycinać warto w suchy, ciepły dzień, ale najlepiej pochmurny. Jeśli świeci słońce, raczej warto wybrać poranek lub popołudnie.
Przed użyciem narzędzi powinno się je zdezynfekować. To znacznie zmniejszy ryzyko przenoszenia chorób i szkodników na inne rośliny. Ponadto konieczne jest zminimalizowanie miażdżenia pędów, dbając o to, by narzędzia były ostre.
Rany po cięciu zabezpiecza się specjalną maścią, dzięki czemu będą się szybciej goić. Niektórzy decydują się też na to, by na mniejsze gałęzie rozpylić środek grzybobójczy.