Te drzewka i krzewy wymagają cięcia w lipcu lub sierpniu. Od czego zacząć?

Zabieg przycinania pędów kojarzy się nam raczej z wiosną. Nie dotyczy to jednak wszystkich gatunków roślin. Niektóre z nich, gdyby zostały przycięte na początku sezonu wegetacyjnego, zostałyby poważnie narażone na atak choroby grzybowej. Poza tym wiosenne cięcie skutkuje intensywnym wyciekiem soków w przypadku pewnych gatunków. Warto wspomnieć również o tym, że niektóre krzewy i drzewa kwitną na pędach ubiegłorocznych, a wiosenne cięcie spowodowałoby utratę pąków kwiatowych. Te rośliny trzeba zatem przycinać dopiero latem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Podlewaj rośliny w taki sposób. Ogród przetrwa suszę i upały
Które gatunki wymagają cięcia w sezonie letnim?
Letnie cięcie zapewnia roślinom wiele korzyści. Przede wszystkim pozwala utrzymać je w ryzach, powstrzymując przed nadmiernym rozrostem. Dzięki temu, że usuniemy część tegorocznych przyrostów jeszcze zanim zdrewnieją, ograniczymy ilość azotu, który znajduje się w pędach i stymuluje wzrost. W efekcie roślina będzie lepiej rosła w kolejnym sezonie. Poza tym w ten sposób zwiększy się poziom potasu, który odpowiada za rozwój kwiatów i owoców. Które gatunki koniecznie wymagają cięcia w lipcu lub sierpniu?
Drzewka i krzewy owocowe – letnie cięcie jest zabiegiem, które każdego roku wykonuje się w sadach. Dzięki niemu owoce są słodsze i lepiej wybarwione. Poza tym cięcie pozwala zmniejszyć liczbę zdrewniałych pędów i pobudza rośliny kwitnące wiosną do wytwarzania jeszcze większej liczby pąków w kolejnym sezonie. Przekłada się to na poprawę ich owocowania. Cięcie pozwala także ograniczyć liczbę liści, które zacieniają owoce. Dzięki temu będą one mogły szybciej dojrzeć. Warto przyciąć m.in. gruszę, jabłoń, śliwę, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki, winorośl, agrest i morelę.
Drzewa i krzewy ozdobne – krzewy i drzewka, które kwitną od wczesnej zimy do późnej wiosny, również wymagają cięcia. Mowa o takich gatunkach jak jaśminowiec, żylistek, kolkwicja, krzewuszka, forsycja czy pęcherznica. W ich przypadku chodzi głównie o uformowanie i zmniejszenie rozmiaru oraz o poprawę kwitnienia starszych roślin. Oprócz tego przycinamy iglaki, liściaste rośliny zimozielone, takie jak bukszpan czy laurowiśnia oraz krzewy, które gubią liście na zimę (m.in. berberysy, migdałki, tawuły japońskie i śliwy wiśniowe).
Żywopłot – lato to najlepszy moment na przycinanie liściastych i iglastych żywopłotów. Lekkie skrócenie tegorocznych przyrostów nie tylko poprawia wygląd rośliny, ale również chroni ją przed połamaniem w okresie zimy. Jeśli pędy byłyby zbyt długie, w przypadku dużych opadów śniegu mogłyby ulec uszkodzeniu.
Rzeźby z roślin (topiary) – nowe przyrosty mogą spowodować, że utracimy kształt naszej roślinnej rzeźby. Jeśli zauważymy, że młode pędy mają już 8–10 cm długości, należy je przyciąć. Topiary najczęściej wykonuje się z krzewów takich jak bukszpan wieczniezielony, cis pospolity, cyprys lub żywotnik, czyli tuja.
Przekwitłe kwiaty – w okresie letnim należy na bieżąco wycinać przekwitłe kwiatostany. Dotyczy to wielu gatunków bylin, które kwitną w tym okresie. W ten sposób pobudzimy je do ponownego kwitnienia, do wypuszczenia młodych liści lub uniemożliwimy rozwój nasion. Dotyczy to m.in. niezapominajek, szafirków, zawilców, orlików, brunnerów, jeżówek, róż, budlei, szałwii, kocimiętki i ostróżek. Pod koniec kwitnienia należy też wyciąć łodygi i suche kwiatostany funkii.
Czytaj też: Ożywi ogród kolorami. Czerwiec to wciąż dobry czas, by ją zasadzić
Jak przycinać rośliny w sezonie letnim?
Letnie cięcie jest z reguły znacznie mniej inwazyjne niż wiosenne. Ważne, aby uporać się z zabiegiem do końca sierpnia. W późniejszym terminie cięcie nie jest już wskazane, ponieważ istnieje ryzyko, że nowe pędy nie zdążą zdrewnieć przed nadejściem zimy. Najlepiej wykonać zabieg w pogodny i suchy dzień. Jakie są zasady cięcia w przypadku poszczególnych gatunków roślin?
W przypadku jabłoni i gruszy wycinamy tzw. wilki, czyli długie pędy rosnące pionowo, pozostawiając około 20 proc. z nich. Oprócz tego usuwamy suche i uszkodzone gałęzie oraz te, które wrastają do wnętrza korony lub rosną pod nienaturalnym kątem. Cięcie powinno zostać wykonane najpóźniej na 3 tygodnie przed zbiorem owoców.
Czereśnie i wiśnie przycina się już po zebraniu plonów. W przypadku czereśni wykonujemy jedynie cięcie formujące, aby utrzymać pokrój. Poza tym usuwamy pędy rosnące do wnętrza i przycinamy wierzchołek. U wiśni skracamy najstarsze pędy oraz uszkodzone części.
Brzoskwinie wymagają prześwietlenia korony, więc usuwamy suche, uszkodzone i zbyt gęste pędy, które wrastają do środka. Od połowy lipca można też skrócić tegoroczne pędy nad piątym liściem u podstawy, aby uformować drzewko. W przypadku śliw również konieczne jest usuwanie wilków. Na przełomie lipca i sierpnia przycinamy długie pędy winorośli, na których nie ma owoców. Pędy z owocami skracamy do momentu, aż nad ostatnim gronem pozostanie 6–10 liści.
U porzeczek wystarczy usunąć starsze pędy, już po zbiorze owoców. Oprócz tego usuwamy suche, uszkodzone oraz pokładające się na ziemi.
Główna zasada cięcia dotycząca drzewek i krzewów owocowych zakłada, aby wycinać pędy, które powodują nadmierne zagęszczenie i zacieniają owoce. Osoby początkujące mogą skupić się właśnie na tych czynnościach. Po wycięciu pędów warto posmarować rany specjalną maścią o właściwościach antygrzybowych.
Jeśli chodzi o starsze krzewy ozdobne, które z roku na rok kwitną coraz gorzej i mają coraz mniej nowych pędów, należy zastosować cięcie odmładzające. Najlepiej wyciąć 2–3 gałęzie ze środka i skrócić długie pędy. Zabieg można powtórzyć w kolejnych 2–3 latach, aby stopniowo odmłodzić roślinę. W przypadku młodszych krzewów wystarczy wyciąć około 30 proc. najgrubszych, starych pędów, tuż przy ziemi, nieco przerzedzić nowe przyrosty oraz skrócić najstarsze łodygi o 1/3.
U żywopłotów wystarczy jedynie delikatnie skrócić tegoroczne przyrosty. Bardziej intensywne cięcie wykonuje się dopiero wiosną. Jak przycinać byliny? Po przekwitnięciu kwiatów najlepiej przyciąć cały pęd w połowie jego długości lub do miejsca, skąd wychodzą nowe pędy lub pąki. W każdym przypadku do cięcia należy używać ostrych i zdezynfekowanych narzędzi, najlepiej sekatora.
Czytaj też: Uważaj, by upały nie zniszczyły ogrodu. Pamiętaj nie tylko o podlewaniu