Te choroby najbardziej zagrażają truskawkom. Jak im zapobiegać?

Truskawki można z powodzeniem uprawiać nie tylko w gruncie w ogrodzie, ale również w donicach na balkonie. W odpowiednich warunkach owoce rosną stosunkowo szybko i zapewniają obfity plon. Niestety, jeśli truskawki zostaną zaatakowane przez patogeny, zbiory mogą zmarnieć w krótkim czasie. To, w jaki sposób rozwinie się choroba, zależy m.in. od odmiany owoców, pogody oraz technologii uprawy. Truskawkom zagrażają zarówno grzyby, bakterie, jak i wirusy.
Czytaj też: Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa
Choroby grzybowe truskawek. Na co trzeba uważać?
Na atak patogenów w dużym stopniu narażone są starsze rośliny, przy czym najwięcej chorób jest wywoływanych przez grzyby. Niestety są one trudne do wyeliminowania z tego względu, że ich formy przetrwalnikowe zalegają w glebie i to nawet przez kilka lat. Poza tym niektóre choroby ujawniają się dopiero podczas zbiorów, kiedy jest już za późno na opryski. Jakie problemy pojawiają się najczęściej?
-
Mączniak prawdziwy – tę chorobę wywołują grzyby Sphaerotheca macularis. Objawia się białym nalotem na liściach i owocach. Zainfekowane liście zwijają się do góry, a na wierzchu widoczne są czerwone przebarwienia. Owoce zwykle osiągają mniejsze rozmiary i nie dojrzewają w pełni. Stają się też bardzo wrażliwe na ucisk i w praktyce nie nadają się do jedzenia. Mączniak może zaatakować zarówno truskawki uprawiane na polu, jak i pod osłoną. Pojawieniu się choroby sprzyja ciepła pogoda i wysoka wilgotność powietrza. Aby zapobiec infekcji, należy wybierać do uprawy odporne odmiany i nie sadzić krzaków zbyt gęsto. Konieczne jest też regularne odchwaszczanie. Do zwalczania mączniaka wykorzystuje się fungicydy, m.in. tetrakonazol, difenokonazol i fluksapyroksad.
Czytaj też: Chcesz posadzić lawendę w ogrodzie? Nie przegap tego terminu
-
Szara pleśń – to najgroźniejsza, a jednocześnie najczęściej występująca choroba grzybowa truskawek. Wywołują ją grzyby z rodziny Botrytis Cinerea, które w praktyce są obecne na każdej plantacji. Chorobie sprzyja umiarkowana temperatura i długi okres zwilżenia roślin lub wysoka wilgotność powietrza. Szara pleśń atakuje kwiaty, owoce oraz ich zawiązki. Owoce zaczynają punktowo gnić, a na ich powierzchni pojawia się biała grzybnia, po pewnym czasie z szarym nalotem. Zabiegi przeciwko tej chorobie powinny być przeprowadzane już w okresie kwitnienia, co 5-7 dni. W tym celu stosuje się oprysk fungicydem zawierającym np. fludioksonil i cyprodynil. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, zaleca się poranne podlewanie, tak aby owoce mogły szybko obeschnąć.
-
Antraknoza truskawki – wywołują ją grzyby Colletotrichum acutatum, których formy przetrwalnikowe są w stanie przetrwać w glebie przez kilka lat. W przypadku ataku patogenów na owocach pojawiają się suche i zagłębione brunatne plamy, które po pewnym czasie mogą pokryć się zarodnikami. Na liściach widać z kolei czarne lub brązowe przebarwienia, które po pewnym czasie powodują więdnięcie. Wrażliwe odmiany truskawek powinny być profilaktycznie opryskiwane fungicydami zwalczającymi antraknozę w trakcie kwitnienia i początkowego wzrostu owoców. Dobrze sprawdzają się takie substancje jak azoksystrobina i difenokonazol.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, należy zapewnić roślinom dobrą cyrkulację powietrza. Bardzo ważne jest, aby sadzić truskawki w odpowiedniej odległości. Ogólnie przyjmuje się, że odległość między rzędami powinna wynosić ok. 50 cm, a między roślinami w rzędzie 15-35 cm. Podłoże musi być dobrze przepuszczalne, tak aby nie tworzyły się w nim zastoje. Sadzonki należy kupować wyłącznie w dobrych szkółkach. Dzięki temu jest mniejsza szansa, że kupimy roślinę, na której już znajdują się patogeny.
Bakterie i wirusy zagrażające truskawkom. Jak je zwalczyć?
Rośliny mogą zostać zaatakowane również przez bakterie tlenowe Xanthomonas fragariae, które powodują bakteryjną kanciastą plamistość liści truskawki. Jak sama nazwa wskazuje, choroba uwidacznia się głównie na blaszkach liściowych. Na początku pojawiają się na nich niewielkie, ale liczne czerwone plamy. Z czasem plamy zaczynają się zlewać i ciemnieć, przebarwiają się na szaro i mają brunatnoczerwoną obwódkę. Finalnie liście obumierają. Ta choroba najczęściej występuje na starszych plantacjach. Uszkodzenie liści oraz zahamowanie ich wzrostu ma negatywny wpływ na wysokość i jakość plonów. Do zwalczania choroby wykorzystuje się środki zawierające tlenek miedzi i laminarynę.
Truskawki są także narażone na choroby wirusowe. W wyniku ataku patogenów owoce stają się drobniejsze, a na brzegach liści pojawia się martwicze plamki. Do najczęściej pojawiających się infekcji należy cętkowana plamistość liści truskawki oraz żółtobrzeżność liści truskawki. Pierwsza choroba nie daje żadnych specyficznych objawów. Zwykle wykrywa się ją dopiero w momencie, gdy truskawki nie chcą rosnąć i owocować. W przypadku drugiej choroby na brzegach liści widać wybarwione plamy, a młode liście rosną coraz mniejsze. Wirusy mogą zostać przyniesione z plantacji lub przez szkodniki. Zwalczanie tych chorób polega na usunięciu wszystkich zainfekowanych roślin, najlepiej poprzez ich spalenie.
Czytaj też: Posadź obok truskawek, a zbierzesz więcej owoców. Oto ważne wskazówki