Świeża fasolka przez całe lato. Można ją siać nawet do połowy lipca

Fasolka jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera sporo witamin, minerałów i białka. Poza tym jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Jej uprawa nie należy do szczególnie skomplikowanych, niemniej jednak należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki do rozwoju. Ogromną zaletą tego warzywa jest to, że bardzo szybko dojrzewa i już po kilku tygodniach od wysiania można zbierać plony. Co więcej, fasolkę można wysiewać jeszcze nawet w połowie lipca. Dzięki temu będzie można cieszyć się świeżymi warzywami wczesną jesienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Te rośliny dobrze znoszą upał i suszę. Idealne do słonecznego ogrodu i na balkon
Kiedy i jak wysiewać fasolkę szparagową?
Fasolkę wysiewa się wprost do gruntu. Z uwagi na to, że roślina preferuje ciepłe stanowiska, sieje się ją dopiero po 15 maja, gdy minie już ryzyko przymrozków. Warzywo zaczyna kiełkować w momencie, gdy temperatura wynosi 15–20 stopni Celsjusza. Odmiany karłowate fasoli należy siać w rzędach co 30–40 cm na głębokość 2–3 cm, tak aby między nasionami znalazło się 5–10 cm odstępu. Z kolei odmiany tyczne, które wymagają podpory, sieje się gniazdowo, co 50–60 cm. W takim przypadku należy umieścić dwa lub trzy nasiona w jednym miejscu. Fasolka ma dość krótki okres wegetacyjny – od 60 do 80 dni. Z tego względu wiele osób decyduje się rozpocząć jej wysiew, począwszy od połowy maja i kontynuować aż do połowy lipca. Nasiona można z powodzeniem wysiewać co dwa tygodnie.
Podstawowe zasady dotyczące uprawy fasolki
Kluczem do sukcesu w uprawie fasolki jest zapewnienie jej odpowiednio nasłonecznionego stanowiska. Powinno być ono również osłonięte od wiatru. Jeśli stanowisko będzie nieco zacienione, plonów będzie znacznie mniej. Najlepiej, aby gleba była lekka, żyzna i dobrze przepuszczalna. W przypadku cięższego podłoża zaleca się go wymieszać ziemię z piaskiem. Optymalne pH wynosi 6,6-7,5. Przed wysiewem warto wzbogacić glebę kompostem, aby zapewnić roślinie dostęp do składników odżywczych.
Istotną kwestią w uprawie tego warzywa jest sąsiedztwo. Fasolki nie należy sadzić na stanowisku, na którym rosną już rośliny należące do tej samej rodziny. Poza tym nie przepada ona za towarzystwem cebuli, czosnku, kolendry, kopru włoskiego, pora i estragonu. W pobliżu warto posadzić buraka ćwikłowego, seler, marchew, dynię, kalarepę, truskawki, ogórki, szpinak, kalafior lub kapustę. Jeśli chodzi o zioła i kwiaty, dobrym towarzystwem będzie nasturcja, nagietek, szałwia, kocimiętka i rozmaryn.
Jeśli dopiero przymierzasz się do wysiania fasolki szparagowej, w przypadku późnego zbioru najlepiej sprawdzą się odmiany karłowe, z uwagi na to, że szybciej dojrzewają. Jeżeli zamierzasz posadzić odmianę tyczną, konieczne będzie zaopatrzenie się w podpory, ponieważ fasolka wymaga palikowania. Gdyby zabrakło oparcia, roślina będzie pokładać się na ziemi i gnić.
Jak dbać o fasolkę szparagową podczas upałów?
Fasolka szparagowa nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Podstawą jest regularne podlewanie – w czasie upałów nawet dwa razy dziennie. Wody nie może być zbyt dużo, zaleca się umiarkowaną ilość. Fasolka potrzebuje nawodnienia zwłaszcza w okresie wysiewu, podczas wschodu, kwitnienia i zawiązywania strąków.
Kolejnym istotnym zabiegiem jest pielenie i spulchnianie gleby wokół roślin. Warto wykonywać te czynności systematycznie, zachowując przy tym ostrożność, ponieważ fasolka ma dość płytkie korzenie. Nawożenie nie jest konieczne, jednak można co jakiś czas zasilić glebę nawozem mineralnym, organicznym, ziemią okrzemkową lub mączką bazaltową. Fasolka potrzebuje zwłaszcza potasu, fosforu i molibdenu, a niekoniecznie azotu. Gdy roślina osiągnie wysokość około 15 cm, należy ją okopać motyką i usypać wokół niej kopczyk, aż do miejsca, gdzie znajdują się pierwsze liście. Dzięki temu zapewnimy jej większą stabilność.
Największym zagrożeniem dla fasolki są ślimaki, które pojawiają się w okresach, gdy jest ciepło i wilgotno. Jeśli zauważymy ich obecność, należy jak najszybciej się ich pozbyć, ponieważ mogą poważnie uszkodzić zbiory. Ślimaki można zbierać ręcznie lub wykorzystać specjalne pułapki. Na koniec warto pamiętać o regularnym zbiorze młodych fasolek, ponieważ są wtedy najsmaczniejsze. Poza tym systematyczny zbiór pobudza roślinę do dalszego owocowania, dzięki czemu będzie można dłużej cieszyć się smacznymi warzywami.
Czytaj też: Uprawiasz paprykę w ogrodzie? W lipcu te trzy zasady są kluczowe
- Tagi:
- fasolka szparagowa
- ogród
- warzywa
- uprawy