Sprawdzone triki na słodsze pomidory. Będą smakować doskonale

Pomidory z ogrodu, samodzielnie wyhodowane, są bardzo aromatyczne i zazwyczaj naprawdę pyszne. Mogą być lekko kwaskowate lub słodkie, w zależności od odmiany, sposobu uprawy i odpowiedniej pielęgnacji. Zazwyczaj osobom uprawiającym te warzywa zależy na tym, by były one jak najsłodsze. Nie zawsze mają na to wpływ – smak zależy między innymi od warunków atmosferycznych – jednak kilka prostych trików może bardzo pozytywnie wpłynąć na efekty uprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co wpływa na smak pomidorów?
Aby pomidory były dojrzałe w pełni i słodkie, potrzebują odpowiednich warunków. Przede wszystkim ich wzrost jest najlepszy, gdy jest ciepło i słonecznie – warto więc zapewnić im takie stanowisko, gdzie światła słonecznego będzie dużo, a ponadto nie będzie tam przeciągów.
Czytaj też: Zrób oprysk z popularnego chwastu. Uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
W odpowiednim wzroście może też pomóc przycinanie nadmiaru pędów i dolnych liści – zbyt gęste krzewy mogą doprowadzić do tego, że roślina będzie gorzej rosła, a owoce nie nabiorą oczekiwanego smaku.
Jeżeli lato jest mniej słoneczne i deszczowe, warunki nie będą sprzyjały pomidorom i trudno na to cokolwiek poradzić. Jednak można spróbować jeszcze kilku sposobów na lepsze i smaczniejsze zbiory.
Sadź jak najwcześniej
Choć w tym roku na tę radę jest już nieco za późno, będzie przydatna w przyszłym sezonie – słodsze pomidory można uzyskać, kiedy przedłuży się jak najbardziej sezon wegetacyjny. Jak to zrobić? Posadzić krzaczki jak najszybciej – jak tylko ustaną wiosenne przymrozki.
Warto również wybrać stanowisko o przepuszczalnym podłożu, bogatym w składniki odżywcze, o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie (zwykle 5,5 do 6,5 pH).
Podlewanie a słodycz pomidorów
Warto pamiętać, że za jeden ze skuteczniejszych sposobów na słodsze pomidory jest ograniczenie podlewania. Jeśli widzimy, że pomidory zaczynają dojrzewać, najlepiej już dwa do trzech tygodni przed końcem zbiorów, należy zmniejszyć nawadnianie. Dzięki temu staną się bardziej wyraziste, nie będą wodniste i „nijakie”. Niektóre źródła zalecają, by ilość dostarczanej wody zmniejszyć o połowę.
Czytaj też: W tych sytuacjach absolutnie nie koś trawnika. Bardziej zaszkodzisz, niż pomożesz
Czym nawozić pomidory, aby były słodsze? Naturalne sposoby
Pomidory potrzebują odżywienia, dlatego w uprawie amatorskiej najlepiej postawić na gotowe nawozy do tej rośliny. Można też jednak wspomagać je naturalnymi, domowymi sposobami.
Aby smak pomidorów był intensywny, warto zadbać o to, by podłoże było bogate w potas. W tym przypadku sprawdzi się na przykład podsypanie krzewów popiołem drzewnym lub też przygotowanie nawozu ze skórek bananów. Skórki należy pokroić, zalać wodą i odstawić na dzień lub dwa. Następnie przecedzić i podlewać przygotowanym roztworem rozcieńczonym z wodą.
Niektóre źródła polecają również mieszankę ciepłej wody z białym cukrem – na pół litra wody wystarczy jedna łyżka. Roztwór należy wystudzić, a następnie podlać nią krzaczki, najlepiej niewielką dawką i średnio raz w miesiącu. Sam cukier nie wpłynie bezpośrednio na smak, ale sprawi, że mikroorganizmy w glebie będą się lepiej rozwijały, co pozytywnie wpłynie za roślinę.
Na lepszy smak pomidorów może wpłynąć także soda oczyszczona. Raz na dwa lub trzy tygodnie cztery łyżki sody należy rozsypać pod krzaczkiem. Sodą również można podlewać roślinę – dodając jedną łyżkę sody na litr wody.
Czytaj też: Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców