Seler potrzebuje tego na przełomie sierpnia i września. Będzie rósł w korzeń

Seler to warzywo nie tak popularne jak marchewka czy ziemniaki. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie bez niego gotowania aromatycznych wywarów czy przyrządzania smakowitych surówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak pielęgnować seler pod koniec lata? Podlewanie i nawożenie
Bardzo ważnym momentem w uprawie selera jest przełom sierpnia i września. W tym czasie warzywa zaczynają bardzo intensywnie rosnąć w korzeń. Aby więc te były soczyste, jędrne i duże, roślina musi wówczas otrzymać odpowiednią ilość wody oraz składników odżywczych. Tym samym seler pod koniec lata potrzebuje podlewania i nawożenia. Te dwa zabiegi zapewnią mu odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju zdrowych korzeni.
Czytaj też: Następca bukszpanu i zamiennik tui? Jest zimozielona i odporna na wszystko
Przy uprawie selera pod koniec lata nie można dopuścić do przesuszenia podłoża. To powinno być stale delikatnie wilgotne. Zaleca się podlewać warzywa regularnie i obficie, a jednocześnie niezbyt często. Dzięki temu woda będzie lepiej docierała do głębszych warstw gleby, a tym samym do systemu korzeniowego. Dostarczanie odpowiedniej ilości wody sprawi, że bulwy selera będą duże i niezdeformowane. W przypadku niedoboru wody warzywo, zamiast na odpowiedni wzrost bulwy, całą swoją energię kieruje jedynie na przetrwanie.
Natomiast w czasie nawożenia selera pod koniec lata należy dostarczyć mu przede wszystkim potasu, który pozytywnie wpływa na smak i jędrność warzywa. Bardzo ważny jest również wapń, który wzmacnia korzenie i chroni je przed pękaniem. Na przełomie sierpnia i września nie powinno się natomiast dostarczać roślinie azotu, który powoduje intensywny wzrost jej zielonych części kosztem korzenia. Pod koniec lata zaleca się dostarczać selerowi kwasy humusowe. Można to robić za pomocą nawożenia kompostem lub przy użyciu gotowych preparatów dostępnych w sklepach ogrodniczych.
Czego potrzebuje seler pod koniec lata? Odchwaszczanie, spulchnianie gleby i ściółkowanie
Seler pod koniec lata potrzebuje także spulchniania, czyli wzruszania wierzchniej warstwy ziemi. W spulchnionej, a więc dobrze napowietrzone glebie, bulwy warzywa będą miały zdecydowanie lepsze warunki do rozwoju. Rozluźniona struktura ziemi zwiększy skuteczność podlewania, umożliwiając wodzie dotarcie do korzeni selera. Jednak w trakcie przeprowadzania spulchniania należy uważać, aby przypadkowo nie uszkodzić warzyw lub nie zsypać ich wystających ponad ziemię części korzeni.
Bardzo ważne jest też usuwanie chwastów, które rywalizują z selerem o tak potrzebne mu pod koniec lata składniki odżywcze i wodę. Po odchwaszczeniu można dodatkowo przeprowadzić ściółkowanie gleby, co spowolni rozwój chwastów oraz wyparowywanie wody.
Czytaj też: Urzekają wyjątkowym kolorem. Wysiej je teraz, a kwiaty wypełnią ogród na wiosnę
Co robić, aby seler pod koniec lata rósł w korzeń?
Pod koniec lata warto od czasu do czasu przeprowadzać jeszcze jeden zabieg, który sprawi, że seler będzie rósł w korzeń. Mowa o obrywaniu części liści. Na przełomie sierpnia i września zaleca się obrywanie liści żółknących oraz tych najniżej położonych.
W przypadku tego zabiegu trzeba jednak pamiętać o umiarze. Usunięcie zbyt wielu liści przyniesie bowiem efekt odwrotny do zamierzonego – korzenie selera będą niewielkie.
Kiedy wykopywać seler do przechowywania na zimę? Jak to robić?
Seler, jako warzywo korzeniowe, idealnie nadaje się do dłuższego przechowywania. Dzięki właściwie przeprowadzonym zbiorom i późniejszemu zapewnieniu mu odpowiednich warunków, jego smakiem można cieszyć się przez wiele miesięcy.
Kiedy zatem wykopywać seler do przechowywania na zimę? Dokładny termin zależy oczywiście od konkretnej odmiany i indywidualnych warunków jej uprawy. Warzywa wykopane zbyt wcześnie lub zbyt późno mogą gorzej znosić długie przechowywanie. Seler wykopywać należy między końcem września a początkiem listopada. Najbardziej optymalny termin przypada zazwyczaj na połowę października. Zawsze należy zrobić to przed nadejściem pierwszych przymrozków. O gotowości selera do zbiorów świadczy delikatne żółknięcie i zasychanie jego liści, a także równomierny i pozbawiony pustych miejsc miąższ jego korzeni.
Zbiory selera najlepiej przeprowadzić w suchy i dosyć słoneczny dzień, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób i pleśni. Po wykopaniu należy odciąć liście i pozostawić jedynie ok. 2 cm łodygi.
Czytaj też: Kiedy zastosować jesienny nawóz na trawnik? Nadszedł kluczowy moment