Przytnij agrest w tym terminie. W przyszłym roku obsypie się owocami

Agrest najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub delikatnie zacienionych, które są osłonięte od wiatru. Podłoże pod jego uprawę powinno być żyzne, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto przycinać agrest jesienią?
Bez regularnego cięcia agrest szybko się zagęszcza. Jednocześnie najstarsze pędy tracą zdolność owocowania, a krzew niepotrzebnie zużywa swoją energię na ich wzrost. Owoce stają się coraz drobniejsze i mniej smaczne, a roślina z każdym rokiem słabnie coraz bardziej.
Cięcie agrestu przeprowadzać można w trzech terminach:
- po zbiorach – w sierpniu i na początku września,
- jesienią – na przełomie października i listopada,
- na przełomie zimy i wiosny – w lutym i marcu.
W tym artykule skupimy się na jesiennym cięciu agrestu, które pozytywnie wpływa na zdrowie krzewu, a tym samym na jego kondycję. W efekcie roślina odwdzięcza się w kolejnym sezonie obfitym owocowaniem.
Cięcie agrestu jesienią przynosi przed wszystkim następujące korzyści:
- wzmacnia roślinę – co pozwala jej łatwiej przetrwać zimę i wpływa na lepszy start w nowym sezonie wegetacyjnym;
- odmładza krzew – pobudza go do wypuszczania nowych, silnych i zdrowych pędów, co w efekcie przekłada się na większe zbiory w kolejnych sezonach;
- przeciwdziała rozwojowi chorób grzybowych – zbyt gęsto rosnące gałęzie utrudniają cyrkulację powietrza wewnątrz krzewu, co tworzy środowisko idealne do rozwoju grzybów;
- poprawia doświetlenie wnętrza krzewu – to natomiast sprzyja równomiernemu dojrzewaniu wszystkich owoców w przyszłym sezonie;
- ułatwia zbiór owoców w przyszłym sezonie.
Czytaj też: Posadź zamiast hortensji. Ten zimozielony krzew jest nadal mało znany w Polsce
Kiedy wykonać jesienne cięcie agrestu?
Jesienne cięcie agrestu należy wykonać w odpowiednim terminie. Tylko wówczas przyniesie roślinie korzyści i pozytywnie wpłynie na jej owocowanie w kolejnym sezonie. Cięcia nie można więc przeprowadzić zbyt szybko, ponieważ może to zakłócić naturalne procesy jej wzrostu, w efekcie czego będzie osłabiona przed nadejściem zimy. Negatywne skutki może przynieść jednak również zbyt późne przycięcie krzewu. Rany po zabiegu mogą nie zdążyć się zagoić przed nastaniem silniejszych mrozów, co prowadzić może do uszkodzenia krzewu.
Kiedy zatem jest najlepszy termin na jesienne przycinanie agrestu? Zabieg powinno się przeprowadzić pod koniec października lub na początku listopada, a więc po zakończeniu sezonu wegetacyjnego, kiedy z krzewu opadną już liście i zaczyna on wchodzić w stan spoczynku. Nie produkuje już nowych pędów, a skupia się na gromadzeniu składników odżywczych potrzebnych do przetrwania zimy.
Jak przycinać agrest jesienią?
Istotny w jesiennym przycinaniu agrestu jest jednak nie tylko wybór odpowiedniego terminu, ale także właściwe wykonanie zabiegu. Zawsze należy używać do niego czystych i ostrych narzędzi (np. sekatora lub nożyc ogrodowych). Dzięki temu krzew nie będzie narażony na rozwój infekcji czy trudno gojące się rany po cięciu.
Zabieg należy zacząć od usunięcia wszystkich osłabionych, uszkodzonych i chorych pędów. Następnie cięcia wymagają pędy starsze niż czteroletnie, które owocują znacznie słabiej niż młodsze. Na krzewie najlepiej pozostawić ok. 8-10 młodych i silnych pędów, które trzeba skrócić o 1/3 długości, co pobudzi je do rozgałęziania się.