Przy tym zabiegu liczy się termin. Spóźnisz się, porzeczka da słaby plon

Przy zabiegach pielęgnacyjnych wokół porzeczek warto pamiętać o różnicach w zasadach przycinania porzeczek czarnych, oraz porzeczek kolorowych – czyli czerwonych i białych.
Czytaj też: Hortensje potrzebują dobrego towarzystwa. Tych roślin lepiej obok nich nie sadzić
W jakim celu przycina się porzeczki?
Głównym celem zabiegu jest odmłodzenie krzewu i pobudzenie go do wzrostu w celu zwiększenie owocowania. U porzeczek czerwonych i białych najwięcej owoców powstaje na tzw. krótkopędach (pędy poniżej 20 cm). U porzeczek czarnych najwięcej owoców rozwija się na pędach młodych, jednorocznych. Przycinanie jest także niezbędnym zabiegiem sanitarno-pielęgnacyjnym. W trakcie cięcia usuwa się pędy chore, zeschnięte, przemarznięte lub uszkodzone. Zalecane jest także usuwanie pędów kładących się po ziemi. Starsze, wieloletnie krzewy będą również wymagać częstego prześwietlania korony. Regularnie wykonywane zabiegi pielęgnacyjne odmłodzą krzew. Roślina będzie zdrowsza, dobrze uformowana i wyda bardziej obfity plon.
Ile razy i kiedy w ciągu roku przycinać porzeczki?
W przypadku porzeczek podaje się zazwyczaj 3 terminy zabiegów przycinania. Pierwszy zaleca się przeprowadzić w okresie przedwiośnia lub wczesną wiosną. Dobrym terminem może być - w zależności od pogody i stanu wegetacji – m.in. druga połowa marca. Bardzo ważną kwestią jest wybór momentu, w którym wegetacja jeszcze nie ruszyła. Jeżeli zabieg przycinania porzeczki zostanie wykonany zbyt późno, jest ryzyko, że w późniejszym okresie roślina zacznie gubić kwiaty i będzie słabo owocować. Drugi zabieg cięcia zalecany jest po zakończeniu zbiorów owoców. Ostatnie cięcie pielęgnacyjno-sanitarne można wykonać jesienią - zazwyczaj w październiku. Młode rośliny sadzone po raz pierwszy do gruntu (jesienią) przycina się nisko nad ziemią w kolejnym roku po posadzeniu (wczesną wiosną).
Czytaj też: Najlepsze odmiany marchwi. Soczyste, kruche i niekoniecznie pomarańczowe
Kiedy przycina się porzeczkę czerwoną i białą?
W przypadku porzeczek “kolorowych” pąki kwiatowe zawiązywane są na krótkopędach. Najwięcej owoców pojawi się na gałęziach dwu- i trzyletnich. Zalecane jest przynajmniej dwukrotne przycinanie gałęzi - wiosenne i po zakończeniu sezonu owocowania. Dojrzałe krzewy można latem dodatkowo prześwietlić, aby wnętrze nie było zbyt zbite i gęste. W pierwszym roku po posadzeniu porzeczek należy skrócić najmocniejsze pędy o ok. 2/3 długości. W kolejnym roku uprawy zalecane jest ponowne skrócenie głównych pędów o ok. 1/3 długości. Docelowo pojedynczy krzew powinien posiadać ok. 8-10 silnych, zdrowych pędów. Regularne przycinanie krzewów można zacząć od czwartego roku po posadzeniu rośliny. W okresie przedwiośnia usuwa się zazwyczaj starsze pędy (cztero- i pięcioletnie). Usunąć należy także gałęzie uszkodzone, obumarłe i pędy pokładające się po ziemi.
Czytaj też: Mają wymagania, ale odpłacą się przepięknymi kwiatami. Zbliża się termin sadzenia
Jak i kiedy przycinać porzeczkę czarną?
Po posadzeniu rośliny wszystkie pędy należy mocno skrócić na wysokość ok. 40 cm nad ziemią. Gdy roślina zaczyna owocować można rozpocząć regularne przycinanie w celu odmłodzenia krzewu. Porzeczka czarna owocuje najlepiej na młodych pędach (młodszych niż trzyletnie). Zalecane jest rokroczne usuwanie pędów starszych. Wiosną należy przyciąć pędy cztero- i pięcioletnie. Do pozostawienia są pędy zdrowe, najmłodsze i najsilniejsze. Usunąć należy gałązki uschnięte, połamane, krzyżujące się i kładące się po ziemi. W trakcie wiosennego przeglądu rośliny trzeba także zwrócić uwagę na ślady po obecności szkodników i choroby. Dojrzały krzew porzeczki czarnej powinien mieć docelowo ok. 8-10 zdrowych i silnych pędów głównych (nie starszych niż trzyletnie). Po zakończeniu owocowania można wykonać dodatkowe cięcie sanitarne. Warto dbać, aby krzew nie był zbyt gęsty - zaniedbany, z pędami krzyżującymi się lub pokładającymi się na ziemi.
Czytaj też: Jak wygląda postępowanie orzecznicze KRUS? Na to rolnicy muszą być gotowi