Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie

Skoszonej trawy nie warto traktować jako zbędnego odpadu, ale cenną materię organiczną, bogatą przede wszystkim w azot. Do czego ją wykorzystać?
Czytaj też: Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
Dodaj skoszoną trawę do kompostownika
To opcja najczęściej wybierana przez ogrodników. Ścięta trawa trafia do kompostu jako jeden z jego kluczowych składników. Trawa i inne zielone odpady (chwasty, warzywne resztki i odpady kuchenne, liście i odpady z warzyw) dostarczą materii kompostu cennego azotu. Warto jednocześnie pamiętać o konieczności przemieszania warstw trawy z materią składającą się np. z rozdrobnionych gałęzi, kory, pędów i badyli, dostarczającej do kompostu węgla. Przyjmuje się, że optymalny skład kompostu to ok. 40 proc. tzw. materii zielonej (czyli np. trawy i resztek warzywnych) i ok. 60 proc. materii brązowej (gałęzie, suche liście, kora, zrębki, trociny).
Kolejne składniki należy nakładać warstwami i regularnie przekładać. Częste napowietrzanie przyspieszy proces biodegradacji materii. Równie ważnym jest poziom wilgotności kompostu, który powinien utrzymywać się na poziomie umiarkowanym. Jeżeli do kompostownika trafia duża ilość mokrej, skoszonej trawy, warto ją zrównoważyć odpowiednią ilością materii brązowej.Czytaj też: Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
Podsyp skoszoną trawą grządki warzywne
Ściółkowanie skoszoną trawą jest bezpieczne dla roślin i przynosi wiele dobroczynnych korzyści. Nawet cienka warstwa trawy zapobiega odparowywaniu wody z podłoża. Nocami może z kolei chronić korzenie roślin przed wychłodzeniem. Rozkładające się resztki materii organicznej trafiają do gleby m.in. dzięki dżdżownicom, wzbogacając ją w cenne składniki odżywcze. Przy regularnym stosowaniu zielonej ściółki stopniowo zmienia się także struktura gleby. Podłoże staje się spulchnione i lepiej przepuszczalne. Ogrodnicy chwalą też trawiastą ściółkę za ograniczanie wzrostu chwastów. Zielone podłoże mocno zmniejsza konieczność częstego pielenia grządek.
Podsypywać skoszoną trawą można m.in.:
- czosnek, cebulę,
- bób,
- fasolę szparagową,
- cukinię,
- pomidory,
- truskawki,
- maliny,
- krzewy ozdobne,
- hortensje,
- drzewa owocowe.
Ściółkę z trawy należy rozkładać równomiernie, dbając, aby jej grubość nie przekroczyła ok. 4-5 cm. Warto także regularnie sprawdzać jej stan pod kątem poziomu wilgotności. W ściółce zbyt mokrej szybko rozwiną się procesy gnilne.
Wykorzystaj pokos do mulczowania trawnika
Ta ekologiczna metoda odżywiania trawnika zyskuje na popularności. Mulczowanie polega na nałożeniu na trawnik cienkiej warstwy skoszonej trawy. Warstwa zielonej ściółki ma kilka funkcji:
- zapobiega wysuszaniu trawnika,
- ogranicza rozrost chwastów,
- sprawia, że trawnik rośnie równomiernie,
- przy regularnie powtarzanym zabiegu odżywia glebę, wzbogacając ją w materię organiczną.
Mulczowanie trawnika sprawdzi się jednak przy określonych warunkach. Przyjmuje się, że trawiastą ściółkę należy nałożyć na trawnik, który nie ma więcej niż 4 cm wysokości. Zabieg należy wykonywać regularnie, a największe korzyści widać na trawnikach koszonych bardzo często. Skoszona trawa powinna być dobrze rozdrobniona i nie zawierać kwiatostanów. Zabieg powinien być przeprowadzany podczas suchej i ciepłej pogody. Nałożenie na trawnik ściółki wilgotnej, z podatnością do gnicia, da efekt odwrotny do zamierzonego.
Czytaj też: Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
- Tagi:
- ściółka
- mulczowanie
- trawnik
- kompost
- trawa