Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas

Przycinanie jeżyn jest najważniejszym zabiegiem podczas uprawy tych roślin. Ma on wpływ nie tylko na wzrost, ale również na owocowanie, a nawet jakość samych owoców. Odpowiednio przeprowadzone cięcie sprawia, że jeżyny zyskują dostęp do światła, a wewnątrz krzewu panuje odpowiednia cyrkulacja powietrza. Poza tym jest to najlepszy sposób na odmłodzenie rośliny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy należy przycinać jeżynę bezkolcową?
Zabieg cięcia ma również na celu ograniczenie rozmiaru krzewów, dzięki czemu nie będą one potrzebowały aż tylu podpór. Należy pamiętać, że jeśli zaniedbamy ten zabieg i pędy jeżyny będą rosnąć zbyt gęsto, przełoży się to na mniejszy plon, przy czym zmniejszy się nie tylko liczba owoców, ale również ich rozmiar. W takim przypadku zwiększa się też ryzyko chorób oraz ataku szkodników.
Jeżyna bezkolcowa owocuje na pędach dwuletnich. Oznacza to, że w pierwszym roku po posadzeniu krzew będzie się intensywnie rozrastać, ale jeszcze nie da owoców. W tym okresie nie przeprowadza się cięcia jesiennego, a jedynie wiosenne, polegające na skróceniu pędów na wysokości około 30 cm nad ziemią. W ten sposób wzmocnimy system korzeniowy oraz pobudzimy roślinę do wzrostu.
Jesienne cięcie jeżyny bezkolcowej można przeprowadzić w drugim roku od posadzenia. Zabieg przeprowadza się w momencie, gdy zbierzemy już wszystkie owoce. Można zrobić to w terminie od września do października.
Czytaj też: W tych piecach nie będzie można już palić. Ważny termin dla kolejnego regionu
Jesienne cięcie jeżyn. Jak je wykonać?
Po zbiorze jeżyn należy usunąć wszystkie pędy dwuletnie (przycinając je przy samej ziemi), ponieważ w przyszłym roku nie wydadzą już owoców. Wycinając je, robimy miejsce dla nowych pędów, które będą mogły swobodnie się rozwijać. Oprócz tego można usunąć część pędów jednorocznych, jeśli stwierdzimy, że jest ich za dużo. W efekcie objętość krzewu znacznie się zmniejszy. Młode pędy można przywiązać do podpór i dodatkowo skrócić o 1/3. W ten sposób pobudzimy roślinę do wytwarzania bocznych gałązek, na których w kolejnym sezonie pojawią się kwiaty i finalnie – owoce.
Jesienne cięcie ma również na celu przerzedzenie krzewu. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli do wnętrza nie dociera wystarczająca ilość światła, nowe pędy mogą słabiej się rozwijać. Poprawa cyrkulacji powietrza wzmacnia jeżynę oraz zapewni lepszy plon w kolejnym roku. W ten sposób zmniejszamy też ryzyko porażenia rośliny chorobami grzybowymi, w tym zwłaszcza szarą pleśnią. To też najlepsza profilaktyka przed atakiem szkodników, m.in. przędziorków i kwieciaków. Do cięcia najlepiej nadaje się ostry sekator. Narzędzie należy wcześniej zdezynfekować.
Warto dodać, że obecnie można uprawiać również odmiany jeżyn, które owocują na pędach jednorocznych. Jeśli mamy taką roślinę w ogrodzie, jesienią usuwamy tylko chore, uszkodzone i stare pędy. Te, które owocowały, wystarczy nieco skrócić, by lepiej rozwijały się w kolejnym sezonie.
Gdy przytniemy już wszystkie pędy, warto zabezpieczyć duże rany specjalną maścią grzybobójczą. Przed nadejściem zimy pędy jednoroczne jeżyny bezkolcowej należy położyć na ziemi i przykryć słomą, aby zabezpieczyć je przed mrozem. Pamiętajmy, aby nie odwlekać terminu przycinania. Jeśli wykonamy go zbyt późno i pojawią się przymrozki, jest duże ryzyko, że roślina nie zdąży zregenerować się do zimy.