Mniej popularna niż malina, ale bardzo zdrowa. Koniecznie posadź ją w ogrodzie

Jeżyny rosną naturalnie w Europie, Ameryce Północnej i na przeważającym obszarze Azji. Dziko rosnące krzewy można spotkać w Polsce głównie w lasach – na przykład przy drogach i rowach. Są one także uprawiane w ogrodach. Owoce mają wiele właściwości zdrowotnych, między innymi:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- antyoksydanty działają przeciwnowotworowo;
- witamina C będzie pomocna w infekcjach;
- witamina E działa pozytywnie na wzrok i oczy;
- błonnik zmniejsza wchłanianie niezdrowych tłuszczów;
- witamina K wzmacnia kości.
Czytaj też: Truskawki wymagają tych zabiegów w lipcu. Za rok odwdzięczą się obfitymi plonami
Ponadto liście jeżyny mogą działać łagodząco w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Są też pomocne w przypadku gorączki i biegunki.
Uprawa jeżyny. Stanowisko i podłoże
Jeżyny potrzebują ciepłych i słonecznych stanowisk bez przeciągów, aby plon był duży i obfity. Podłoże z kolei powinno być żyzne, lekko wilgotne o lekko kwaśnym odczynie. Jeżeli krzewy zostaną posadzone w miejscu, gdzie stoi woda, mogą być narażone na choroby, nie owocować i nie rozwijać się prawidłowo. Co istotne, jeżyny potrzebują podparcia, dlatego w miejscu ich sadzenia należy zainstalować podpory – ogrodzenie z drutu lub paliki czy pojedyncze poziome druty.
Glebę przed zasadzeniem krzewów warto zasilić kompostem.
Jak sadzić jeżyny?
Jeżyny sadzi się wiosną lub jesienią. Krzewy sadzi się przy podporach, w odległości około 2 metrów od siebie. Jeżeli roślina sadzona jest w rzędach, powinny być one oddalone od siebie nawet o 3,5 metra. Sadzonki należy umieścić w dołku większym niż doniczka, w której się znajdowały. Ich korona powinna znajdować się nad podłożem. Po zasadzeniu jeżyny należy ją podlać. Dobrym rozwiązaniem jest także ściółkowanie – dzięki temu uniknie się rozrastania chwastów, a ziemia zatrzyma wilgoć.
Co zrobić, by jeżyna obficie owocowała?
Jeżyna jest gotowa do zerwania, gdy owoce są bardzo ciemne – choć wiele osób określa je po prostu jako czarne, tak naprawdę jest to bardzo głęboki fiolet lub burgund. Wówczas są najsmaczniejsze – słodkie i soczyste. Nie powinno zrywać się niedojrzałych owoców, gdyż nie dojrzewają one po zerwaniu z krzewu.
Czytaj też: Liście borówki amerykańskiej robią się czerwone? Musisz szybko działać
Jak już wspominaliśmy, do obfitego owocowania konieczne jest odpowiednie stanowisko. Pomocne może być także odpowiednie nawożenie rośliny – nie jest ona szczególnie wymagająca w tym zakresie, zazwyczaj wystarczy zastosowanie nawozu mineralnego dla krzewów owocowych wiosną.
Aby jeżyna owocowała, należy również pamiętać o regularnym podlewaniu – szczególnie w czasie suszy. Dojrzewające owoce potrzebują wody, aby rosły duże i dobrze smakowały.
Gdy owoce zostaną już zebrane, krzew należy przyciąć – im bardziej rozrośnięta roślina, tym mniejsze plony. Przycina się te pędy, które owocowały – do około 20 centymetrów.
Choroby jeżyn. Co jest zagrożeniem dla krzewów?
Jedną z chorób, która zagraża krzewom jeżyn, jest powodowane przez gatunek Phytophthora zamieranie i brązowienie korzeni. Wówczas roślina nie rośnie, w najgorszym wypadku całkowicie obumiera. Jej przyczyną może być nadmiernie wilgotne podłoże.
Jeśli na spodzie liści pojawia się biały nalot, może to być oznaką mączniaka rzekomego. To schorzenie również utrudnia rozwój krzewów. Z kolei na przykład czerń jeżynowa może doprowadzić do obumarcia pędów. Jej objawami są czarne plamy na łodygach.
Warto również wspomnieć o chorobach, które mogą dosięgnąć jeżynę bezkolcową – jest to bowiem jedna z najczęściej wybieranych odmian. Roślinę tę może zainfekować szara pleśń powodowana przez grzyb Botrytis cinerea w czasie dojrzewania owoców. Wówczas plony masowo gniją. Chorobie można próbować zapobiegać – na przykład regularnym odchwaszczaniem oraz usuwaniem zalegających po jesieni liści.
Ponadto jeżyna bezkolcowa może cierpieć na zamieranie pędów. Wówczas pojawiają się na nich brunatne plamy o fioletowym odcieniu. Plamy mogą się też objawić na liściach. Pędy w wyniku choroby mogą zamierać, a owoce przestają się rozwijać.
Czytaj też: Spryskaj ogórki zanim będzie za późno. Warzywa będą zdrowe i dorodne
- Tagi: