Liście ogórków żółkną? To może być objaw tej choroby

Chloroza na ogórkach to choroba fizjologiczna spowodowana zaburzeniami w wytwarzaniu chlorofilu, czyli substancji odpowiedzialnej za zielony kolor liści i fotosyntezę. Przyczyną choroby może być m.in. niedobór składników odżywczych lub niewłaściwe warunki glebowe. Chloroza objawia się żółknięciem liści. Może prowadzić do osłabienia ogórków, zahamowania ich wzrostu i obniżenia odporności na choroby i szkodniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chloroza na ogórkach: Jak ją rozpoznać?
Najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem chlorozy ogórków jest żółknięcie liści. Zazwyczaj najpierw stają się one bladozielone, a następnie żółte. W niektórych przypadkach żółkną jedynie ich fragmenty między nerwami, podczas gdy te ostatnie pozostają zielone. W zaawansowanych stadiach choroby liście mogą brązowieć, zwijać się i zamierać.
Chloroza może jednak objawiać się nie tylko na liściach. Dotknięte nią mogą zostać także pędy, które w efekcie stają się cieńsze i włókniste. Same ogórki natomiast rosną wolniej, są mniejsze i zniekształcone. Plonów jest też zdecydowanie mniej.
Przyczyna chlorozy na ogórkach: Niedobór składników odżywczych
Aby skutecznie walczyć z chlorozą, należy wcześniej ustalić jej przyczyny. Tych natomiast może być kilka. Najczęstszym powodem chlorozy na ogórkach jest jednak niedobór składników odżywczych, w tym przede wszystkim azotu niezbędnego do wzrostu i rozwoju części zielonych oraz odpowiedzialnego za przebieg procesu fotosyntezy. Brak tego składnika objawia się stopniowym blednięciem i żółknięciem liści. Proces rozpoczyna się od znajdujących się na dole krzaków najstarszych liści, a następnie obejmuje kolejne. Z czasem chloroza dotyka całych krzaków ogórków. Pędy stają się cieńsze i włókniste, natomiast owoce robią się jaśniejsze, mniejsze, zniekształcone i zwężone na końcach od strony kwiatu. Ponadto część zawiązków owoców opada.
W efekcie brak azotu i wywołana nim chloroza doprowadza do osłabienia ogórków, których plony stają się mniejsze i gorsze jakościowo. To jednak nie koniec problemów. Osłabione przez chorobę rośliny stają się bardziej podatne na choroby i ataki szkodników.
Nieco inne objawy daje chloroza na ogórkach spowodowana niedoborem magnezu. Liście, przede wszystkim te starsze, żółkną, jednak choroba obejmuje tylko tkanki między ich nerwami. Same nerwy pozostają zielone. Jest to tzw. chloroza międzynerwowa, która jednak również prowadzić może do osłabienia roślin, a w efekcie do spadku plonów.
Liście ogórków żółkną? Przyczyną nie tylko niedobór składników odżywczych
Poza niedoborem składników odżywczych chloroza na ogórkach może być również wynikiem innych czynników, takich jak:
- nieodpowiednie pH gleby i nieodpowiedni rodzaj podłoża – zbyt wysokie pH podłoża może utrudniać roślinom pobieranie z niego niektórych pierwiastków w tym m.in. żelaza i magnezu;
- niewłaściwe podlewanie – zbyt intensywne nawadnianie może stać się przyczyną gnicia korzeni, co utrudnia ogórkom pobieranie składników odżywczych jednocześnie prowadząc często do żółknięcia liści; podobne w skutkach może okazać się zbyt skąpe podlewanie;
- niedostateczna ilość światła – osłabia ogórki i utrudnia im produkcję chlorofilu;
- nagłe spadki lub wzrosty temperatury – również prowadzą do osłabienia ogórków, a w jego efekcie czasami do żółknięcia liści.
Czytaj też: Nie tylko podlewanie i nawożenie. Pomidory wymagają jeszcze tego zabiegu
Chloroza na ogórkach: Jak się jej pozbyć?
Aby pozbyć się chlorozy na ogórkach spowodowanej niedoborem składników odżywczych, można zastosować domowe nawozy. Są one skuteczne, a do tego ekologiczne i darmowe.
Jednym z najskuteczniejszych domowych środków do walki z chlorozą na ogórkach jest gnojówka z pokrzywy. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak potrzeba około dwóch tygodni, aby mieszanka była gotowa do użycia. Gnojówkę z pokrzywy do nawożenia m.in. ogórków zalecają eksperci z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na swojej stronie internetowej. Podkreślają, że preparat taki zawiera dużo cennych pierwiastków i minerałów oraz posiada właściwości przeciwutleniające.
Aby ją przygotować, należy ok. 1 kg świeżo zebranych młodych pędów i liści pokrzyw bez korzeni umieścić w plastikowym wiadrze lub pojemniku, a następnie zalać 10 l deszczówki lub odstanej wody z kranu. Następnie całość trzeba dokładnie wymieszać i przykryć, pamiętając, aby przykrycie to nie było szczelne. Mieszanie powtarzać należy codziennie przez około 14 dni, do momentu, kiedy gnojówka z pokrzywy przestanie się pienić i stanie się brunatna, a także będzie miała charakterystyczny zapach fermentacji. Wówczas należy ją przecedzić oraz zmieszać z wodą w proporcji 1:10. Tak przygotowaną domową odżywką na chlorozę powinno się podlewać ogórki raz na tydzień.
Poza gnojówką z pokrzywy do walki z chlorozą na ogórkach stosować można też nawożenie kompostem lub obornikiem kurzym.