Łączy najlepsze cechy śliwy i moreli. Polecana także do uprawy amatorskiej

Te smaczne mieszańce można uprawiać amatorsko. Wystarczy zapewnienie odpowiednich warunków i prawidłowa pielęgnacja.
Czytaj też: Czy można podlewać rośliny w pełnym słońcu, czy lepiej poczekać?
Śliwomorela: Czym jest ten smaczny mieszaniec?
Hybrydy śliwy i moreli są uprawiane na całym świecie. Plumcot, czyli tzw. hybrydy pierwszej generacji pomiędzy śliwą a morelą, to nazwa stworzona przez botanika Luthera Burbanka. Rzadziej spotykana nazwa to “apriplum”. Pod koniec XX w. botanik Floyd Zaiger stworzył tzw. pluoty, czyli mieszańce śliwy japońskiej (Prunus salicina) i moreli (Prunus armeniaca). Obecnie na rynku istnieje wiele złożonych krzyżówek, łączących różne cechy odmian tych obydwu gatunków.
Smaczne odmiany śliwomoreli
- Plumcot – najpopularniejsza odmiana śliwomoreli, ceniona za intensywnie słodki smak. Kształtem i kolorem przypomina śliwę, miąższ ma smak i kolor moreli.
- Flavor Queen – ciekawa, obcopylna hybryda śliwomoreli i śliwy japońskiej. Posiada duże, jasnozielone owoce o słodkim, soczystym miąższu.
- Pluot Flavor Heart – odmiana śliwomoreli o ciemnofioletowych, sercowatych owocach. Pod czarną skórką kryje się intensywnie żółty, smaczny miąższ. Dojrzewa w połowie sierpnia, wymaga posadzenia zapylacza.
- Dapple Dandy – popularna, smaczna odmiana śliwomoreli, wyróżniająca się nakrapianą, różowo-szarą skórką. Dobrze przystosowana do polskich warunków klimatycznych.
- Flavor Supreme – Odmiana wyróżniająca się wyjątkowo słodkimi owocami. Wymaga posadzenia zapylacza (śliwy japońskie lub inna śliwomorela).
Jakie są zalety śliwomoreli?
Dostępne na rynku odmiany tych drzew owocowych są zazwyczaj mocno odporne na przemarzanie. Cechują się także podwyższoną odpornością na szkodniki i choroby roślin. Miąższ śliwomoreli jest zazwyczaj słodki, zwarty i intensywnie soczysty. Smak i kolorystyka miąższu zależy od odmiany. Owoce niektórych odmian mogą być odporne na pękanie. Owoce śliwomoreli można jeść na surowo, ale sprawdzą się także jako składnik domowych przetworów (dżemy, smarowidła, marmolady).
Czytaj też: Posadź zamiast lawendy. Długo kwitnie, jest łatwa w uprawie. Ożywi ogród kolorem
Jakich warunków wymaga śliwomorela?
Jeśli wierzyć zapewnieniom fanów tej hybrydy, uprawa śliwomoreli nie jest skomplikowana (a przynajmniej łatwiejsza niż uprawa śliwy). Drzewko wymaga stanowiska słonecznego, ale osłoniętego od wiatru. Gleba może mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Najlepiej sprawdzi się podłoże żyzne i dobrze przepuszczalne, przed posadzeniem sadzonki wzmocnione kompostem lub obornikiem. Wymagania glebowe zależą od konkretnej odmiany. Niektóre śliwomorele (tu m.in. odmiana Flavor Supreme) lepiej rosną na podłożu piaszczysto-gliniastym.
Drzewko można posadzić jesienią lub wczesną wiosną. Przyjmuje się, że dołek pod sadzonkę powinien mieć min. wymiary 60 x 60 x 60 cm. Zalecany odstęp to co najmniej 3 metry pomiędzy sadzonkami. Odmiany obcopylne będą wymagać posadzenia w najbliższym sąsiedztwie zapylacza. W tej funkcji sprawdzi się zazwyczaj śliwa japońska lub inna śliwomorela.
Młode sadzonki wymagają regularnego, obfitego podlewania, szczególnie w sezonie letnim. Śliwomorele można wzmocnić nawozem wczesną wiosną i po okresie kwitnienia. Na zdrowy wzrost rośliny dobrze wpływa także regularne przycinanie prześwitujące i sanitarne.