Kiedy siać pomidory, ogórki i paprykę?
Zarówno pomidory, ogórki, jak i papryka to warzywa ciepłolubne. W związku z tym ich sadzenie najlepiej rozpocząć od przygotowania rozsady, czyli wcześniejszego przygotowania sadzonek, które następnie przenosi się do gruntu. Co jednak istotne, nie może mieć to miejsca zbyt wcześniej, ponieważ przerośnięta rozsada gorzej się przyjmuje.
Rozsada pomidorów, papryki i ogórków – kiedy przygotować?
Przygotowanie rozsady należy zacząć odpowiednio wcześniej. Papryka, pomidor i ogórek to warzywa, które zaleca się sadzić właśnie w ten sposób, ze względu na ich ciepłolubność i dłuższy okres wegetacji. Sadzonki można kupić, ale też ich samodzielne zasianie nie powinno stanowić większego problemu. Najważniejsze, by zapewnić roślinom odpowiednie warunki i wiedzieć, kiedy rozpocząć działania.
Można spotkać się z opiniami, że przygotowanie roślin do rozsady można zacząć już w styczniu, jednak ten termin może być zbyt szybki. Najbardziej polecany jest luty, a w przypadku niektórych warzyw marzec, kwiecień czy nawet maj.
- Najlepszym czasem na wysiewanie papryki może być połowa lutego.
- Pomidory najlepiej wysiać w połowie marca.
- Z kolei sadzonki ogórków najlepiej przygotować na przełomie kwietnia lub maja.
Czytaj też: Anturium nie chce zakwitnąć? Pomogą te trzy domowe odżywki
Kiedy siać pomidory, paprykę i ogórki do gruntu?
Kiedy przygotowaną rozsadę przenieść do gruntu? W przypadku ogórków zazwyczaj czeka się minimum do połowy maja do nawet połowy czerwca. W przypadku wysiewania nasion bezpośrednio do gruntu należy przeczekać wiosenne przymrozki. Paprykę najlepiej przenieść do gruntu pod koniec maja lub na początku czerwca. Zalecane jest sadzenie z rozsady. Pomidory także zaleca się sadzić z rozsady po wiosennych przymrozkach – zazwyczaj w okolicy połowy maja.
Sadzonki wskazanych warzyw warto hartować przed przeniesieniem ich do ogrodu.
Co oznacza hartowanie rozsady?
Rozsadę można przygotować w domu – nie ma problemu, by sadzonki hodować na parapecie, zapewniając im odpowiednie warunki. Zanim jednak przeniesie się gotową rozsadę do gruntu, warto ją hartować, czyli przygotować do warunków zewnętrznych. Rośliny można wystawić do ogrodu, na balkon lub taras. Warto jednak nie stawiać ich w pełnym słońcu i nie narażać na przeciągi czy silny wiatr.
Jak przygotować rozsadę?
Sadzonki mogą znajdować się w skrzynkach lub małych doniczkach (bądź wielodoniczkach). Kluczowe jest odpowiednie podłoże – można je bez problemu kupić w sklepach ogrodniczych lub przygotować samodzielnie. Jest to mieszanka torfu z piaskiem w stosunku 1:1. Nasiona (sadzone pojedynczo lub po dwa do trzech w jednym punkcie) przykrywa się cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewa lub zrasza.
Następnie pojemniki stawia się w ciepłym i jasnym miejscu, na przykład na parapecie (jednak warto pamiętać, że uchylone okno może źle działać na sadzonki). Można je także przykryć pokrywą ochronną – w tym przypadku co jakiś czas należy ją ściągnąć, by nie pojawiła się pleśń. Podłoże natomiast musi być ciągle wilgotne – w tym celu najlepiej sprawdzi się zraszanie wodą w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj produkcja sadzonek trwa od sześciu do ośmiu tygodni.