Kapusta na Wigilię i "Kacuś" po sylwestrze
Kapusta ma dużo wartości odżywczych.
Jak już wspominaliśmy, zawiera dużo witaminy C.
- W dawnych czasach, kiedy marynarze wypływali na długie rejsy, to brali właśnie kapustę, która była nie tylko źródłem witaminy C ,ale chroniła ich przed wieloma chorobami np. układu pokarmowego. Naukowcy są przekonani, że strażnikami chroniącymi nas przed nadmiernym rozwojem ,,złych” bakterii w układzie pokarmowym są bakterie kwasu mlekowego-lactobacillus, to są te same bakterie które kiszą np. kapustę i ogórki. Nasi dziadowie od dawna zajadali się kapustą kiszoną. Na terenach wiejskich, aż do 1954 roku nie chorowali na raka układu pokarmowego. Jak twierdzi pani profesor Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, ,,oni cały czas mieli układ pokarmowy wyścielony kwasem mlekowym” - przytacza wypowiedź Anna Lesień. Jeszcze raz podkreśla, że kapusta kiszona jest nieodzownym źródłem wielu witamin. Dodaje, że tym produktem zajadają się osoby, które się odchudzają.