Jakie warzywa można wysiać do gruntu w kwietniu? Lista jest obszerna

Choć kwiecień może zaskoczyć przymrozkami czy nawet opadami śniegu, to jednak w ogólnym rozrachunku zazwyczaj jest już tak ciepło, że prace w ogródkach mogą ruszyć pełną parą. Ocieplenie gleby sprawia, że to ten czas, w którym można rozpocząć sianie wprost do gruntu. Warto jednak wiedzieć, które warzywa poradzą sobie w kwietniowych warunkach i monitorować pogodę.
Czytaj też: Jak ochronić czereśnie przed robakami? Pamiętaj o tych sposobach
Pierwsza połowa kwietnia. Co można sadzić do gruntu?
W pierwszej połowie kwietnia można z powodzeniem sadzić do gruntu:
- bób (najlepiej rośnie w nasłonecznionym miejscu, w wilgotnym, próchniczym i ciężkim podłożu; odczyn pH gleby powinien wynosić między 6,5 a 7);
- groch (lubi ziemię przepuszczalną, ciepłą, próchniczą i wilgotną o odczynie zbliżonym do obojętnego, między 6,5 a 7,2 pH);
- cebulę (najlepiej rośnie, gdy jej stanowisko jest nasłonecznione, przestrzeń jest otwarta, a podłoże żyzne i przepuszczalne o pH między 6,5 do 7,0);
- pietruszkę korzenną (lubi słoneczne stanowiska z żyznym, próchniczym i przepuszczalnym podłożem; nie toleruje przesadzania, konieczne jest sadzenie jej wprost do gruntu);
- pasternak (najlepiej rośnie w słonecznym miejscu z żyzną, próchniczą glebą, którą warto głęboko przekopać; odczyn podłoża powinien wynosić około 7,0 pH).
Warzywa sadzone do gruntu w drugiej połowie kwietnia
Do gruntu w drugiej połowie kwietnia są sadzone:
- buraki ćwikłowe (lubią ciepłe słoneczne stanowiska o piaszczysto-gliniastym, próchniczym, bogatym w wapń podłożu);
- pory (najlepiej rosną w słonecznym miejscu, które jest osłonięte od wiatru; lubią żyzne, próchnicze gleby o lekko kwaśnym lub lekko zasadowym odczynie – między 6,5 a 7,5 pH);
- skorzonery (lubią słoneczne stanowiska z żyzną, próchniczą, piaszczysto-gliniastą glebą o odczynie od obojętnego po lekko zasadowy; podłoże warto głęboko spulchnić).
Czytaj też: Czy rozsadę ogórków trzeba nawozić?
Sadzenie do gruntu w kwietniu. Które warzywa można siać cały miesiąc?
Przez cały kwiecień wysiewać do gruntu można:
- brokuły (stanowisko powinno być nasłonecznione co najmniej przez sześć godzin dziennie, z podłożem wilgotnym, chłodnym, z materią organiczną i o pH między 6 a 7; warto rozłożyć na ziemię ściółkę);
- kalarepę (najlepiej rośnie w słonecznym miejscu, z podłożem żyznym, próchniczym, o ph między 6 a 7);
- koper (lubi społeczne stanowiska, choć półcień również jest odpowiedni; gleba powinna być spulchniona, żyzna, próchnicza i dobrze przepuszczalna, o pH między 6,5 a 7);
- marchew (najlepiej radzi sobie w pełnym słońcu, choć lubi też półcień; gleba powinna być lekka, spulchniona, piaszczysto-gliniasta, głęboko przekopana);
- pietruszkę naciową (najlepiej radzi sobie w półcieniu, choć słoneczne stanowisko też może być dla niej odpowiednie; podłoże powinno być próchnicze, wilgotne, żyzne, o odczynie zbliżonym do obojętnego – między 6,5 a 7,5 pH);
- rzodkiewki (dobrze rosną, gdy jest słonecznie, ale chłodno, w podłożu lekkim, żyznym i nie za bardzo wilgotnym);
- szpinak (lubi półcień i żyzną, próchniczą glebę o pHwynoszącym między 6 a 7; ziemia przed sadzeniem powinna być dobrze spulchniona i oczyszczona).
Koniec kwietnia. Co sadzić do gruntu?
Końcem miesiąca do gruntu zasadzić można:
- kukurydzę cukrową (lubi miejsca nasłonecznione, nienarażone na silny wiatr, o żyznej, lekko kwaśnej glebie);
- brukiew (najlepiej rośnie, gdy podłoże jest gliniaste i gromadzi dużo wody; lubi gleby żyzne, próchnicze, o odczynie między 6 a 7,5 pH).
Czytaj też: Piękne krzewy na taras lub balkon. Najlepsze propozycje do słońca i do cienia