Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce

Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce

Owoce i warzywa 30 sierpnia 2025 07:17 Joanna Kamińska
Warzywa korzeniowe można przechowywać przez całą zimę. Trzeba przestrzegać jednak pewnych zasad
Warzywa korzeniowe można przechowywać przez całą zimę. Trzeba przestrzegać jednak pewnych zasad
Źródło: Adobe Stock
Warzywa z własnego ogródka mają wyjątkowy smak i wiele właściwości odżywczych. Aby jednak cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy, należy najpierw we właściwy sposób je wykopać i oczyścić, a następnie przechowywać.
Spis treści:

    Właściwe przygotowanie warzyw korzeniowych, takich jak marchwie, pietruszki, selery czy buraki, pozwoli im w dobrym stanie przetrwać zimę. Zachowają swój smak oraz składniki odżywcze.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przechowywanie warzyw korzeniowych na zimę: O czym trzeba pamiętać przed zbiorami?

    Duże znaczenie dla późniejszego przechowywania warzyw mają warunki ich uprawy, w tym ich nawożenie. „Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania” – podkreśla Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach w swoich poradach dotyczących właściwego przygotowania warzyw do przechowywania. Ośrodek zwraca uwagę m.in. na kwestie związane z nawożeniem azotem, który „[…] w nadmiarze jest bardzo niekorzystny w procesie długotrwałego magazynowania – znacznie obniżona zdolność przechowalniczą. Dlatego tak ważne jest, aby w ostatnich tygodniach uważać z nadmiarem azotu. W zależności od gatunku ostatnie nawożenie azotem powinno być przeprowadzone nie później niż kilka tygodni przed zbiorem, tak aby roślina zdążyła przerobić jego nadmiar”.

    Czytaj też: Seler potrzebuje tego na przełomie sierpnia i września. Będzie rósł w korzeń

    Warto pamiętać o jeszcze jednej kwestii. Niektóre odmiany nadają się do przechowywania lepiej niż inne, a informację na ten temat zazwyczaj znaleźć można na opakowaniu nasion. Tym samym o sukcesie przechowywania warzyw przez zimę decyduje wybór ich odpowiednich odmian.

    Jak zbierać warzywa korzeniowe na zapasy?

    Aby móc przez wiele miesięcy przechowywać warzywa korzeniowe, należy w odpowiedni sposób przeprowadzić ich zbiór. Bardzo ważny jest wybór do tego odpowiedniego czasu. Wykopywanie zbyt wcześnie lub zbyt późno negatywnie odbije się na jakości marchwi czy pietruszki. Idealny termin zbioru uzależniony jest od konkretnej odmiany. Zawsze warto obserwować zielone części warzyw. Jeśli zaczynają lekko żółknąć i zasychać, oznacza to, że można przystąpić do zbiorów. Jesienne zbiory warzyw korzeniowych trwają zazwyczaj od sierpnia do października.

    Bardzo istotny jest także wybór odpowiedniej pogody. Warzywa korzeniowe na zapasy należy zbierać w suchy i dosyć chłodny dzień, najlepiej po południu. Pozwoli to uniknąć nagromadzenia się w nich wilgoci sprzyjającej szybszemu psuciu się. Przed wykopaniem warzyw warto delikatnie spulchnić podłoże np. za pomocą wideł. Po wykopaniu nać i liście powinno się ukręcić, co zapobiegnie szybkiemu więdnięciu korzeni.

    Czytaj też:
    Posadź zamiast wrzosów. Te płomienne wiechy i grzebienie są jeszcze piękniejsze

    Co robić po zbiorach warzyw korzeniowych na zapasy? Czyszczenie i selekcja

    Po zbiorach warzywa korzeniowe przeznaczone do długiego przechowywania trzeba oczyścić z nadmiaru ziemi i resztek roślin. Zaleca się użycie do tego suchej szmatki lub szczotki. Nie powinno się natomiast myć warzyw, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i gniciu.

    Po oczyszczeniu czas na dokładne przyjrzenie się zbiorom i ocenę ich stanu. Tego rodzaju selekcja pozwoli odrzucić uszkodzone warzywa, które nie nadają się do długiego przechowywania. Obecne na nich uszkodzenia mechaniczne mogą sprzyjać szybkiemu psuciu. Z kolei objawy chorób czy obecności szkodników mogą przyczynić się do szybkiego rozprzestrzenienia się infekcji na kolejne okazy.

    Czytaj też: Co zrobić z grządkami po warzywach? Wysiej to z końcem sierpnia

    Jak przechowywać warzywa korzeniowe na zimę? Ważne zasady

    Dopiero po wykopaniu, oczyszczeniu i selekcji przychodzi czas na właściwe przechowywanie warzyw korzeniowych na zimę. W tej kwestii bardzo ważne jest zarówno miejsce, jak i sposób. 

    Optymalna temperatura do przechowywania waha się od 2 do 5 stopni Celsjusza, natomiast wilgotność od 85 do 90 proc. Zbyt wysoka temperatura sprzyja szybszemu psuciu się warzyw. Nie można też zapominać o wentylacji, ponieważ jej brak przyczynia się do pleśni i gnicia zbiorów. Dobrym miejscem do przechowywania może być więc chłodna, przewiewna, ciemna i dosyć wilgotna piwnica lub spiżarnia.

    Jak przechowywać warzywa korzeniowe, aby przetrwały zimę? Najlepiej wybrać do tego skrzynki lub pojemniki oraz piasek, który powinien być delikatnie wilgotny, ale nie mokry. Zapewni on przechowywanym warzywom odpowiednią temperaturę i wilgotność, zapobiegając więdnięciu czy wysychaniu. Jego warstwę należy rozsypać na dnie pojemnika lub skrzyni, a następnie umieścić na niej warzywa w sposób uniemożliwiający ich stykanie się ze sobą. Następnie warstwy piasku i warzyw umieszczać należy naprzemiennie.

    Czytaj też:
    Następca bukszpanu i zamiennik tui? Jest zimozielona i odporna na wszystko

    Innym sprawdzonym od dawna sposobem przechowywania warzyw korzeniowych jest ich kopcowanie, czyli zakopywanie w ziemi. Ta jednak musi być przepuszczalna, lekka i piaszczysta. Kopiec nie może znajdować się na terenie podmokłym. W trakcie kopcowania warzywa należy układać warstwowo, a każdą z warstw przesypywać piaskiem.

    W trakcie zimy należy pamiętać o regularnym sprawdzaniu stanu przechowywanych warzyw korzeniowych i ewentualnym usuwaniu tych wykazujących objawy zepsucia. Pozwoli to uchronić pozostałe okazy przed zainfekowaniem, dzięki czemu będą mogły w dobrym stanie przetrwać zimę. Ponadto regularne kontrole stanu przechowywanych warzyw korzeniowych pozwolą szybko zauważyć ewentualną obecność szkodników takich jak myszy czy szczury, które mogą zniszczyć całe zimowe zapasy.

    Czytaj też: Urzekają wyjątkowym kolorem. Wysiej je teraz, a kwiaty wypełnią ogród na wiosnę

    • Tagi:
    • zima
    • zapasy
    • warzywa korzeniowe
    • warzywa
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin

    21 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach

    17 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny

    5 listopada 2025
    Inne uprawy

    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników

    29 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach
    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach
    11 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności