Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

Kulinaria - Kulinaria 22 lipca 2025 07:56 Małgorzata Krzystała-Łątka
Mrożenie borówek to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych
Mrożenie borówek to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych
Źródło: wiescirolnicze.pl
Sezon borówkowy w pełni. Mimo że te pyszne owoce są dostępne w sklepach przez cały rok, wraz z nadejściem jesieni ich ceny stopniowo idą w górę. Z tego względu warto właśnie teraz zamrozić borówki, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem.
Spis treści:

    Borówki są zaliczane do jednych z najzdrowszych owoców jagodowych. Są źródłem cennych składników mineralnych – manganu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i magnezu oraz witamin – witaminy C, K, A i z grupy B. Poza tym wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, pracę mózgu oraz zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit. Borówki można jeść na surowo oraz dodawać do koktajli, ciast, sałatek i owsianek. To prawdziwa bomba zdrowia, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety i to nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Deszcze zalały twój trawnik? Ten jeden składnik poprawi jego wygląd

    Czy borówki nadają się do mrożenia?

    Borówki to jedne z tych owoców, które bardzo dobrze znoszą proces mrożenia, o ile zastosowaliśmy się do kilku zasad. Mrożenie to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich wartości odżywczych. Mimo że te owoce w dużej części składają się z wody, jeśli prawidłowo je przechowujemy, nie powinny utracić swojego smaku i struktury w zamrażarce. Jak długo można mrozić borówki? Przyjmuje się, że przez około 10–12 miesięcy. W praktyce jednak najlepiej spożyć je w ciągu 6–8 miesięcy, bo w tym czasie są najpyszniejsze.

    Czytaj też:
    Ćma bukszpanowa przestanie być problemem. Te rośliny świetnie zastąpią bukszpan

    Jak prawidłowo mrozić borówki?

    Mrożenie skutecznie przedłuża trwałość owoców. Poza tym ten sposób przechowywania umożliwia wykorzystanie borówek na różne sposoby. Jak przygotować owoce do mrożenia?

    • W pierwszej kolejności dokonujemy selekcji owoców, niezależnie od tego, czy zerwaliśmy je z przydomowego krzaczka, czy kupiliśmy na targu. Borówki najlepiej wysypać na blaszkę. Wyrzucamy zepsute owoce oraz te, na których widać już biały nalot. Do mrożenia nie powinny również trafić uszkodzone borówki, które puszczają sok. Na blaszce zostają tylko świeże i zdrowe owoce w nienaruszonym stanie.

    • Kolejnym krokiem jest dokładne umycie borówek. Jeśli kupiliśmy je w sklepie, można wykorzystać do umycia roztwór wody z sodą oczyszczoną (4 szklanki wody i 2 łyżki sody), aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, resztek pestycydów i bakterii. Owoce należy moczyć w roztworze przez 5 minut. Po umyciu usuwamy szypułki i liście.

    • Bardzo ważnym etapem jest dokładne wysuszenie owoców. Jeśli borówki będą mokre, po zamrożeniu pokryją się kryształkami lodu, które uszkodzą ich strukturę. Poza tym mokre owoce skleją się podczas mrożenia i po wyciągnięciu z zamrażalnika stworzą jedną dużą bryłę. Do suszenia najlepiej wykorzystać papierowe ręczniki, uważając, aby przypadkowo nie rozgnieść borówek.

    • Przedostatni etap to wstępne mrożenie. Suche owoce najlepiej przesypać na tacę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do zamrażalnika na 3–4 godziny. Postarajmy się, aby owoce nie stykały się ze sobą. Po tym czasie przystępujemy do ostatniego etapu, czyli przesypujemy borówki do woreczków strunowych lub pojemników i ponownie wkładamy do zamrażarki. Na wierzchu warto umieścić karteczkę lub naklejkę z datą mrożenia.

    Warto pamiętać, że rozmrożonych owoców nie wkładamy ponownie do zamrażalnika, ponieważ stracą swój smak. Woreczki lub pojemniki z borówkami powinny być trzymane z dala od produktów o intensywnym zapachu. Owoców nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do koktajlu, owsianki lub ciasta, a wręcz nie jest to wskazana, ponieważ puszczą sporo soku.

    Czytaj też: Zawieś lub postaw obok borówki amerykańskiej. Szpaki zostawią krzewy w spokoju 

    • Tagi:
    • borówka amerykańska
    • owoce
    • mrożenie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Supermarkety dołują ceny dla rolników. Kto da mniej, ten sprzeda?

    3 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?

    30 listopada 2025
    Newsy

    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!

    20 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach

    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach

    11 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Owoce i warzywa

    Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję

    30 września 2025
    Dla domu

    Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas

    22 września 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
    14 grudnia 2025
    Newsy
    Tylko dni dzielą nas od wielkiego protestu. Rolnicy liczą na wsparcie
    14 grudnia 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    14 grudnia 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty
    10 grudnia 2025
    Kulinaria
    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem
    5 grudnia 2025
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności