Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

Borówki są zaliczane do jednych z najzdrowszych owoców jagodowych. Są źródłem cennych składników mineralnych – manganu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i magnezu oraz witamin – witaminy C, K, A i z grupy B. Poza tym wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, pracę mózgu oraz zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit. Borówki można jeść na surowo oraz dodawać do koktajli, ciast, sałatek i owsianek. To prawdziwa bomba zdrowia, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety i to nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Deszcze zalały twój trawnik? Ten jeden składnik poprawi jego wygląd
Czy borówki nadają się do mrożenia?
Borówki to jedne z tych owoców, które bardzo dobrze znoszą proces mrożenia, o ile zastosowaliśmy się do kilku zasad. Mrożenie to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich wartości odżywczych. Mimo że te owoce w dużej części składają się z wody, jeśli prawidłowo je przechowujemy, nie powinny utracić swojego smaku i struktury w zamrażarce. Jak długo można mrozić borówki? Przyjmuje się, że przez około 10–12 miesięcy. W praktyce jednak najlepiej spożyć je w ciągu 6–8 miesięcy, bo w tym czasie są najpyszniejsze.
Jak prawidłowo mrozić borówki?
Mrożenie skutecznie przedłuża trwałość owoców. Poza tym ten sposób przechowywania umożliwia wykorzystanie borówek na różne sposoby. Jak przygotować owoce do mrożenia?
W pierwszej kolejności dokonujemy selekcji owoców, niezależnie od tego, czy zerwaliśmy je z przydomowego krzaczka, czy kupiliśmy na targu. Borówki najlepiej wysypać na blaszkę. Wyrzucamy zepsute owoce oraz te, na których widać już biały nalot. Do mrożenia nie powinny również trafić uszkodzone borówki, które puszczają sok. Na blaszce zostają tylko świeże i zdrowe owoce w nienaruszonym stanie.
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie borówek. Jeśli kupiliśmy je w sklepie, można wykorzystać do umycia roztwór wody z sodą oczyszczoną (4 szklanki wody i 2 łyżki sody), aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, resztek pestycydów i bakterii. Owoce należy moczyć w roztworze przez 5 minut. Po umyciu usuwamy szypułki i liście.
Bardzo ważnym etapem jest dokładne wysuszenie owoców. Jeśli borówki będą mokre, po zamrożeniu pokryją się kryształkami lodu, które uszkodzą ich strukturę. Poza tym mokre owoce skleją się podczas mrożenia i po wyciągnięciu z zamrażalnika stworzą jedną dużą bryłę. Do suszenia najlepiej wykorzystać papierowe ręczniki, uważając, aby przypadkowo nie rozgnieść borówek.
Przedostatni etap to wstępne mrożenie. Suche owoce najlepiej przesypać na tacę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do zamrażalnika na 3–4 godziny. Postarajmy się, aby owoce nie stykały się ze sobą. Po tym czasie przystępujemy do ostatniego etapu, czyli przesypujemy borówki do woreczków strunowych lub pojemników i ponownie wkładamy do zamrażarki. Na wierzchu warto umieścić karteczkę lub naklejkę z datą mrożenia.
Warto pamiętać, że rozmrożonych owoców nie wkładamy ponownie do zamrażalnika, ponieważ stracą swój smak. Woreczki lub pojemniki z borówkami powinny być trzymane z dala od produktów o intensywnym zapachu. Owoców nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do koktajlu, owsianki lub ciasta, a wręcz nie jest to wskazana, ponieważ puszczą sporo soku.
Czytaj też: Zawieś lub postaw obok borówki amerykańskiej. Szpaki zostawią krzewy w spokoju
- Tagi:
- borówka amerykańska
- owoce
- mrożenie