Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

Kulinaria - Kulinaria 22 lipca 2025 07:56 Małgorzata Krzystała-Łątka
Mrożenie borówek to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych
Mrożenie borówek to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych
Źródło: wiescirolnicze.pl
Sezon borówkowy w pełni. Mimo że te pyszne owoce są dostępne w sklepach przez cały rok, wraz z nadejściem jesieni ich ceny stopniowo idą w górę. Z tego względu warto właśnie teraz zamrozić borówki, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem.
Spis treści:

    Borówki są zaliczane do jednych z najzdrowszych owoców jagodowych. Są źródłem cennych składników mineralnych – manganu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i magnezu oraz witamin – witaminy C, K, A i z grupy B. Poza tym wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, pracę mózgu oraz zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit. Borówki można jeść na surowo oraz dodawać do koktajli, ciast, sałatek i owsianek. To prawdziwa bomba zdrowia, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety i to nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Deszcze zalały twój trawnik? Ten jeden składnik poprawi jego wygląd

    Czy borówki nadają się do mrożenia?

    Borówki to jedne z tych owoców, które bardzo dobrze znoszą proces mrożenia, o ile zastosowaliśmy się do kilku zasad. Mrożenie to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich wartości odżywczych. Mimo że te owoce w dużej części składają się z wody, jeśli prawidłowo je przechowujemy, nie powinny utracić swojego smaku i struktury w zamrażarce. Jak długo można mrozić borówki? Przyjmuje się, że przez około 10–12 miesięcy. W praktyce jednak najlepiej spożyć je w ciągu 6–8 miesięcy, bo w tym czasie są najpyszniejsze.

    Czytaj też:
    Ćma bukszpanowa przestanie być problemem. Te rośliny świetnie zastąpią bukszpan

    Jak prawidłowo mrozić borówki?

    Mrożenie skutecznie przedłuża trwałość owoców. Poza tym ten sposób przechowywania umożliwia wykorzystanie borówek na różne sposoby. Jak przygotować owoce do mrożenia?

    • W pierwszej kolejności dokonujemy selekcji owoców, niezależnie od tego, czy zerwaliśmy je z przydomowego krzaczka, czy kupiliśmy na targu. Borówki najlepiej wysypać na blaszkę. Wyrzucamy zepsute owoce oraz te, na których widać już biały nalot. Do mrożenia nie powinny również trafić uszkodzone borówki, które puszczają sok. Na blaszce zostają tylko świeże i zdrowe owoce w nienaruszonym stanie.

    • Kolejnym krokiem jest dokładne umycie borówek. Jeśli kupiliśmy je w sklepie, można wykorzystać do umycia roztwór wody z sodą oczyszczoną (4 szklanki wody i 2 łyżki sody), aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, resztek pestycydów i bakterii. Owoce należy moczyć w roztworze przez 5 minut. Po umyciu usuwamy szypułki i liście.

    • Bardzo ważnym etapem jest dokładne wysuszenie owoców. Jeśli borówki będą mokre, po zamrożeniu pokryją się kryształkami lodu, które uszkodzą ich strukturę. Poza tym mokre owoce skleją się podczas mrożenia i po wyciągnięciu z zamrażalnika stworzą jedną dużą bryłę. Do suszenia najlepiej wykorzystać papierowe ręczniki, uważając, aby przypadkowo nie rozgnieść borówek.

    • Przedostatni etap to wstępne mrożenie. Suche owoce najlepiej przesypać na tacę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do zamrażalnika na 3–4 godziny. Postarajmy się, aby owoce nie stykały się ze sobą. Po tym czasie przystępujemy do ostatniego etapu, czyli przesypujemy borówki do woreczków strunowych lub pojemników i ponownie wkładamy do zamrażarki. Na wierzchu warto umieścić karteczkę lub naklejkę z datą mrożenia.

    Warto pamiętać, że rozmrożonych owoców nie wkładamy ponownie do zamrażalnika, ponieważ stracą swój smak. Woreczki lub pojemniki z borówkami powinny być trzymane z dala od produktów o intensywnym zapachu. Owoców nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do koktajlu, owsianki lub ciasta, a wręcz nie jest to wskazana, ponieważ puszczą sporo soku.

    Czytaj też: Zawieś lub postaw obok borówki amerykańskiej. Szpaki zostawią krzewy w spokoju 

    • Tagi:
    • borówka amerykańska
    • owoce
    • mrożenie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!

    20 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach

    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach

    11 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Owoce i warzywa

    Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję

    30 września 2025
    Dla domu

    Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas

    22 września 2025
    Inne uprawy

    Sezon na te zdrowe owoce właśnie się rozpoczął. Są banalne w uprawie i szybko rosną

    20 września 2025
    Dla domu

    Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

    5 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
    24 listopada 2025
    KRUS
    Emerytura z KRUS kontra świadczenie z ZUS. Rolnicy nie mają się z czego cieszyć
    24 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
    24 listopada 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Kulinaria
    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu
    15 lipca 2025
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności