Ile warzyw dziennie powinniśmy spożywać?
Czy wiesz, ile jarzyn i owoców dziennie powinniśmy spożywać? Po jakie warzywa najchętniej sięgamy?
Ile warzyw dziennie?
Z „Badania konsumpcji warzyw i owoców” publikowanych przez Moc Polskich Warzyw, zrealizowanych przez firmę badawczą Kantar Public, dowiadujemy się, po jakie warzywa najchętniej sięgamy i jakie korzyści wynikają z ich spożywania. Problem w tym, iż poziom wiedzy Polaków na temat zdrowej diety w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia.
- Tymczasem dietetycy ciągle przypominają, że w zdrowej, zbilansowanej diecie połowa każdego z naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Innymi słowy powinniśmy jeść minimum 400g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach. Prawidłowa dieta jest ważna m.in. ze względu na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej - czytamy w informacji prasowej.
Niestety, niewiedza społeczeństwa - bo badania pokazują, że tylko 19% potrafi prawidłowo odpowiedzieć na pytanie, ile owoców i warzyw dziennie powinniśmy jeść - odzwierciedla się w zbyt małej ilość spożywanych jarzyn, nawet jeżeli jesteśmy świadomi, że zawierają witaminy i minerały i że są po prostu zdrowe.
- Jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych, to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie - podkreśla Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny.
Ulubione warzywa Polaków
Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Podobnie było w 2021 roku. Na kolejnych miejscach znajduje się marchew i ogórek. Każde z 5 wymienionych powyżej warzyw gości na polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, w sezonie u przeszło ¾ badanych (77%).
Nieco inaczej kształtują się wyniki, gdy zapytamy Polaków o ich ulubione warzywa. Okazuje się, że jako ulubione warzywo najwięcej Polaków wskazuje pomidora.
Przeczytaj także: Pomidory na pizzę. Jakie ceny na giełdach?
Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku:
- Pomidor – 39%
- Ogórek – 23%
- Ziemniak – 15%
- Kalafior – 10%
- Marchew – 10%
- Sałata – 10%
- Papryka – 7%
- Kapusta – 6%
- Brokuł – 6%
- Cebula – 3%
- Rzodkiewka – 2%
- Burak – 2%
- Cukinia – 2%
- Fasola – 2%
- Dynia – 1 %
Co setny badany (1%) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2%, że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, że ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
Niedawno publikowaliśmy także podsumowanie cen warzyw w 2021r. Koniecznie przeczytaj KLIK
Informacje na podstawie artykułu w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.