Ile będą kosztowały truskawki w tym roku? Aktualne ceny są wysokie

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków, ale nie tylko. W lutym tego roku portal kulinarny Taste Atlas opublikował ranking 100 najlepszych owoców na świecie, w którym miejsce drugie zajęła truskawka kaszubska. Nic więc dziwnego, że wiele osób z utęsknieniem czeka na to, aż polskie truskawki pojawią się w sklepach. Na razie ceny mogą zwalić z nóg. Jakie jednak są dalsze przewidywania?
Czytaj też: Wymieszaj z wodą i podlej truskawki. Niezawodny trik na obfity plon
Ceny truskawek w kwietniu
Aktualnie za kilogram szklarniowych truskawek zapłacimy około 40 złotych. W tym roku sprzedaż i zbiory rozpoczęły się wraz z początkiem kwietnia – sprzyjająca była słoneczna pogoda, dzięki której udało się uzyskać słodkie, smaczne owoce. Beniamin Pietruszka, który jest plantatorem truskawek, w wypowiedzi dla portalu WP Finanse wytłumaczył, że za wysokie ceny szklarniowych owoców odpowiadają koszty produkcji. Zdecydowana większość plantatorów sprowadza do Polski drogie sadzonki z Holandii, których ceny w tym roku wzrosły. Ponadto ich uprawa jest wymagająca. Sama szklarnia i jej ogrzewanie to także duży koszt dla plantatorów. Jeśli dołożyć do tego jeszcze koszty związane z zatrudnieniem pracowników, cena samego owocu siłą rzeczy staje się wysoka.
Powinno się to jednak zmienić, gdy sezon na truskawki zacznie się z całą mocą.
Ile będą kosztować truskawki w sezonie?
Według informacji przekazanych serwisowi „Fakt” przez Macieja Kmerę z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach, aktualnie na rynku hurtowym cena kilograma truskawek wynosi około 15 złotych. W czasie sezonu może ona spaść do 7–8 złotych. Do ceny hurtowej należy oczywiście doliczyć marżę, co oznacza, że w maju i czerwcu za kilogram truskawek możemy zapłacić między 10 a 15 złotych.
Czytaj też: Ta roślina kwitnie nawet trzy razy w sezonie. Jej kwiaty mają zaskakujący kształt
Co wpływa na ceny truskawek?
Już w marcu pisaliśmy o prawdopodobnych wysokich cenach truskawek w tym roku. Na wysoki koszt kupna kilograma owoców wpływa wiele czynników, przede wszystkim jednak nakłady, jakie muszą ponieść plantatorzy. Pod uwagę należy wziąć koszty pracownicze, cenę sadzonek, nawozów, energii elektrycznej, paliwa i czasu poświęconego pielęgnacji roślin. Ponadto problemem są też warunki atmosferyczne. Susza i wysokie temperatury nie wpływają dobrze na truskawkowy sezon – owoców może być mało i mogą nie powalać smakiem.
Czytaj też: Te choroby najbardziej zagrażają truskawkom. Jak im zapobiegać?
W magazynie IMGW-PIB „Obserwator” w marcu pojawił się artykuł „Od anomalii do anomalii”, który wskazywał na problematyczną dla roślin tegoroczną zimę. Grudzień był ciepły, w styczniu temperatury dosięgały kilkunastu stopni Celsjusza, a w lutym nagle pojawiły się silne mrozy, podczas których temperatura spadła do niemal -20 stopni. Luty był także bardzo suchy i bezśnieżny. Gleba nie została więc wystarczająco nawilżona, co mogą odczuć sadzone w ostatnich miesiącach rośliny.