Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      W porównaniu do maja 2024 wzrost wyniósł 90%! Ożywienie na rynku ciągników
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
      Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
      Rynek zbóż: „Nie widać światełka w tunelu”
      Kiedy i jak można ubezpieczyć się dobrowolnie od wypadku przy pracy rolniczej?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Właśnie przyleciały do Polski. Nie bój się, gdy je zobaczysz
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Dymka u amatorów i fachowców

Dymka u amatorów i fachowców

Owoce i warzywa 13 lipca 2016 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 13 lipca 2016 09:32
Dymka u amatorów i fachowców
Źródło: A. Przespolewska
Cebula dymka jest bardzo popularna wśród rolników i konsumentów. O efektywnej produkcji tej rośliny opowiada Maciej Jazic z Kuchar (powiat pleszewski), który m.in. produkuje nasiona warzyw. 
Spis treści:

    Cebula dymka jest bardzo popularna wśród rolników i konsumentów. O efektywnej produkcji tej rośliny opowiada Maciej Jazic z Kuchar (powiat pleszewski), który m.in. produkuje nasiona warzyw. 

    Skąd wzięło się takie określenie? Tak dziwna nazwa „dymka” wynika z faktu, że kiedyś te drobne cebule były „zadymiane”, ponieważ przypuszczano,  że poddanie ich działaniu dymu powoduje zatrzymanie wydawania pędów kwiatostanowych. Okazało się to nieprawdą, jednak nazwa utrzymuje się do dziś. 

    Uprawa cebuli z dymki jest metodą niezawodną i dlatego rozpowszechnioną na skalę amatorską i wielkotowarową. W wielu rejonach kraju sadzenie dymki jest jedyną możliwością uzyskania plonu cebuli, zarówno z zielonym szczypiorem, jak też całkowicie dojrzałej, przeznaczonej do krótszego lub dłuższego przechowywania po zbiorze. Uprawa ta ma bardzo duże znaczenie, kiedy ważne jest uzyskanie wczesnego plonu na pęczki, albo na zbiór letni. Powinni się nią zajmować się ci rolnicy, którym zależy na bardzo wczesnym plonie. Produkcja z dymki sadzonej wiosną pozwala uzyskać plon wcześniejszy o 4 tygodnie w porównaniu z uprawą z siewu nasion.

    - Nie jest to natomiast jedyne wskazanie do zastosowania tej metody uprawy. Efektywna produkcja cebuli z siewu nasion możliwa jest tylko na glebach niezdegradowanych, o dobrej strukturze i odpowiedniej zwięzłości oraz zawartości próchnicy, najlepiej przy zastosowaniu nawadniania i precyzyjnej agrotechniki. Dymka jest pod tym względem znacznie mniej wymagająca i daje możliwość wykorzystania pod cebulę trudniejszych stanowisk np. gleb klasy IVb lub V czy też pól na których warzywo to uprawiane było w monokulturze przez wiele lat i cebula z siewu na nich zawodzi - wyjaśnia Maciej Jazic z Kuchar, który produkuje nasiona warzyw i zajmuje się obrotem materiału wyjściowego warzyw.

     

    Dodaje, że warto pamiętać, że cebula uprawiana z dymki nie nadaje się do bardzo długiego przechowywania, stąd w celu uzyskania towaru o dobrej trwałości przechowalniczej należy decydować się na uprawę z siewu nasion. - Oferujemy 23 odmiany cebuli, wśród których są zarówno dymki do uprawy wiosennej o różnej wczesności i barwie łuski, jak i dymki zimujące - opowiada. W przypadku produkcji na zbiór pęczkowy lub z przeznaczeniem do obierania, plantatorom zależy przede wszystkim na wczesności, mniej na konkretnym odcieniu łuski. Zwykle im wcześniejsza jest odmiana, tym daje mniejszy plon, dlatego producent musi zdecydować, czy bardziej opłaca mu się zebrać bardzo wcześnie mniej towaru, czy też więcej w późniejszym terminie.

    - Istnieje jeszcze jedna zależność związana z wczesnością – im większa jest średnica dymki, tym cebula wcześniej osiąga dojrzałość zbiorczą, pozwala to na sterowanie terminem zbioru np. wczesna odmiana uprawiana z dymki drobnej (8–14 mm) może osiągnąć dojrzałość zbiorczą w tym samym czasie co odmiana średnio późna uprawiana z dymki o średnicy 17–21 mm. Najwcześniejsze zbiory uzyskuje się, stosując dymkę odmian wczesnych w największym kalibrażu. Warto wiedzieć, że średnica dymki determinuje również wielkość plonu – uprawiając na jednej części pola cebulę z dymki o małej średnicy, a na drugiej części tę samą odmianę z dymki „grubej”, większy plon zbierze się z drugiej części - zaznacza Maciej Jazic.

    W przypadku uprawy na zbiór cebul z suchą łuską poza wczesnością należy też zwrócić uwagę na: kształt, barwę i trwałość łuski, a w przypadku zbioru mechanicznego również twardość cebul.

    - Jak wspomniałem, oprócz przeznaczenia cebul przy wyborze odmiany i kalibrażu dymki konieczne jest wzięcie pod uwagę warunków glebowych na planowanych pod obsadzenie polach i sposób prowadzenia uprawy. Na słabsze stanowiska oraz takie, na których często uprawiano warzywa cebulowe, polecamy dymkę o średnicy 14–17 lub 17–21 mm odmian mniej wymagających, gdyż większa dymka jest mniej wrażliwa na trudne warunki uprawy. Podobne zalecenia dajemy plantatorom, którzy nie stosują nawadniania i/lub nawożą uprawy na podstawie ogólnych wytycznych bez uprzedniego badania zasobności gleby w składniki pokarmowe - tłumaczy producent.

     

    Radosław Kobierski, właściciel firmy zajmującej się dystrybucją nasion z Komornik uczula, aby do sadzenia brać sprawdzony materiał. - Najlepiej już zaprawiony przez dostawcę, bo jest taka możliwość. Odmiana też powinna być znana - podkreśla. Warto przy sadzeniu skorzystać również z sadzarek precyzyjnych, które pozwolą uzyskać właściwą obsadę.

    - Jeżeli to będziemy mieli, to będzie już połowa sukcesu. (…) Warto, aby przy uprawie odmian wczesnych mieć możliwość ich nawadniania. W ten sposób zwiększamy plon i przyspieszamy ich zbiór. Jeżeli chodzi o odmiany późne, które możemy przechowywać, to nawadnianie jest elementem przydatnym, ale nie priorytetowy - tłumaczy Radosław Kobierski.

     

    Jak wygląda droga dymki od producenta do plantatora? Producenci dymki, z którymi współpracuje Maciej Jazic, działają w większości w krajach Europy Zachodniej. Objęci są oni m.in. kontrolą Naktuinbouw (Holenderska Inspekcja Nasienna).

    - Dymka produkowana jest z nasion pochodzących z naszego gospodarstwa nasiennego zlokalizowanego w Kucharach k. Kalisza. Po zbiorach przez okres spoczynku dymka składowana jest w przechowalniach producenta w ściśle kontrolowanych warunkach. Towar transportowany jest do Polski bezpośrednio przed rozpoczęciem sezonu w samochodach chłodniach po uprzedniej kalibracji i pakowaniu (najczęściej w 25-kilogramowych workach ułożonych na paletach). Po dotarciu do kraju jak najszybciej wydajemy go klientom. Każda partia towaru posiada pełną dokumentację i paszporty fitosanitarne, dodatkowo z każdej partii pobieramy próby, które przechowywane są na wypadek wystąpienia reklamacji towaru. Na życzenie klienta za dopłatą dymka może zostać profesjonalnie zaprawiona przeciwko chorobom, co w znaczny sposób wpływa na zdrowotność roślin - tłumaczy.

     Dodaje, że zakup dymki z niepewnego źródła, porażonej przez patogeny może oznaczać dla rolnika potrójną stratę.

    - Po pierwsze, prowadzi do zainfekowania pola, czego skutki odczuwalne będą przez kilka kolejnych sezonów, powoduje zwiększenie wydatków na ochronę plantacji i ogranicza plonowanie roślin (znacznie mniejszy udział plonu handlowego). Pierwszą rzeczą, która powinna wzbudzić podejrzenia co do źródła pochodzenia i jakości dymki, są uchybienia formalne ze strony sprzedawcy: brak standardowych dokumentów magazynowych, odpisów paszportów fitosanitarnych na workach dymki oraz niechęć do wydawania dowodu transakcji – paragonu fiskalnego lub faktury VAT stanowiących podstawę ewentualnej reklamacji. Kolejna kwestia to cechy samej dymki, która jest materiałem rozmnożeniowym o mniejszej trwałości niż nasiona, dlatego bardzo łatwo ją „zepsuć” przechowując i transportując w nieodpowiednich warunkach - podkreśla.

     

    Przede wszystkim dymka nie powinna być wilgotna i miękka, niedopuszczalna jest również obecność młodych korzeni i szczypioru. Warto wyrywkowo kontrolować masę worków z dymką – ubytek rzędu 1%, czyli do 0,25 kg na 25-kilogramowym worku jest wynikiem naturalnych procesów zachodzących w cebulkach, jednak, gdy ubytek masy jest większy np. worek zamiast 25 kg waży 24,5 lub mniej oznacza to, że towar przez dłuższy czas przechowywany był w niewłaściwych warunkach lub jest stary. Istotną cechą świadczącą o jakości dymki jest również jej zapach – nie powinno się jednak kontrolować pojedynczego worka podanego przez sprzedawcę, gdyż obce zapachy mogły w nim ulec zwietrzeniu. - Najprostszym testem jest przyłożenie dłoni złożonych w „daszek” do worków z dymką ułożonych na palecie – zapach pod „daszkiem” powinien być typowo cebulowy, woń grzybów lub zgnilizny świadczy o porażeniu towaru przez patogeny - radzi Maciej Jazic. Dymkę do czasu sadzenia, należy przechowywać w temperaturze 2 - 6 st. C, możliwie niskiej wilgotności i bez dostępu światła.

    - Ważne, aby worki były rozłożone z palety na stojąco, gdzie szczelina między workami wynosić będzie minimum 2 cm. Im wcześniejszy typ dymki, tym bardziej wrażliwy na dłuższe przechowywanie, dlatego też zaleca się regularne wentylowanie worków z dymką na kanałach wentylacyjnych bądź suszarni podłogowej - podkreśla.

    Czytaj także: Uprawia ogórki. Z Maliną podbija internet

    • Tagi:
    • cebula dymka
    • Rafał Kobietski
    • materiał siewny
    • uprawa
    • Kuchary
    • Maciej Jazic
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki

    3 czerwca 2025
    Uprawy

    Część rolników, która sprzedaje ziarno, musi się tu wpisać. PIORiN uczula

    2 czerwca 2025
    Pomoc unijna

    Ruszyły nowe dopłaty dla rolników. ARiMR ogłosiła stawki i warunki naboru

    26 maja 2025
    Przepisy

    Ziarno prawdy o opłatach: dlaczego rolnicy płacą za siew?

    16 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Pomoc unijna

    Ekoschemat: Materiał siewny 2025. Co z oziminami? Jakie terminy i daty faktur?

    21 marca 2025
    Uprawy

    Jak wygrać grę o plon? [VIDEO]

    19 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
    7 czerwca 2025
    Newsy
    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach
    7 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
    7 czerwca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Wsyp do gleby, zanim zasadzisz morelę. Które odmiany sprawdzą się w Polsce?
    7 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Zawieś na drzewie lub postaw na działce. Szpaki będą omijać twój ogród
    7 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu
    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Pojawiły się na czosnku? Szybko oberwij, a zbierzesz dorodne główki
    4 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Pilnuj tego zabiegu przy uprawie cukinii. Będzie dawać plony przez cały sezon
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy