Czarna zgnilizna korzeni warzyw - Jak zwalczyć tę chorobę?

Marchew, pietruszka, seler - to głównie na tych warzywach występuje czarna zgnilizna korzeni. Jak wyeliminować tę chorobę?
Objawy
Na porażonych produktach pojawiją się czarne, okrągławe i wgłębione suche plamy. Pokryte są zazwyczaj ciemnoszarym nalotem, który później czerniej. Gniciu warzyw sprzyja duża wilgotność. W uprawie korzeni na nasiona, jeśli palmy są w części wierzchołkowej wysadka, to nie wyda on pędów nasiennych.
Przyczyny
Przyczyną występowania zgnilizny korzeni warzyw jest grzyb, który rozprzestrzenia się za pośrednictwem zarodników konidalnych. Zimują w resztkach porażonych roślin w glebie, na przechowywanych korzeniach spichrzowych w przechowalniach i kopcach oraz, co ważne, w nasionach.
Zwalczanie
Chorobę należy zwalczać zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Warzyw zaprawianie nasion przed siewem. Powinno stosować się zmianowanie. Eliminuje się w ten spsób z uprawy na danym stanowisku rośliny żywicielskie na co najmniej 3-4 lata.