Droższe warzywa na giełdach
Ceny pietruszki korzeniowej i pora znacznie wyższe niż w ubiegłym roku. Sprawdź, które warzywa jeszcze podrożały, a które są tańsze.
Dokonaliśmy analizy cenowej najbardziej popularnych warzyw, które znajdują się w codziennej diecie większości Polaków. Które jarzyny w tym roku kupiliśmy taniej, a które drożej? Czy tegoroczne mrozy wpłyną na ceny nowalijek?
Analizę przeprowadziliśmy na podstawie notowań, które publikujemy na portalu. Wyciągnęliśmy średnią cenę z lutego bieżącego i ubiegłego roku. Uwzględniliśmy koszt warzyw z największej giełdy w Polsce - z podwarszawskich Broniszy oraz z Lubelskiego Rynku Hurtowego Elizówka.
Na giełdzie w Broniszach w lutym br. drożej kupiliśmy takie warzywa jak: kapusta biała, pieczarki, korzeń pietruszki, por oraz seler. Ile więcej wydaliśmy w stosunku do lutego ubiegłego roku?
W roku 2021 średnia cena kapusty białej wahała się w okolicy 0,85 zł/kg. Rok temu za ten produkt płaciliśmy 0,55 zł/kg. Więcej płacimy także za pieczarki. Ich średnia cena w lutym br. oscylowała w granicy 7,25 zł/kg. W ubiegłym roku było to 6,60 zł/kg. Znacznie wyższe ceny w tym roku odnotował także korzeń pietruszki. W porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku cena wzrosła z pułapu 1,65 zł/kg do 3,25 zł/kg. Więcej musieliśmy zapłacić także za seler. Średnia jego cena w tym roku wyniosła 1,9 zł/kg, kiedy rok temu było to 1,45 zł/kg. Więcej w tym roku w stosunku do lutego 2020 r. płacimy też za czosnek. W lutym tego roku jego średnia cena wyniosła 1,80 zł/szt. W 2020 r. kosztował 1,65 zł/szt. Najbardziej widoczna podwyżka cen jest w przypadku pora. W lutym ub. r. średnia cena za kilogram tego warzywa wynosiła 2,05 zł, w tym sezonie notowania wzrosły do pułapu 4,85 zł/kg.
Przeczytaj także: Bardzo wczesne ziemniaki - lista najlepszych odmian. KLIK
Z kolei mniej w tym roku w stosunku do ubiegłego zapłaciliśmy za takie jarzyny jak: cebula biała, buraki czerwone, marchew i zmienniaki.
Średnia cena cebuli białej w tym sezonie wyniosła 0,9 zł/kg, podczas gdy rok temu kosztowała ona 1,2 zł/kg. Największy spadek notowań dostrzegliśmy przy ziemniakach. W ubiegłym roku ich cena wahała się w granicach 1,15 zł/kg i spadła do poziomu 0,5 zł/kg. Nieznaczne różnice w cenie zaobserwowaliśmy przy burakach i marchwi. Średnia cena buraków czerwonych w lutym tego roku wyniosła 0,75 zł/kg, a w ubiegłym - 0,70 zł/kg. Z kolei cena marchwi w lutym br. wynosiła średnio 0,80 zł/kg. Z kolei w analogicznym okresie ubiegłego roku było to 0,90 zł/kg.
Które warzywa z kolei są tańsze na Lubelskim Rynku Hurtowym Elizówka?
- Średnia cena warzyw, porównując aktualne ceny do notowań z analogicznego okresu 2020 roku, jest podobna. Oczywiście niektóre ceny są niższe lub wyższe, jednakże nie odnotowaliśmy gwałtownych zmian cenowych z wyjątkiem kalafiora oraz korzenia pietruszki – analizuje Anna Kurleto, specjalistka z rynku w Lublinie.
Na wspomnianej giełdzie w lutym podobne ceny w stosunku do roku ubiegłego zaobserwowaliśmy zarówno w przypadku buraków czerwonych, marchwi, pieczarek, jak i kapusty białej. Średnia cena buraczków waha się około 1,0 zł/kg, natomiast kilogram marchewki kosztuje około 1,2 zł. Cena pieczarek z kolei oscyluje w granicy 0,67 zł/kg, a kapusty 1,00 zł/kg.
W Elizówce tańsze natomiast są takie warzywa jak: cebula, seler i ziemniaki. W tym roku w luty za cebulę płaciliśmy średnio 1,30 zł/kg. To o 0,40 zł taniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Seler jest aktualnie tańszy również o 0,40 zł i kosztuje 2,0 zł/kg. Za kilogram ziemniaków z kolei płaciliśmy w roku ubiegłym od 1,45 zł/kg, w tym natomiast kartofle są zdecydowanie tańsze i kosztują 0,65 zł/kg.
AKTUALNE CENY OWOCÓW. KLIK
Wyższe notowania w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku zaobserwowaliśmy przy czosnku oraz pietruszce. Na lubelskiej Elizówce czosnek możemy kupić zarówno na sztuki, jak i kilogramy. W lutym br. za sztukę tego warzywa płaciliśmy średnio 1,55 zł, natomiast w ubiegłym roku było to 1,25 zł/szt. Kilogram czosnku z kolei obecnie jest droższy o 1,0 zł niż rok temu i płacimy za niego 15,0 zł/kg. Na lubelskim rynku hurtowym największy wzrost cen zanotowaliśmy przy korzeniu pietruszki. W lutym tego roku kosztowała 3,35 zł/kg, a w ubiegłym płaciliśmy za to warzywo 2,55 zł/kg.
Czy tegoroczne mrozy znajdą odzwierciedlenie w cenach nowalijek?
- Nowalijki każdego roku są towarem, który raczej rządzi się wzrostem cen. Nowalijki szklarniowe są już dostępne na rynku, pojawiają się zawsze od marca do czerwca. Natomiast warzywa gruntowe rosnące na polu pojawią się na przełomie maja i czerwca – kontynuuje Anna Kurleto.