Ceny warzyw korzeniowych w dobie koronawirusa
Rynek zbóż z powodu koronawirusa w ostatnich tygodniach szalał - ceny raz szły w górę, raz w dół. A co słychać na rynku warzyw korzeniowych? Czy tu też obserwowalne tego typu wahania?
Pietruszka, marchew, seler i buraki ćwikłowe - to jedne z podstawowych warzyw w Polsce. Jemy je chętnie i dużo. Także teraz, w dobie koronawirusa, ruszyliśmy po nie. W końcu - w momencie zagrożenia - nie może ich przecież zabraknąć w naszym domu czy mieszkaniu. Było to widoczne szczególnie w połowie marca, po pierwszych obostrzeniach wprowadzanych przez rząd w związku z pandemią. Polacy ruszyli do sklepów i na targowiska, choć minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapewniał, że w Polsce żywności nie zabraknie. Wtedy też ceny tychże produktów poszły znacznie w górę. Nie utrzymały się na niej jednak długo. Tak było m.in. na największym rynku hurtowym w Polsce - podwarszawskich Broniszach.
4 marca rząd poinformował o pierwszym przypadku koronawirusa w naszym kraju. Wówczas zapasy robili jednak jeszcze nieliczni i dotyczyły one głównie: makaronów, kasz czy ryżu. Zwiększyło się też zapotrzebowanie na mleko w proszku. Ceny warzyw korzennych nie odbiegały jednak od tych z lutego. Na największym rynku rolno-spożywczym w Polsce - podwarszawskich Broniszach - 5 marca ceny pietruszki oscylowały w graniach 1,20-2,00 zł/kg. W tym miejscu warto przypomnieć, że w marcu 2019 r. ceny tego warzywa były znacznie, znacznie, wyższe - wahały się od 7,00 do 9,00 zł/kg (i to wcale nie była najwyższa cena, jaką zanotowaliśmy w roku ubiegłym; w lipcu w Broniszach pietruszka osiągnęła przecież cenę 18 zł/kg!). Na początku drugiej połowy marca tego roku - krótko po zamknięciu szkół - ceny wspomnionego produktu w Broniszach zaczynały się od 2,50 zł/kg, a kończyły na 4,00 zł/kg. W ostatnim tygodniu marca ceny pietruszki zanotowały spadek. I to znaczny. Były po 1,85 - 2,75 zł/kg. Szybko bowiem uruchomiono nasze zapasy magazynowe. Hurtownie warzyw pracowały na wzmożonych obrotach i starły się nadążyć z zaopatrzeniem w te towary placówki sklepowe. W tej chwili wzmożone zakupy wygasają - ile bowiem można zrobić zapasów domowych potrzebnych konsumpcji bez ich późniejszego wyrzucenia? I tak aktualnie pietruszka na podwarszawskim rynku hurtowym jest po 1,60-2,50 zł/kg. Te same ruchy cenowe w Broniszach zdobserowaliśmy także w przypadku marchwi, selera i buraków ćwikłowych (patrz poniżej).
- początek marca - 0,60 - 0,80 zł/kg,
- środek marca - 0,80-1,20 zł/kg,
- końcówka marca - 0,70-0,90 zł/kg,
- początek kwietnia - 0,70-0,90 zł/kg.
- początek marca - 0,60 - 0,80 zł/kg,
- środek marca - 0,80-1,20 zł/kg,
- końcówka marca - 0,70-0,90 zł/kg,
- początek kwietnia - 0,70-0,90 zł/kg.
- początek marca - 1,20 - 1,50 zł/kg,
- środek marca - 2,50-3,50 zł/kg,
- końcówka marca - 1,85-2,50 zł/kg,
- początek kwietnia - 2,50-3,50 zł/kg.