Brukselka - prawdziwa bomba witaminowa
Kapusta brukselska, prawdopodobnie będąca efektem skrzyżowania kapusty z jarmużem, czyli po prostu brukselka. Posiada wiele cennych dla nas składników. To istna bomba witaminowa.
Jak sama nazwa wskazuje, brukselka związana jest z Belgią, gdzie uprawiana była już od stuleci. Obecnie największymi producentami są Niemcy , Holandia oraz Wielka Brytania.
Wyglądem oraz smakiem brukselka przypomina kapustę od której jest jednak mniejsza i delikatniejsza. Charakteryzuje ją to, że podczas gotowania wydziela bardzo mocny, wyrazisty zapach, który wielu odstrasza. Jest jednak wiele prostych sposobów, aby go zniwelować zachowując przy tym wszystkie wartości odżywcze.
ZOBACZ TAKŻE: Ceny nawozów - gdzie najniższe, a gdzie najwyższe?
Brukselka jest źródłem witamin C, E, K oraz z grupy B. Wpływają one korzystnie na nasz układ nerwowy i odpornościowy. Zawiera również sód, potas i liczne sole mineralne. To jednak nie wszystko. W jej skład wchodzi silny przeciwutleniacz- sulforafan, który ma właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów, jak również blokujące rozwój choroby. Poza tym jest korzystna dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Może również zapobiegać zakrzepom i osteoporozie.
To, że warto sięgać po brukselkę nie ulega wątpliwości. Zobacz TUTAJ jak kształtują się obecnie jej ceny na giełdach.
- Tagi:
- brukselka
- bomba witaminowa