Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
      Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Uprawy - Inne uprawy 6 marca 2020 09:31 redakcja Aktualizacja: 10 marca 2020 09:13
Owies - jest sposób na podniesienie plonowania
Źródło: Adobe Stock
Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?
Spis treści:

    Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według Steffena Beucha zajmującego się hodowlą owsa z Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION powodem takiego stanu jest zbyt niska intensywność uprawy, co często wiąże się z wyborem przez rolników słabszych stanowisk czy uprawy organicznej.  - Hodowla podniosła plony, ale nie widać tego na polach - stwierdził Steffen Beuch. Takie spostrzeżenia wygłosił podczas konferencji poświęconej owsowi („Oat Convention“), którą w Brunszwiku zorganizowała firma nasienna SAATEN-UNION GmbH.

    Spotkanie zgromadziło przedstawicieli całego łańcucha zaopatrzenia i przetwórstwa owsa, z wielu krajów Europy. Lista zaproszonych gości zawierała przedstawicieli hodowców, przemysłu młynarskiego, zakładów przetwórczych, marketingu a także instytucji naukowych.

    Nordsaat trzyma rękę na pulsie

    W mowie powitalnej Wolf von Rhade, dyrektor zarządzający Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION, przypomniał początku hodowli owsa w Niemczech. Nordsaat jest zaangażowany w hodowlę owsa od  110 lat. Nie uległo to zmianie nawet, gdy w ciągu następujących dekad, owies został zepchnięty do roli niszy i egzystował jako pokarm dla koni. - Ale teraz, zboże to, staje się coraz bardziej atrakcyjne dla świadomych swego zdrowia klientów - kontynuuje von Rhade. Z uwagi na jego prozdrowotne właściwości oraz nośny koncept marketingowy, owies wpisuje się w nowoczesne idee żywieniowe, oraz – w odróżnieniu do innych produktów zachwalanych jako „superżywność”.

    - „Zwykła hodowla” nie jest naszym celem - zaznaczył jednak Henning Alvermann, crop manager oraz moderator konferencji i dodał: Potrzebujemy rozwiązań dla ludzi o różnych wymaganiach. Co 9 mieszkaniec ziemi głoduje, podczas gdy jednocześnie na ważności przybierają problemy związane z przekarmieniem oraz niedożywieniem, skutkujące problemami zdrowotnymi milionów ludzi a także wysokimi obciążeniami ekonomicznymi.  Ponadto, jest jeszcze kwestia zmiany klimatu, która wymaga od hodowców oraz upraw wysokiego stopnia elastyczności. Owies nie jest wyłącznym rozwiązaniem lecz jego częścią - zakończył swoją wypowiedź Alvermann.

    Od paszy do żywności

    Powierzchnia uprawy owsa zmniejsza się niestety w wielu krajach.  W Europie jedynie Hiszpania zachowuje stałą powierzchnię uprawy. Jednakże poziom plonowania pozostaje stabilny i to dzięki hodowli.  - We wszystkich regionach uprawy plony widocznie wzrosły. W Irlandii zostały nawet zdublowane - stwierdził Steffen Beuch.

    Nordsaat zaznaczył, że jest w stanie zapewnić właściwe odmiany dla każdej technologii uprawy i wymagań rynkowych. - Dzięki zróżnicowanej puli genowej jesteśmy jedynym hodowcą, mogącym tworzyć odmiany zaspokajające wszystkie potrzeby runku europejskiego. Co druga plantacja w Niemczech i co piąta w Europie zajmowana jest przez odmiany Nordsaatu. To czyni nas dumnymi. Odmiana Lion jest najnowszą odmianą wpisaną do listy rekomendacyjnej w Niemczech. Ten żółtoziarnisty owies sprawdza się doskonale w różnych warunkach uprawy i posiada pakiet korzystnych dla rolnika oraz przetwórcy cech m.in jako, że jest łatwy do odplewienia - zaznaczył Steffen Beuch.

    Hodowla ma znaczenie!

    Dr. Steffen Noleppa z berlińskiej organizacji „Forum for Food and Agriculture” został asygnowany przez SAATEN-UNION, aby oszacować ekonomiczną i socjalną wartość hodowli. Dlatego też porównał prace opisujące hodowlę w Niemczech, Europie oraz na świecie.

    - W regionach takich jak UE całkowity współczynnik produkcyjności, w znaczeniu innowacji, jest najważniejszym źródłem wzrostu ekonomicznego, gdy inne czynniki jak woda i powierzchnia uprawna są już wyczerpane - Steffen Noleppa.

    Noleppa dodał, że zarzucenie postępu hodowlanego, skutkowałby stratami w produkcji na poziomie 17%, tylko w stosunku do 2015 roku! - UE, która jest tak ekonomicznie i klimatycznie stabilnym regionem, bez hodowli byłaby importerem netto płodów rolnych. Musielibyśmy korzystać z powierzchni uprawnej w innych regionach planety, włączając wszystkie związane z tym konsekwencje: emisja CO2, utrata bioróżnorodności i zużycie wody - wyjaśnił Steffen  Noleppa.

    Zbyt mało badań

    Następnie prof. Luzia Valentini z „Institute of Evidence-based Dietetics” (NIED) z Neubrandenburg informowała o prozdrowotnych efektach spożywania owsa. Powtórzyła słowa von Rhade i wymieniła o część kosztów generowanych przez przekarmienie oraz niedożywienie w obecnym czasie: w 2017 roku UE musiała zmierzyć się z obciążeniami ekonomicznymi na poziomie 210 miliardów euro z tytułu badań nad chorobami sercowo-naczyniowymi oraz kosztami ich leczenia. Dzięki odpowiedniej opiece zdrowotnej można byłoby uniknąć 80% przypadków chorób wieńcowych oraz 90% cukrzycy typu 2. W skali światowej niezdrowa dieta odpowiada za co piąty zgon.

    Ogólnie owies posiada podobny do innych zbóż skład - wysoką zawartość surowego włókna, białka i mikroelementów jak cynk, żelazo, witaminy B1 oraz B6 czy magnezu. Owies staje się jednakowoż szczególnie interesujący z uwagi zawartość składników bioaktywnych jak β-glukany i awentramidy, posiadające działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

    Czytaj także: Nowe odmiany rzepaku w Krajowym Rejestrze

    Tylko moja babcia wierzyła we mnie

    Następnie Leandro Burgete z Berlina, który jest dyrektorem zarządzającym HAFERKATER, sieci fast food, zaprezentował swój pomysł biznesowy. Wyjaśnił, że owsianka, szczególnie pod oryginalną Niemiecką nazwą „Haferbrei”, uznawana jest jako zdrowy lecz staromodny posiłek. Pomimo że jego przyjaciele uznawali go na początku za szalonego i tylko babcia go wspierała, jego pomysł trafił w gusta klientów. - Na chwilę obecną świeżo przygotowana, smakowicie skomponowana i niedroga owsianka na wynos w kilku wariantach smakowych, w tym pikantnych, jest teraz dostępna w dziesięciu oddziałach, głównie na dworcach kolejowych - stwierdził Leandro Burgete.

    Źródło: Catrin Hahn; SAATEN-UNION
    • Tagi:
    • plonowanie
    • Nordsaat
    • odmiany owsa
    • SAATEN-UNION
    • owies
    redakcja
    Podobne artykuły
    Uprawy

    To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?

    9 października 2025
    Uprawy

    Ta uprawa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dobrze radzi sobie z suszą

    29 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Co opłaca się siać? Eksperci o pszenicy, kukurydzy i przyszłości rynku zbożowego

    11 lutego 2025
    Inne uprawy

    Bobik - jak plonował w 2024 r.?

    8 października 2024
    Zboża

    Pszenżyto ozime 2024 - lista najwyżej plonujących odmian

    11 września 2024
    Uprawy

    Pszenica ozima 2024 - jakie odmiany na podium?

    9 września 2024
    Inne uprawy

    Żniwa 2024. Które odmiany rzepaku sypały najwyższy plon?

    10 sierpnia 2024
    Zboża

    Raz słonecznik, raz owies. Cena zadecyduje o wysiewie?

    17 marca 2024
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Newsy
    Zmiany w pracy ARiMR. Wchodzą w życie niebawem. Tego dnia nic w placówkach nie załatwisz
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
    5 listopada 2025
    Uprawy
    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
    5 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności