Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
      Żniwa 2025. Za to zboże dostaniesz 100 zł więcej
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
      Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
      Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnikom będzie łatwiej. W tej sytuacji nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
      Hortensja już ci się znudziła? Ta roślina szybko rośnie i kwitnie całe lato
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Uprawy - Inne uprawy 6 marca 2020 09:31 redakcja Aktualizacja: 10 marca 2020 09:13
Owies - jest sposób na podniesienie plonowania
Źródło: Adobe Stock
Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?
Spis treści:

    Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według Steffena Beucha zajmującego się hodowlą owsa z Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION powodem takiego stanu jest zbyt niska intensywność uprawy, co często wiąże się z wyborem przez rolników słabszych stanowisk czy uprawy organicznej.  - Hodowla podniosła plony, ale nie widać tego na polach - stwierdził Steffen Beuch. Takie spostrzeżenia wygłosił podczas konferencji poświęconej owsowi („Oat Convention“), którą w Brunszwiku zorganizowała firma nasienna SAATEN-UNION GmbH.

    Spotkanie zgromadziło przedstawicieli całego łańcucha zaopatrzenia i przetwórstwa owsa, z wielu krajów Europy. Lista zaproszonych gości zawierała przedstawicieli hodowców, przemysłu młynarskiego, zakładów przetwórczych, marketingu a także instytucji naukowych.

    Nordsaat trzyma rękę na pulsie

    W mowie powitalnej Wolf von Rhade, dyrektor zarządzający Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION, przypomniał początku hodowli owsa w Niemczech. Nordsaat jest zaangażowany w hodowlę owsa od  110 lat. Nie uległo to zmianie nawet, gdy w ciągu następujących dekad, owies został zepchnięty do roli niszy i egzystował jako pokarm dla koni. - Ale teraz, zboże to, staje się coraz bardziej atrakcyjne dla świadomych swego zdrowia klientów - kontynuuje von Rhade. Z uwagi na jego prozdrowotne właściwości oraz nośny koncept marketingowy, owies wpisuje się w nowoczesne idee żywieniowe, oraz – w odróżnieniu do innych produktów zachwalanych jako „superżywność”.

    - „Zwykła hodowla” nie jest naszym celem - zaznaczył jednak Henning Alvermann, crop manager oraz moderator konferencji i dodał: Potrzebujemy rozwiązań dla ludzi o różnych wymaganiach. Co 9 mieszkaniec ziemi głoduje, podczas gdy jednocześnie na ważności przybierają problemy związane z przekarmieniem oraz niedożywieniem, skutkujące problemami zdrowotnymi milionów ludzi a także wysokimi obciążeniami ekonomicznymi.  Ponadto, jest jeszcze kwestia zmiany klimatu, która wymaga od hodowców oraz upraw wysokiego stopnia elastyczności. Owies nie jest wyłącznym rozwiązaniem lecz jego częścią - zakończył swoją wypowiedź Alvermann.

    Od paszy do żywności

    Powierzchnia uprawy owsa zmniejsza się niestety w wielu krajach.  W Europie jedynie Hiszpania zachowuje stałą powierzchnię uprawy. Jednakże poziom plonowania pozostaje stabilny i to dzięki hodowli.  - We wszystkich regionach uprawy plony widocznie wzrosły. W Irlandii zostały nawet zdublowane - stwierdził Steffen Beuch.

    Nordsaat zaznaczył, że jest w stanie zapewnić właściwe odmiany dla każdej technologii uprawy i wymagań rynkowych. - Dzięki zróżnicowanej puli genowej jesteśmy jedynym hodowcą, mogącym tworzyć odmiany zaspokajające wszystkie potrzeby runku europejskiego. Co druga plantacja w Niemczech i co piąta w Europie zajmowana jest przez odmiany Nordsaatu. To czyni nas dumnymi. Odmiana Lion jest najnowszą odmianą wpisaną do listy rekomendacyjnej w Niemczech. Ten żółtoziarnisty owies sprawdza się doskonale w różnych warunkach uprawy i posiada pakiet korzystnych dla rolnika oraz przetwórcy cech m.in jako, że jest łatwy do odplewienia - zaznaczył Steffen Beuch.

    Hodowla ma znaczenie!

    Dr. Steffen Noleppa z berlińskiej organizacji „Forum for Food and Agriculture” został asygnowany przez SAATEN-UNION, aby oszacować ekonomiczną i socjalną wartość hodowli. Dlatego też porównał prace opisujące hodowlę w Niemczech, Europie oraz na świecie.

    - W regionach takich jak UE całkowity współczynnik produkcyjności, w znaczeniu innowacji, jest najważniejszym źródłem wzrostu ekonomicznego, gdy inne czynniki jak woda i powierzchnia uprawna są już wyczerpane - Steffen Noleppa.

    Noleppa dodał, że zarzucenie postępu hodowlanego, skutkowałby stratami w produkcji na poziomie 17%, tylko w stosunku do 2015 roku! - UE, która jest tak ekonomicznie i klimatycznie stabilnym regionem, bez hodowli byłaby importerem netto płodów rolnych. Musielibyśmy korzystać z powierzchni uprawnej w innych regionach planety, włączając wszystkie związane z tym konsekwencje: emisja CO2, utrata bioróżnorodności i zużycie wody - wyjaśnił Steffen  Noleppa.

    Zbyt mało badań

    Następnie prof. Luzia Valentini z „Institute of Evidence-based Dietetics” (NIED) z Neubrandenburg informowała o prozdrowotnych efektach spożywania owsa. Powtórzyła słowa von Rhade i wymieniła o część kosztów generowanych przez przekarmienie oraz niedożywienie w obecnym czasie: w 2017 roku UE musiała zmierzyć się z obciążeniami ekonomicznymi na poziomie 210 miliardów euro z tytułu badań nad chorobami sercowo-naczyniowymi oraz kosztami ich leczenia. Dzięki odpowiedniej opiece zdrowotnej można byłoby uniknąć 80% przypadków chorób wieńcowych oraz 90% cukrzycy typu 2. W skali światowej niezdrowa dieta odpowiada za co piąty zgon.

    Ogólnie owies posiada podobny do innych zbóż skład - wysoką zawartość surowego włókna, białka i mikroelementów jak cynk, żelazo, witaminy B1 oraz B6 czy magnezu. Owies staje się jednakowoż szczególnie interesujący z uwagi zawartość składników bioaktywnych jak β-glukany i awentramidy, posiadające działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

    Czytaj także: Nowe odmiany rzepaku w Krajowym Rejestrze

    Tylko moja babcia wierzyła we mnie

    Następnie Leandro Burgete z Berlina, który jest dyrektorem zarządzającym HAFERKATER, sieci fast food, zaprezentował swój pomysł biznesowy. Wyjaśnił, że owsianka, szczególnie pod oryginalną Niemiecką nazwą „Haferbrei”, uznawana jest jako zdrowy lecz staromodny posiłek. Pomimo że jego przyjaciele uznawali go na początku za szalonego i tylko babcia go wspierała, jego pomysł trafił w gusta klientów. - Na chwilę obecną świeżo przygotowana, smakowicie skomponowana i niedroga owsianka na wynos w kilku wariantach smakowych, w tym pikantnych, jest teraz dostępna w dziesięciu oddziałach, głównie na dworcach kolejowych - stwierdził Leandro Burgete.

    Źródło: Catrin Hahn; SAATEN-UNION
    • Tagi:
    • plonowanie
    • Nordsaat
    • odmiany owsa
    • SAATEN-UNION
    • owies
    redakcja
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ta uprawa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dobrze radzi sobie z suszą

    29 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Inne uprawy

    Bobik - jak plonował w 2024 r.?

    8 października 2024
    Zboża

    Pszenżyto ozime 2024 - lista najwyżej plonujących odmian

    11 września 2024
    Uprawy

    Pszenica ozima 2024 - jakie odmiany na podium?

    9 września 2024
    Inne uprawy

    Żniwa 2024. Które odmiany rzepaku sypały najwyższy plon?

    10 sierpnia 2024
    Zboża

    Raz słonecznik, raz owies. Cena zadecyduje o wysiewie?

    17 marca 2024
    Uprawy

    Jak wyprodukować ziarno owsa o wysokiej gęstości?

    29 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
    3 lipca 2025
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
    3 lipca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Zboża
    Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
    3 lipca 2025
    Nawożenie
    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
    1 lipca 2025
    Choroby i szkodniki
    Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin
    1 lipca 2025
    Nawożenie
    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności