Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Owies - jest sposób na podniesienie plonowania

Uprawy - Inne uprawy 6 marca 2020 09:31 redakcja Aktualizacja: 10 marca 2020 09:13
Owies - jest sposób na podniesienie plonowania
Źródło: Adobe Stock
Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?
Spis treści:

    Rolnicy na swoich polach uzyskują nawet o 35% niższe plony od tych otrzymywanych w doświadczeniach. Dlaczego tak się dzieje?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według Steffena Beucha zajmującego się hodowlą owsa z Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION powodem takiego stanu jest zbyt niska intensywność uprawy, co często wiąże się z wyborem przez rolników słabszych stanowisk czy uprawy organicznej.  - Hodowla podniosła plony, ale nie widać tego na polach - stwierdził Steffen Beuch. Takie spostrzeżenia wygłosił podczas konferencji poświęconej owsowi („Oat Convention“), którą w Brunszwiku zorganizowała firma nasienna SAATEN-UNION GmbH.

    Spotkanie zgromadziło przedstawicieli całego łańcucha zaopatrzenia i przetwórstwa owsa, z wielu krajów Europy. Lista zaproszonych gości zawierała przedstawicieli hodowców, przemysłu młynarskiego, zakładów przetwórczych, marketingu a także instytucji naukowych.

    Nordsaat trzyma rękę na pulsie

    W mowie powitalnej Wolf von Rhade, dyrektor zarządzający Nordsaat, udziałowca SAATEN-UNION, przypomniał początku hodowli owsa w Niemczech. Nordsaat jest zaangażowany w hodowlę owsa od  110 lat. Nie uległo to zmianie nawet, gdy w ciągu następujących dekad, owies został zepchnięty do roli niszy i egzystował jako pokarm dla koni. - Ale teraz, zboże to, staje się coraz bardziej atrakcyjne dla świadomych swego zdrowia klientów - kontynuuje von Rhade. Z uwagi na jego prozdrowotne właściwości oraz nośny koncept marketingowy, owies wpisuje się w nowoczesne idee żywieniowe, oraz – w odróżnieniu do innych produktów zachwalanych jako „superżywność”.

    - „Zwykła hodowla” nie jest naszym celem - zaznaczył jednak Henning Alvermann, crop manager oraz moderator konferencji i dodał: Potrzebujemy rozwiązań dla ludzi o różnych wymaganiach. Co 9 mieszkaniec ziemi głoduje, podczas gdy jednocześnie na ważności przybierają problemy związane z przekarmieniem oraz niedożywieniem, skutkujące problemami zdrowotnymi milionów ludzi a także wysokimi obciążeniami ekonomicznymi.  Ponadto, jest jeszcze kwestia zmiany klimatu, która wymaga od hodowców oraz upraw wysokiego stopnia elastyczności. Owies nie jest wyłącznym rozwiązaniem lecz jego częścią - zakończył swoją wypowiedź Alvermann.

    Od paszy do żywności

    Powierzchnia uprawy owsa zmniejsza się niestety w wielu krajach.  W Europie jedynie Hiszpania zachowuje stałą powierzchnię uprawy. Jednakże poziom plonowania pozostaje stabilny i to dzięki hodowli.  - We wszystkich regionach uprawy plony widocznie wzrosły. W Irlandii zostały nawet zdublowane - stwierdził Steffen Beuch.

    Nordsaat zaznaczył, że jest w stanie zapewnić właściwe odmiany dla każdej technologii uprawy i wymagań rynkowych. - Dzięki zróżnicowanej puli genowej jesteśmy jedynym hodowcą, mogącym tworzyć odmiany zaspokajające wszystkie potrzeby runku europejskiego. Co druga plantacja w Niemczech i co piąta w Europie zajmowana jest przez odmiany Nordsaatu. To czyni nas dumnymi. Odmiana Lion jest najnowszą odmianą wpisaną do listy rekomendacyjnej w Niemczech. Ten żółtoziarnisty owies sprawdza się doskonale w różnych warunkach uprawy i posiada pakiet korzystnych dla rolnika oraz przetwórcy cech m.in jako, że jest łatwy do odplewienia - zaznaczył Steffen Beuch.

    Hodowla ma znaczenie!

    Dr. Steffen Noleppa z berlińskiej organizacji „Forum for Food and Agriculture” został asygnowany przez SAATEN-UNION, aby oszacować ekonomiczną i socjalną wartość hodowli. Dlatego też porównał prace opisujące hodowlę w Niemczech, Europie oraz na świecie.

    - W regionach takich jak UE całkowity współczynnik produkcyjności, w znaczeniu innowacji, jest najważniejszym źródłem wzrostu ekonomicznego, gdy inne czynniki jak woda i powierzchnia uprawna są już wyczerpane - Steffen Noleppa.

    Noleppa dodał, że zarzucenie postępu hodowlanego, skutkowałby stratami w produkcji na poziomie 17%, tylko w stosunku do 2015 roku! - UE, która jest tak ekonomicznie i klimatycznie stabilnym regionem, bez hodowli byłaby importerem netto płodów rolnych. Musielibyśmy korzystać z powierzchni uprawnej w innych regionach planety, włączając wszystkie związane z tym konsekwencje: emisja CO2, utrata bioróżnorodności i zużycie wody - wyjaśnił Steffen  Noleppa.

    Zbyt mało badań

    Następnie prof. Luzia Valentini z „Institute of Evidence-based Dietetics” (NIED) z Neubrandenburg informowała o prozdrowotnych efektach spożywania owsa. Powtórzyła słowa von Rhade i wymieniła o część kosztów generowanych przez przekarmienie oraz niedożywienie w obecnym czasie: w 2017 roku UE musiała zmierzyć się z obciążeniami ekonomicznymi na poziomie 210 miliardów euro z tytułu badań nad chorobami sercowo-naczyniowymi oraz kosztami ich leczenia. Dzięki odpowiedniej opiece zdrowotnej można byłoby uniknąć 80% przypadków chorób wieńcowych oraz 90% cukrzycy typu 2. W skali światowej niezdrowa dieta odpowiada za co piąty zgon.

    Ogólnie owies posiada podobny do innych zbóż skład - wysoką zawartość surowego włókna, białka i mikroelementów jak cynk, żelazo, witaminy B1 oraz B6 czy magnezu. Owies staje się jednakowoż szczególnie interesujący z uwagi zawartość składników bioaktywnych jak β-glukany i awentramidy, posiadające działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

    Czytaj także: Nowe odmiany rzepaku w Krajowym Rejestrze

    Tylko moja babcia wierzyła we mnie

    Następnie Leandro Burgete z Berlina, który jest dyrektorem zarządzającym HAFERKATER, sieci fast food, zaprezentował swój pomysł biznesowy. Wyjaśnił, że owsianka, szczególnie pod oryginalną Niemiecką nazwą „Haferbrei”, uznawana jest jako zdrowy lecz staromodny posiłek. Pomimo że jego przyjaciele uznawali go na początku za szalonego i tylko babcia go wspierała, jego pomysł trafił w gusta klientów. - Na chwilę obecną świeżo przygotowana, smakowicie skomponowana i niedroga owsianka na wynos w kilku wariantach smakowych, w tym pikantnych, jest teraz dostępna w dziesięciu oddziałach, głównie na dworcach kolejowych - stwierdził Leandro Burgete.

    Źródło: Catrin Hahn; SAATEN-UNION
    • Tagi:
    • plonowanie
    • Nordsaat
    • odmiany owsa
    • SAATEN-UNION
    • owies
    redakcja
    Podobne artykuły
    Uprawy

    To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?

    9 października 2025
    Uprawy

    Ta uprawa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dobrze radzi sobie z suszą

    29 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Co opłaca się siać? Eksperci o pszenicy, kukurydzy i przyszłości rynku zbożowego

    11 lutego 2025
    Inne uprawy

    Bobik - jak plonował w 2024 r.?

    8 października 2024
    Zboża

    Pszenżyto ozime 2024 - lista najwyżej plonujących odmian

    11 września 2024
    Uprawy

    Pszenica ozima 2024 - jakie odmiany na podium?

    9 września 2024
    Inne uprawy

    Żniwa 2024. Które odmiany rzepaku sypały najwyższy plon?

    10 sierpnia 2024
    Zboża

    Raz słonecznik, raz owies. Cena zadecyduje o wysiewie?

    17 marca 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
    26 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
    25 listopada 2025
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności