Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
      Jakiego ziemniaka potrzebuje rynek? Można się zdziwić
      Co sieją polscy rolnicy? Materiał siewny 2025 [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co rolnik może wybudować na gruntach rolnych? Wiele niejasności w przepisach
      Rolnik nie ma 25 lat ubezpieczenia? Co z emeryturą? KRUS stawia sprawę jasno
      350 plus do emerytury. Specjalne świadczenie dla jednej grupy seniorów
      Ziemię zadłużonego rolnika może przejąć państwo. Nowość w przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kosisz trawę w zły sposób? Oto darmowy nawóz, po którym trawnik będzie idealny
      Zapomnij o zwykłym ściółkowaniu. Nowy trik świetnie wpłynie na hortensje i borówki
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owady zastąpią znane nam mięso? Dlaczego tak może się wkrótce stać?

Owady zastąpią znane nam mięso? Dlaczego tak może się wkrótce stać?

Newsy 4 maja 2022 08:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 4 maja 2022 10:34
Owady zastąpią znane nam mięso? Dlaczego tak może się wkrótce stać?
Źródło: Adobe Stock
Owady na talerzu zamiast kotleta?
Spis treści:

    Czy białko owadzie będzie wypierało także mięso i zjadanie larw much czy świerszczy stanie się dla nasz czymś normalnym?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Owady na talerzu zamiast kotleta?

    Populacja ludności do roku 2050 ma przekroczyć 9 miliardów. Kraje rozwijające się w szczególności odnotowują ogromny wzrost popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego. Od połowy lat 40. XX w. całkowite spożycie mięsa wzrosło pięciokrotnie. Problem rosnącego zapotrzebowania na białko, według niektórych naukowców, będzie można rozwiązać właśnie dzięki wprowadzeniu do menu białka owadziego.

    Ludzie zjadają owady

    Organizacja zrzeszająca producentów trzody chlewnej Pol-Pig podała, że obecnie około 2 mld ludzi spożywa codziennie owady należące do ponad 1 900 gatunków. Owady to niezwykle wydajne źródło białka. Są o wiele mniej wymagające w hodowli od zwierząt gospodarskich. Chów wymaga mniej miejsca, powoduje mniejszą emisję gazów i znacznie mniejsze zużycie wody. Owady są mało wybredne i mogą żywić się najtańszą paszą, zmniejszając zaśmiecanie środowiska.

    Produkcja owadów jest tania i dostępna dzięki szybkiemu rozmnażaniu się i wydajnemu metabolizmowi. Owady, poza tym, niemal nie wydalają odchodów. Szybki przyrost dostarcza cennego białka, składników mineralnych, owady są źródłem cennych tłuszczy, wapna, żelaza i cynku. Mogą zastępować wołowinę czy drób. Co więcej, owady rzadko przenoszą choroby odzwierzęce na ludzi. Ich produkcja jest prosta, tania i wydajna, więc wydaje się, że stanowią idealne wręcz źródło żywności dla rosnącej populacji ludności, zmniejszając tym samym zagrożenie degradacji Ziemi.

    - Jednak konsumpcja owadów wymaga przełamanie silnej i graniczącej z obrzydzeniem niechęci, zwłaszcza w Europie czy Ameryce Północnej, gdzie żadne, tradycyjne, przepisy kulinarne nie przewidywały jedzenia owadów – podaje Pol-Pig.

    Poważną przeszkodą jest również brak przepisów o produkcji żywności z wykorzystaniem owadów.

    Owady – problemy z kontrolą jakości

    Warto mieć na uwadze, że wartość odżywcza owadów nie jest stała, zależy nie tylko od gatunku, ale także od warunków hodowli owadów, karmy, stadium rozwoju i sposobu ich przyrządzania: czy są suszone, gotowane, smażone czy pieczone. Tkanki owadów zawierają dużo cholesterolu oraz alergeny np. chitynę. Niewiele jest w owadach witaminy C, niacyny czy tiaminy.

    Czytaj także: Białko owadzie w produkcji paszy

    Owady mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka poprzez zanieczyszczenia drobnoustrojami chorobotwórczymi (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki), zagrożenia chemiczne jak metale ciężkie, toksyny roślinne czy grzybowe. Ryzyko chorób odzwierzęcych może wzrosnąć w wyniku niewłaściwego stosowania produktów odpadowych lub niewłaściwego magazynowania czy transportu. Istnieją poważne problemy z kontrolą jakości w związku ze sprzedażą i trudności z zachowaniem bezpieczeństwa żywności.

    - Niektóre gatunki owadów (czarna mucha i mucha domowa; mącznik młynarek, pleśniakowiec lśnący, świerszcz domowy, świerszcz bananowy i świerszcz kubański) zostały zaliczone do zwierząt gospodarskich. W odniesieniu do nich wydano zezwolenia na produkcję przetworzonego białka zwierzęcego – czytamy w komunikacie Pol-Pig.

    Czytaj także: Rolnicy sami będą produkować owady na cele paszowe?

    • Tagi:
    • larwy
    • białko owadzie
    • owady jadalne
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ma to znacznie w ochronie rzepaku. Te szkodniki trzeba odróżniać

    31 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy sami będą produkować owady na cele paszowe?

    29 kwietnia 2022
    Żywienie

    Białko owadzie w produkcji paszy

    20 kwietnia 2022
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Jakiego ziemniaka potrzebuje rynek? Można się zdziwić
    3 października 2025
    Materiał promocyjny
    Newsy
    OSP jeszcze sprawniejsze dzięki grantom z ORLENU
    2 października 2025
    Prawo i finanse
    Co rolnik może wybudować na gruntach rolnych? Wiele niejasności w przepisach
    3 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Tony zanieczyszczonych owoców z Ukrainy nie wjechały do Polski
    3 października 2025
    Materiał promocyjny
    Newsy
    OSP jeszcze sprawniejsze dzięki grantom z ORLENU
    2 października 2025
    Newsy
    Pijany w sztok traktorzysta zapytał się policjantów o drogę do domu
    2 października 2025
    Newsy
    Jak zdobyć do 120 tys. zł na małe gospodarstwa? Rusza nabór wniosków
    2 października 2025
    Newsy
    „Nie wyobrażam sobie życia bez działki”. Stracą ROD w Warszawie
    2 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności