Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024
Kapituła konkursu organizowanego przez Europejską Fundację Inwestycji Zrównoważonych docenia innowacyjne produkty, technologie i usługi związane z ochroną klimatu i środowiska, a także skalowane projekty, mogące mieć wpływ na przyspieszenie zielonej transformacji Polski. W tegorocznej edycji konkursu jednym z projektów nagrodzonych w kategorii Technologia został program redukcji zużycia energii w opolskich zakładach produkcyjnych Nutricia.
Celem wdrożonych rozwiązań była poprawa efektywności energetycznej zakładu poprzez redukcję ilości gazu spalanego na potrzeby produkcji pary do celów technologicznych. Wdrożone rozwiązania przyczyniły się nie tylko do redukcji zużycia energii cieplnej i elektrycznej o około 19%, lecz także zmniejszenia o blisko 20% emisji dwutlenku węgla oraz ograniczenia zużycia wody w produkcji o blisko 24% w latach 2021-2023.
- Tytuł Lidera Transformacji Energetycznej to ogromne wyróżnienie dla Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu, potwierdzające, że obrany przez nas kierunek jest słuszny. To także wyraz uznania dla działań i ich efektów, co nie byłoby możliwe bez zaangażowania całego, niezwykle otwartego na rozwój zespołu. Nie zamierzamy jednak spocząć na laurach, jesteśmy zmotywowani do dalszej, jeszcze cięższej pracy - mówi Grzegorz Cyranka, odpowiedzialny za wdrożenie projektu w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu.
Wdrożone usprawnienia
Uzyskanie pożądanego efektu było możliwe dzięki wprowadzeniu szeregu usprawnień. Jednym z nich była modernizacja układu dozowania pary do zbiornika zasilającego oraz układu wody kotłowej, co spowodowało zwiększenie efektywności ekonomizera kotłowego. Wdrożono także rozwiązanie w postaci odzysku ciepła odpadowego z odsolin kotłowych do podgrzewania wody kotłowej oraz odzysku ciepła odpadowego ze spalin (dodatkowy ekonomizer podgrzewający kondensat wracający z wydziałów produkcyjnych). Istotnym działaniem było również zmniejszenie ciśnienia pary w instalacjach przesyłowych, czego rezultatem jest zmniejszenie strat przesyłowych. Dodatkowo w obszarze zużycia energii elektrycznej wprowadzono tzw. weekendowe działanie wentylacji, w ramach którego zmniejszono krotność wymian powietrza. Przeprowadzono też izolacje termiczne instalacji, wymieniono oświetlenia na LED, a także zamontowano instalację fotowoltaiczną 50 kW.
Wszystkie działania wdrożone w zakładach produkcyjnych Nutricia zgłaszane są do Krajowej Agencji Poszanowania Energii w celu uzyskiwania białych certyfikatów. Obecnie fabryka posiada certyfikaty ISO 14001 i ISO 50001.
Efektywność w parze z rozwojem
To nie pierwszy raz, gdy implementowane w istniejących od prawie 80 lat opolskich zakładach produkcyjnych Nutricia zostały dostrzeżone. Pod koniec 2022 roku Światowe Forum Ekonomiczne uznało opolską fabrykę za „zakład przyszłości”, przyznając jej odznaczenie Lighthouse Award. Jury doceniło wdrożenie nowoczesnych rozwiązań umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn oraz pozwalających zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80%, co przełożyło się na poprawę wydajności i wprowadzenie oszczędności.
Zaangażowanie, doświadczenie i efekty realizowanych projektów są dostrzegane również w grupie spółek DANONE, która ze wrześniu 2023 roku poinformowała o rozbudowanie Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu o nowy wydział. Dzięki wartej 230 mln zł inwestycji znana dotąd z produkcji artykułów dla niemowląt i małych dzieci fabryka, rozpocznie działalność w zupełnie nowym obszarze produktów do żywienia dojelitowego, które były dotychczas importowane. Tym samym firma rozszerzy swoją rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz polskich pacjentów, zaś lokalnej społeczności zaoferuje nowe miejsca pracy i możliwości rozwoju. Będzie także jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego, której produkty powstają lokalnie w Polsce.
Produkty żywienia dojelitowego opracowano z myślą o pacjentach, którzy nie mogą przyjmować pokarmów drogą doustną, m.in. pacjentach onkologicznych z nowotworami zlokalizowanymi w obrębie głowy i szyi lub górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Grzegorz Cyrananka - Nutricia zakłady podukcyjne