Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kto może płacić podwójny KRUS? Tej kwoty rolnicy muszą pilnować
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kretowiska w ogrodzie mimo mrozu? Włóż to do kopca, a intruz sam ucieknie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Citronex - pomidory pod szklarnią4

Owoce i warzywa

Oni znaleźli receptę na sukces! Założyli 10-hektarową szklarnię

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/7
  • następne zdjęcie
Źródło: A. Malinowski

Malinowe królestwo

Jan Rutkowski jest kierownikiem pierwszych dziesięciu hektarów pod bogatyńskim szkłem, na których produkcja rozpoczęła się w listopadzie 2014 roku. Planowane jest jednak sukcesywne zwiększanie powierzchni produkcyjnej o ok. 10 hektarów rocznie i zatrudnienie nawet do 1000 osób. Gdy wchodzimy do szklarni, w nozdrza uderza mnie intensywny zapach świeżych pomidorów. To malinówka. Pan Jan oprowadza mnie po ogromnej hali, której końca nie widać. Jak okiem sięgnąć pomidory, pomidory, pomidory. Zielenią się na dole i czerwienią na górze, pozawieszane na gałęziach o długości pokaźnych lian. Jest bardzo jasno, ciepło i wilgotno. W naszym klimacie pomidor potrzebuje stałej temperatury - ok. 21 stopni na okrągło, bez względu na porę dnia i roku. W letnie miesiące ciepło płynie z zewnątrz, a w nocy i w zimne pory roku właśnie z rur z ciepłem z położonej tuż po sąsiedzku elektrowni Turów. Teraz, w okresie letnim bardziej trzeba zadbać o redukcję ciepła w dzień, a robi się to przy pomocy kurtyn oraz poprzez uchylanie partii dachu.

Rury rozprowadzone są na trzech poziomach: na dole przechodzą tzw. rury grzewcze odpowiedzialne za ogólną temperaturę i służące wózkom za szyny, w środkowej partii tzw. rury wegetacyjne. Te drugie zapewniają roślinom suchość zwłaszcza podczas procesu obrywania liści, gdy istnieje największe prawdopodobieństwo pojawienia się grzybów. Jest to tym bardziej niebezpieczne, gdyż pomidory lubią wilgotne powietrze. Najlepiej czują się i wzrastają w 75-80% wilgotności powietrza. Trzeci poziom rur przebiega pod samym dachem i odpowiedzialny jest za stopienie się zalegającego śniegu. Wszystkie trzy systemy rur działają niezależnie od siebie.

Przyglądam się pojedynczym roślinom. Rosną w długich, równych rzędach na wełnie mineralnej o grubości ok. 10 centymetrów. Do każdej rośliny dochodzi wężyk – to kropelkowy system nawadniania a wspomaga go komputer, który „wsłuchuje się” w potrzeby roślin i oblicza ich wodne pragnienie. Podczas jednego sezonu łodygi pomidorów osiągają długość ok. 10 metrów. Ich bezlistne, lecz nadal żywe partie, układane są w dolnej części „grządek”, a nowe z zielonymi i czerwonymi owocami pną się po specjalnych sznurkach ku górze, gdzie czekają na nie stabilne druty, tak aby miały się czego złapać.

Sezon trwa przez cały rok. Od poniedziałku do piątku zbieranych jest ok. 30 ton pomidorów dziennie. W sierpniu likwidowana jest stara plantacja, a już we wrześniu zakładana nowa. Niemalże przez cały rok pomidory malinowe dostarczane są do  własnych sklepów, Biedronki oraz Tesco. Pan Jan nie je innych pomidorów niż te z „jego” szklarni. - Ludzie mówią, że najlepsze są pomidory z gruntu. Proszę pani, ja nie chciałbym wiedzieć, czym wszystkim trzeba pryskać te pomidory, aby ochronić je przed możliwymi zarazami - mówi i uśmiecha się do trzymanej w ręce „malinówki”. Pan Jan zwraca mi uwagę na białe kartony o wysokości ok. 50 cm. Z ich małych otworów coś wyfruwa i wpada z powrotem. To hodowlane trzmiele. Są pracowite jak pszczółki przez 6 tygodni swojego całego życia. Wprawdzie rośliny są samopylne ale dzięki trzmielom pomidory są dorodne i szybciej dojrzewają. - To najlepszy dowód na to, że nie stosujemy oprysków. Przy chemii te owady by pozdychały – mówi z przekonaniem pan Jan.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/7
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Owoce i warzywa
Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
28 grudnia 2025
Pomoc unijna
Masz małe gospodarstwo? Szykują się ogromne zmiany w dopłatach
28 grudnia 2025
Newsy
Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
28 grudnia 2025
Najnowsze
Owoce i warzywa
Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
28 grudnia 2025
Owoce i warzywa
Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
25 grudnia 2025
Owoce i warzywa
W przyszłym sezonie zbierzesz kosze borówki. Rewelacyjny trik przed zimą
16 grudnia 2025
Owoce i warzywa
Które rośliny przycinać w grudniu? Co z malinami, hortensjami i różami?
14 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności