Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł
      Prawo jazdy na ciągnik z przyczepą po nowemu. Ważne zmiany wejdą w życie
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
      Będą interwencyjne skupy? Padła zapowiedź kluczowej decyzji dla rolników
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Citronex - pomidory pod szklarnią4

Owoce i warzywa

Oni znaleźli receptę na sukces! Założyli 10-hektarową szklarnię

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/7
  • następne zdjęcie
Źródło: A. Malinowski

Malinowe królestwo

Jan Rutkowski jest kierownikiem pierwszych dziesięciu hektarów pod bogatyńskim szkłem, na których produkcja rozpoczęła się w listopadzie 2014 roku. Planowane jest jednak sukcesywne zwiększanie powierzchni produkcyjnej o ok. 10 hektarów rocznie i zatrudnienie nawet do 1000 osób. Gdy wchodzimy do szklarni, w nozdrza uderza mnie intensywny zapach świeżych pomidorów. To malinówka. Pan Jan oprowadza mnie po ogromnej hali, której końca nie widać. Jak okiem sięgnąć pomidory, pomidory, pomidory. Zielenią się na dole i czerwienią na górze, pozawieszane na gałęziach o długości pokaźnych lian. Jest bardzo jasno, ciepło i wilgotno. W naszym klimacie pomidor potrzebuje stałej temperatury - ok. 21 stopni na okrągło, bez względu na porę dnia i roku. W letnie miesiące ciepło płynie z zewnątrz, a w nocy i w zimne pory roku właśnie z rur z ciepłem z położonej tuż po sąsiedzku elektrowni Turów. Teraz, w okresie letnim bardziej trzeba zadbać o redukcję ciepła w dzień, a robi się to przy pomocy kurtyn oraz poprzez uchylanie partii dachu.

Rury rozprowadzone są na trzech poziomach: na dole przechodzą tzw. rury grzewcze odpowiedzialne za ogólną temperaturę i służące wózkom za szyny, w środkowej partii tzw. rury wegetacyjne. Te drugie zapewniają roślinom suchość zwłaszcza podczas procesu obrywania liści, gdy istnieje największe prawdopodobieństwo pojawienia się grzybów. Jest to tym bardziej niebezpieczne, gdyż pomidory lubią wilgotne powietrze. Najlepiej czują się i wzrastają w 75-80% wilgotności powietrza. Trzeci poziom rur przebiega pod samym dachem i odpowiedzialny jest za stopienie się zalegającego śniegu. Wszystkie trzy systemy rur działają niezależnie od siebie.

Przyglądam się pojedynczym roślinom. Rosną w długich, równych rzędach na wełnie mineralnej o grubości ok. 10 centymetrów. Do każdej rośliny dochodzi wężyk – to kropelkowy system nawadniania a wspomaga go komputer, który „wsłuchuje się” w potrzeby roślin i oblicza ich wodne pragnienie. Podczas jednego sezonu łodygi pomidorów osiągają długość ok. 10 metrów. Ich bezlistne, lecz nadal żywe partie, układane są w dolnej części „grządek”, a nowe z zielonymi i czerwonymi owocami pną się po specjalnych sznurkach ku górze, gdzie czekają na nie stabilne druty, tak aby miały się czego złapać.

Sezon trwa przez cały rok. Od poniedziałku do piątku zbieranych jest ok. 30 ton pomidorów dziennie. W sierpniu likwidowana jest stara plantacja, a już we wrześniu zakładana nowa. Niemalże przez cały rok pomidory malinowe dostarczane są do  własnych sklepów, Biedronki oraz Tesco. Pan Jan nie je innych pomidorów niż te z „jego” szklarni. - Ludzie mówią, że najlepsze są pomidory z gruntu. Proszę pani, ja nie chciałbym wiedzieć, czym wszystkim trzeba pryskać te pomidory, aby ochronić je przed możliwymi zarazami - mówi i uśmiecha się do trzymanej w ręce „malinówki”. Pan Jan zwraca mi uwagę na białe kartony o wysokości ok. 50 cm. Z ich małych otworów coś wyfruwa i wpada z powrotem. To hodowlane trzmiele. Są pracowite jak pszczółki przez 6 tygodni swojego całego życia. Wprawdzie rośliny są samopylne ale dzięki trzmielom pomidory są dorodne i szybciej dojrzewają. - To najlepszy dowód na to, że nie stosujemy oprysków. Przy chemii te owady by pozdychały – mówi z przekonaniem pan Jan.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/7
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Te opłaty wzrosną o ponad 15 procent. Podwyżka obejmie również rolników
25 października 2025
Newsy
Oszuści znaleźli nową metodę na rolników. Jest pilny komunikat ARiMR
25 października 2025
Prawo i finanse
Prawo jazdy na ciągnik z przyczepą po nowemu. Ważne zmiany wejdą w życie
25 października 2025
Najnowsze
Owoce i warzywa
“Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
24 października 2025
Owoce i warzywa
Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
22 października 2025
Owoce i warzywa
Oni na warzywach nie zarobili
22 października 2025
Owoce i warzywa
Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
17 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności