Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Odnawialne źródła energii
  • Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

Hodowla 28 lutego 2025 06:14 dr hab. inż. Robert Szulc
Odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.
Odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.
Źródło: Canva
Odchody zwierzęce, będące produktem ubocznym przemiany materii, posiadają mnóstwo składników, które - w odpowiednich warunkach - mogą stanowić cenne i alternatywne źródło energii.
Spis treści:

    Pogoń za energią nabiera tempa – szczególnie za energię tanią, łatwo dostępną i bezpieczną dla środowiska i człowieka. Rolnictwo jest dość atrakcyjną gałęzią gospodarki narodowej mogącej w tej kwestii mieć dużo do powiedzenia. 

    Produkcja energii dzięki rolnictwie

    Produkcja roślinna i chów zwierząt jest ze sobą ściśle powiązane pod kilkoma względami. Przede wszystkim rolnicy parający się produkcją roślinną zapewniają tym samym bazę paszową dla zwierząt hodowlanych.

    Materiał odpadowy i pozostałości z produkcji zbóż –  przede wszystkim słoma, stanowią wspaniałe i jak na razie bardzo konkurencyjne  materiały jako ściółka w budynkach inwentarskich, szczególnie dla młodych osobników. Natomiast produkty uboczne nierozerwalnie związane z produkcją zwierzęcą  - a mówimy tutaj o odchodach zwierzęcych - zapewniają nieoceniony nawóz naturalny użyźniający glebę pod produkcję roślinną.

    Jednak od kilku lat w Polsce wzrok producentów rolnych, ale również fachowców i osób zajmujących się energetyką - a szczególnie ekoenergetyką - zwrócony jest w kierunku zagospodarowania odchodów zwierzęcych jako surowca do produkcji energii. Nie od dziś wiadomo bowiem, że odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.

    Czytaj też:
    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    Odchody do produkcji energii

    W poniższym artykule zostanie przedstawione zagadnienie związane z praktycznym wykorzystaniem odchodów zwierzęcych jako cennego i alternatywnego źródła energii głównie jako wsadu do komory fermentacyjnej biogazowni.

    Jak wiadomo, produkcja zwierzęca wymaga olbrzymich nakładów energetycznych, paszowych i sporych nakładów czasowych na wykonywanie i przeprowadzanie podstawowych prac i zabiegów w budynku inwentarskim. W chowie bydła mlecznego i trzody chlewnej oczywiście głównym celem hodowców jest pozyskiwanie surowca, jakim jest mięso oraz w przypadku bydła mlecznego - mleko.

    Natomiast otrzymywana olbrzymia ilość odchodów zwierzęcych w postaci obornika (w przypadku chowu ściołowego) oraz gnojowicy (w chowie bezsciołowym) może stanowić bardzo cenny materiał w produkcji energii. Głównie chodzi tutaj o biogazownie. Na zachodzie Europy - zwłaszcza w Holandii i Niemczech biogazownie, a szczególnie biogazownie rolnicze mają już wieloletnią tradycję i t jest to bardzo dobry sposób na produkcję energii elektrycznej i cieplnej, a jednocześnie pozyskiwanie bardzo cennego nawozu naturalnego pochodzenia organicznego.

    Czytaj też:
    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO] 

    Jak działa biogazownia?

    Biogazownia jest to zespół urządzeń umożliwiających przeprowadzenie w sposób kontrolowany w warunkach beztlenowych fermentacji metanowej konkretnych i wybranych substratów. Fermentująca masa organiczna generuje w czterofazowym procesie biochemicznym biogaz o określonej zawartości metanu, czyli gazu palnego.

    Gaz ten po wstępnym oczyszczeniu - to znaczy odwodnieniu i odsiarczeniu - oraz pod odpowiednim ciśnieniem dostarczany jest do agregatu prądotwórczego składającego się z wysokoprężnego silnika spalinowego i prądnicy prądu elektrycznego. W nim jako paliwo gazowe jest spalane, a w ten sposób zasilana prądnica generuje energię elektryczną.

    Ze względu na to, że proces wyżej omówiony emituje również olbrzymie ilości ciepła mówi się, iż biogazownia jest technologią kogeneracyjną, czyli produkującą zarówno ciepło, jak i prąd elektryczny. Energia elektryczna oczywiście głównie dostarczona jest do zewnętrznej sieci elektroenergetycznej oraz wykorzystywana może być również na potrzeby własne obiektów, w których funkcjonuje.

    Natomiast ciepło przede wszystkim jest wykorzystywane na własne potrzeby na przykład do ogrzewania ciepłej wody użytkowej centralnego ogrzewania i pomieszczeń oraz dogrzewania pomieszczeń inwentarskich w gospodarstwie rolnym, w którym znajduje się i funkcjonuje prawidłowo biogazownia.

    Oczywiście w wyniku fermentacji substratów powstaje bardzo cenny nawóz organiczny który w 100% trafia w ręce rolników, sadowników i ludzi parających się przetwórstwem warzywnym.

    Budowa biogazowni i schemat jej działania:

    Dobór substratów do biogazowni

    Bardzo istotnym zagadnieniem i kwestią spędzającą sen z oczu właścicieli biogazowni jest odpowiedni dobór substratów, czyli związków, które trafiają do komory fermentacyjnej. Co prawda praktycznie każda masa organiczna w postaci biomasy może ulegać fermentacji, natomiast proces fermentacji może przebiegać w różny sposób i z różną wydajnością.

    Dlatego nie każdy odpad lub pozostałości z produkcji rolno-spożywczej nadaje się do fermentacji biogazowni. W tym miejscu warto wymienić, iż najpopularniejszymi substratami pochodzenia rolniczego są odchody zwierzęce, odpady zwierzęce z rzeźni, pozostałości z przemysłu przetwórczego rolno-spożywczego, ale również uprawy celowe na przykład kukurydza lub pozostałości po produkcji buraków cukrowych, czyli liście buraczane. Cennym substratem również mogą być makuchy, czyli pozostałość po produkcji oleju rzepakowego i jego wytłaczaniu.

    Jednak najczęściej stosowanym substratem ze strony odchodów zwierzęcych jest gnojowica. Ponadto z uwagi na cechy funkcyjne można wyróżnić substraty: 

    • rozcieńczające, w których zawartość suchej masy nie przekracza 8%, 
    • zagęszczające, w których zawartość suchej masy wynosi więcej niż 8%. 
    • zwiększające wydajność (wysokoenergetyczne, np. tłuszcze czy białka), 
    • dodatki stabilizujące proces (np. mikroelementy), 

    Kolejne fazy powstawania metanu  w biogazowni

    • I FAZA Hydroliza, która zapoczątkowuje proces fermentacji metanowej w biogazowni. W trakcie hydrolizy następuje rozkład polimerów organicznych do związków o prostej budowie szczególnie dotyczy to rozkładu białek do aminokwasów lipidów do alkoholi i wyższych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów do postaci cukrów prostych. 
    • II FAZA kwasowa - zwana również acidogenezą. Jest to proces, podczas którego z uzyskanych we wcześniejszej fazie hydrolizy produktów wytwarzane są przede wszystkim kwasy karboksylowe takie jak kwas mrówkowy propionowy i walerianowy. 
    • III FAZA octowa zwanej również acetogenezą powstaje przede wszystkim octan produkowany przez heterotrofy z cukrów prostych takich jak glukoza oraz przez autotrofy, dla których głównym surowcem jest dwutlenek węgla i wodór powstający w fazie poprzedzającej acetogenezę. 
    • IV FAZA metanogeneza - czyli faza metanowa. Jest to ostatnia i zarazem najwłaściwsza faza, kiedy powstaje już metan poprzez metanogeny z octanu albo też na drodze redukcji dwutlenku węgla wodorem.
    Czytaj też:
    Ma 3.600 świń. Bez dofinansowania wybudował biogazownię za 2 mln zł [WIDEO]
    • Tagi:
    • odchody zwierzęce
    • biogazownia
    dr hab. inż. Robert Szulc
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci

    17 czerwca 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii

    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE

    26 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO]

    23 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    9 lutego 2025
    Newsy

    Ruszył nowy nabór dla rolników. Od dziś można składać wnioski

    3 lutego 2025
    Budownictwo

    Biogazownia rolnicza będzie objęta podatkiem rolnym, a nie od nieruchomości?

    14 września 2024
    Odnawialne źródła energii

    Biogazownia rolnicza szyta na miarę

    1 września 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
    17 czerwca 2025
    Żywienie
    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
    17 czerwca 2025
    Hodowla
    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy