Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Odnawialne źródła energii
  • Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

Hodowla 28 lutego 2025 06:14 dr hab. inż. Robert Szulc
Odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.
Odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.
Źródło: Canva
Odchody zwierzęce, będące produktem ubocznym przemiany materii, posiadają mnóstwo składników, które - w odpowiednich warunkach - mogą stanowić cenne i alternatywne źródło energii.
Spis treści:

    Pogoń za energią nabiera tempa – szczególnie za energię tanią, łatwo dostępną i bezpieczną dla środowiska i człowieka. Rolnictwo jest dość atrakcyjną gałęzią gospodarki narodowej mogącej w tej kwestii mieć dużo do powiedzenia. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Produkcja energii dzięki rolnictwie

    Produkcja roślinna i chów zwierząt jest ze sobą ściśle powiązane pod kilkoma względami. Przede wszystkim rolnicy parający się produkcją roślinną zapewniają tym samym bazę paszową dla zwierząt hodowlanych.

    Materiał odpadowy i pozostałości z produkcji zbóż –  przede wszystkim słoma, stanowią wspaniałe i jak na razie bardzo konkurencyjne  materiały jako ściółka w budynkach inwentarskich, szczególnie dla młodych osobników. Natomiast produkty uboczne nierozerwalnie związane z produkcją zwierzęcą  - a mówimy tutaj o odchodach zwierzęcych - zapewniają nieoceniony nawóz naturalny użyźniający glebę pod produkcję roślinną.

    Jednak od kilku lat w Polsce wzrok producentów rolnych, ale również fachowców i osób zajmujących się energetyką - a szczególnie ekoenergetyką - zwrócony jest w kierunku zagospodarowania odchodów zwierzęcych jako surowca do produkcji energii. Nie od dziś wiadomo bowiem, że odchody zwierzęce będące produktem ubocznym przemiany materii posiadają mnóstwo składników umożliwiających w odpowiednich warunkach przeprowadzenie fermentacji, a tym samym wydzielenie ciepła oraz gazu zwanego biogazem.

    Czytaj też:
    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    Odchody do produkcji energii

    W poniższym artykule zostanie przedstawione zagadnienie związane z praktycznym wykorzystaniem odchodów zwierzęcych jako cennego i alternatywnego źródła energii głównie jako wsadu do komory fermentacyjnej biogazowni.

    Jak wiadomo, produkcja zwierzęca wymaga olbrzymich nakładów energetycznych, paszowych i sporych nakładów czasowych na wykonywanie i przeprowadzanie podstawowych prac i zabiegów w budynku inwentarskim. W chowie bydła mlecznego i trzody chlewnej oczywiście głównym celem hodowców jest pozyskiwanie surowca, jakim jest mięso oraz w przypadku bydła mlecznego - mleko.

    Natomiast otrzymywana olbrzymia ilość odchodów zwierzęcych w postaci obornika (w przypadku chowu ściołowego) oraz gnojowicy (w chowie bezsciołowym) może stanowić bardzo cenny materiał w produkcji energii. Głównie chodzi tutaj o biogazownie. Na zachodzie Europy - zwłaszcza w Holandii i Niemczech biogazownie, a szczególnie biogazownie rolnicze mają już wieloletnią tradycję i t jest to bardzo dobry sposób na produkcję energii elektrycznej i cieplnej, a jednocześnie pozyskiwanie bardzo cennego nawozu naturalnego pochodzenia organicznego.

    Czytaj też:
    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO] 

    Jak działa biogazownia?

    Biogazownia jest to zespół urządzeń umożliwiających przeprowadzenie w sposób kontrolowany w warunkach beztlenowych fermentacji metanowej konkretnych i wybranych substratów. Fermentująca masa organiczna generuje w czterofazowym procesie biochemicznym biogaz o określonej zawartości metanu, czyli gazu palnego.

    Gaz ten po wstępnym oczyszczeniu - to znaczy odwodnieniu i odsiarczeniu - oraz pod odpowiednim ciśnieniem dostarczany jest do agregatu prądotwórczego składającego się z wysokoprężnego silnika spalinowego i prądnicy prądu elektrycznego. W nim jako paliwo gazowe jest spalane, a w ten sposób zasilana prądnica generuje energię elektryczną.

    Ze względu na to, że proces wyżej omówiony emituje również olbrzymie ilości ciepła mówi się, iż biogazownia jest technologią kogeneracyjną, czyli produkującą zarówno ciepło, jak i prąd elektryczny. Energia elektryczna oczywiście głównie dostarczona jest do zewnętrznej sieci elektroenergetycznej oraz wykorzystywana może być również na potrzeby własne obiektów, w których funkcjonuje.

    Natomiast ciepło przede wszystkim jest wykorzystywane na własne potrzeby na przykład do ogrzewania ciepłej wody użytkowej centralnego ogrzewania i pomieszczeń oraz dogrzewania pomieszczeń inwentarskich w gospodarstwie rolnym, w którym znajduje się i funkcjonuje prawidłowo biogazownia.

    Oczywiście w wyniku fermentacji substratów powstaje bardzo cenny nawóz organiczny który w 100% trafia w ręce rolników, sadowników i ludzi parających się przetwórstwem warzywnym.

    Budowa biogazowni i schemat jej działania:

    Dobór substratów do biogazowni

    Bardzo istotnym zagadnieniem i kwestią spędzającą sen z oczu właścicieli biogazowni jest odpowiedni dobór substratów, czyli związków, które trafiają do komory fermentacyjnej. Co prawda praktycznie każda masa organiczna w postaci biomasy może ulegać fermentacji, natomiast proces fermentacji może przebiegać w różny sposób i z różną wydajnością.

    Dlatego nie każdy odpad lub pozostałości z produkcji rolno-spożywczej nadaje się do fermentacji biogazowni. W tym miejscu warto wymienić, iż najpopularniejszymi substratami pochodzenia rolniczego są odchody zwierzęce, odpady zwierzęce z rzeźni, pozostałości z przemysłu przetwórczego rolno-spożywczego, ale również uprawy celowe na przykład kukurydza lub pozostałości po produkcji buraków cukrowych, czyli liście buraczane. Cennym substratem również mogą być makuchy, czyli pozostałość po produkcji oleju rzepakowego i jego wytłaczaniu.

    Jednak najczęściej stosowanym substratem ze strony odchodów zwierzęcych jest gnojowica. Ponadto z uwagi na cechy funkcyjne można wyróżnić substraty: 

    • rozcieńczające, w których zawartość suchej masy nie przekracza 8%, 
    • zagęszczające, w których zawartość suchej masy wynosi więcej niż 8%. 
    • zwiększające wydajność (wysokoenergetyczne, np. tłuszcze czy białka), 
    • dodatki stabilizujące proces (np. mikroelementy), 

    Kolejne fazy powstawania metanu  w biogazowni

    • I FAZA Hydroliza, która zapoczątkowuje proces fermentacji metanowej w biogazowni. W trakcie hydrolizy następuje rozkład polimerów organicznych do związków o prostej budowie szczególnie dotyczy to rozkładu białek do aminokwasów lipidów do alkoholi i wyższych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów do postaci cukrów prostych. 
    • II FAZA kwasowa - zwana również acidogenezą. Jest to proces, podczas którego z uzyskanych we wcześniejszej fazie hydrolizy produktów wytwarzane są przede wszystkim kwasy karboksylowe takie jak kwas mrówkowy propionowy i walerianowy. 
    • III FAZA octowa zwanej również acetogenezą powstaje przede wszystkim octan produkowany przez heterotrofy z cukrów prostych takich jak glukoza oraz przez autotrofy, dla których głównym surowcem jest dwutlenek węgla i wodór powstający w fazie poprzedzającej acetogenezę. 
    • IV FAZA metanogeneza - czyli faza metanowa. Jest to ostatnia i zarazem najwłaściwsza faza, kiedy powstaje już metan poprzez metanogeny z octanu albo też na drodze redukcji dwutlenku węgla wodorem.
    Czytaj też:
    Ma 3.600 świń. Bez dofinansowania wybudował biogazownię za 2 mln zł [WIDEO]
    • Tagi:
    • odchody zwierzęce
    • biogazownia
    dr hab. inż. Robert Szulc
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Dotacje i pożyczki dla rolników. Pula środków na ten rok to miliard złotych

    27 października 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł

    25 października 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy inicjatorami superbiometanowni. Chodzi o nawet 70 GWh bioLNG rocznie

    18 października 2025
    Odnawialne źródła energii

    Biogazownia rolnicza - potencjał ekoenergetyczny polskiej wsi

    23 września 2025
    Odnawialne źródła energii

    Polskie biogazownie to światowa czołówka

    21 września 2025
    i-eko i-logicznie

    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej

    15 lipca 2025
    Hodowla

    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci

    17 czerwca 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Uprawy
    Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
    22 listopada 2025
    Maszyny
    Taczki idą na emeryturę? Kioti pokazała na Agritechnice autonomiczną i piekielnie silną maszynę
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności