Podczas imprezy w Sielinku będzie można zwiedzić stoiska wystawiennicze, spróbować produktów wytworzonych lokalnie, pochodzących od podmiotów prowadzących pozarolniczą działalność przetwórczą (wędliny, sery) i usługową (m.in. agroturystyczną).
Spis treści:
"Od pola i zagrody do stołu, czyli dziedzictwo Wielkopolski - stoiska wystawiennicze wraz z multimedialną prezentacją postępu hodowlanego" - pod taką nazwą już wkrótce odbędzie się impreza w Sielinku.
Impreza, która odbędzie się 27 sierpnia na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Sielinku, organizowana jest w nowej formule ze względu na utrudnienia związane z występującym zagrożeniem epidemicznym.
Więcej informacji oraz szczegółowy program można znaleźć na stronie internetowej Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego www.wodr.poznan.pl oraz Facebooku i aplikacji mobilnej EPSU (do pobrania w sklepie Google Play lub APP Store).
Chętni do udziału powinni się zarejestrować - pod numerem telefonu: 519/623-387. Z uwagi na ograniczenia organizacyjne (2 grupy po 100 osób) istnieje możliwość zapisania się do poszczególnej grupy: I - udział w godzinach 9:00-12:30; II - grupa udział w godzinach 13:00-16:30). W przypadku braku wolnych miejsc będzie istniała możliwość wirtualnego udziału w wydarzeniu w dniu imprezy poprzez strony internetowe WODR w Poznaniu i YouTube.
Specjaliści z poszczególnych związków hodowców dla każdej z grup zwierząt i z zakresu systemów certyfikacji produktów przedstawią multimedialne prezentacje na temat:
* bydła mlecznego – Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka,
* bydła mięsnego – Polski Związek Hodowców Bydła Mięsnego,
* koni – Związek Hodowców Koni Wielkopolskich w Gnieźnie,
* trzody chlewnej – Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej,
* owiec i kóz – Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Poznaniu,
* drób – Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza w Warszawie,
* certyfikacji produktów pochodzenia rolniczego – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Ponadto możliwe będzie zwiedzanie stoisk wystawienniczych połączone z degustacją produktów wytworzonych lokalnie, pochodzących od podmiotów prowadzących pozarolniczą działalność przetwórczą (wędliny, sery) i usługową (m.in. agroturystyczną) oraz obejrzenie pokazów konnych.