Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem

Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem

Hodowla - Bydło i mleko 10 czerwca 2016 17:30 Aleksandra Pilarczyk Aktualizacja: 13 czerwca 2016 17:08
Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem
Źródło: Aleksandra Pilarczyk
Trzej synowie Teresy i Krzysztofa Bardeckich wraz z żonami i dziećmi pełnili rolę gospodarzy w trakcie otwarcia w pełni zautomatyzowanej obory w Moraczewie.
Spis treści:

    Trzej synowie  Teresy i Krzysztofa Bardeckich wraz z żonami i dziećmi pełnili rolę gospodarzy w trakcie otwarcia w pełni zautomatyzowanej obory w Moraczewie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Otwarcie i zwiedzanie imponującego budynku obory było punktem kulminacyjnym obchodów 90-lecia firmy DeLaval w Polsce. To, na co goście mieli zwrócić szczególną uwagę, to automatyczny system żywienia krów Optimat - pierwszy w całym kraju. Dzięki niemu krowy mają zawsze świeżą karmę - bo wóz paszowy przejeżdża samoczynnie tyle razy, na ile jest zaprogramowany, a rolnik ogranicza się do obsługi komputera i załadunku składników.

    Szczegółowej analizy systemu dokonanano podczas konferencji w pałacu w Rydzynie, poprzedzającej wizytę w gospodarstwie.

    Wlaściciele obiektu z powodu wyjazdu nie byli obecni na ceremonii otwarcia, ale godnie ich zastąpili synowie: Dominik, Szymon i Tomasz wraz z żonami i dziećmi. Dwustuhektarowe gospodarstwo prowadzą wspólnie, uprawiają kukurydzę i trawę, i oczywiście produkują mleko. Mają 420 szuk bydła, w tym 270 krów dojnych. - Pracujemy razem. Rodzice zarządzają i dbają o finanse, Dominik zajmuje się z reguły żywieniem, Szymon - cielętami, rozrodem, a ja resztą - mówi pan Tomasz dopytywany o podział obowiązków. 

    Na początku uroczystości żona Tomasza - Katarzyna przedstawiła historię gospodarstwa, które po II wojnie światowej zaczynało od jednej krowy. Goście, między innymi prezes DeLaval Sp z o.o.- dr Leszek Jarosz, prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka - Leszek Hądzlik oraz burmistrz Rydzyny - Kornel Malcherek, złożyli rodzinie życzenia i gratulacje, po czym dokonano przecięcia wstęgi.

    Zwiedzający nie mogli wchodzić na teren obory - tam gdzie są zwierzęta, ale tłumnie oglądali zaplecze techniczne. Krowy i zadawanie paszy obserwować można było przez szybę - z pomieszczenia na piętrze - oraz na ekranach komputerów.

    Na koniec gości  czekał  poczęstunek w specjalnie rozstawionym namiocie.

    Imprezę zorganizowały wspólnie firmy DeLaval i Provimi.

    Treść wystąpienia Katarzyny Bardeckiej:

    "Historia Gospodarstwa p. Bardeckich sięga 1945 roku, kiedy to do miejscowości Moraczewo z Tarnopolskiego (przedwojenna Małopolska, a obecnie tereny Ukrainy) przybyła Olga Bardecka z trójką dzieci. Po wojnie dołączył do nich jej mąż Nikodem. I tak Olga i Nikodem Bardeccy zaczęli swoją przygodę z gospodarzeniem na 12ha  ziemi z jedną krową, którą prababcia Olga przywiozła ze sobą.

    W roku 1977 gospodarstwo przejmują Mieczysław i Władysława Bardeccy. Gospodarzą na 12 ha, mając 5 krów i 30 szt. trzody chlewnej. W 1995 roku właścicielami gruntów zostają Teresa i Krzysztof Bardeccy. Mają wtedy 9 szt. bydła i 60 szt. trzody chlewnej. W 1996 roku, gospodarując na 22 ha ziemi, powiększają stado bydła i trzody chlewnej o 100 %, co poprawia wydajność gospodarstwa i warunki bytowe rodziny.

    W 1997 roku zostaje założona przewodowa dojarka,  którą są dojone 22 krowy. W 1999 zostaje sprzedana trzoda chlewna. W tym czasie rodzice podejmują decyzję o przekształceniu gospodarstwa na specjalizujące się w chowie bydła mlecznego i opasowego.

    W 2000 roku zostaje zakupionych 20 jałowic wysokocielnych z Holandii. Stado liczy 50 szt. krów mlecznych. Po dwóch latach Krzysztof i Teresa decydują się się na kolejne powiększenie hodowli i w 2002 roku powstaje wolnostanowiskowa obora z halą udojową „rybia oś 2x6”. Doi się w niej 80 krów. Stopniowo zwiększa się ich ilość oraz areał ziemi. Mają jej wtedy  ok. 120 ha ziemi.

     W roku 2013 Krzysztof i Teresa wspólnie z synami, którzy razem z rodzicami pracują w gospodarstwie, podejmują decyzję o wybudowaniu nowej obory. 5 marca 2015 roku zostaje rozpoczęta inwestycja , a 23 listopada 2015 została uruchomiona nowa obora. Pierwsze 120 szt. zostaje przepędzone ze starej obory i zaczynają się  same doić na trzech robotach udojowych . Przez kolejne dni przyjeżdżają zakupione jałówki i krowy z Polski, Danii, Niemiec i Czech.

    Dziś Krzysztof i Teresa Bardeccy razem ze synami: Dominikiem, Tomaszem i Szymonem gospodarzą na ok. 200 h ziemi. Obora liczy 420 szt. bydła, w tym 270 krów dojnych. Pozostała część to jałowice, młodzież i opasy.
    W przyszłości myślimy o zwiększeniu ilości krów dojnych do 430 i dostawieniu dwóch robotów udojowych."

    • Tagi:
    • automatyzacja żywienia krów
    • Krzysztof Bardecki
    • obora w Moraczewie
    Aleksandra Pilarczyk
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności