Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nie tylko czytać, ale i analizować treść etykiet paszowych

Nie tylko czytać, ale i analizować treść etykiet paszowych

Hodowla - Żywienie 17 marca 2015 05:19 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 10 listopada 2015 11:36
Nie tylko czytać, ale i analizować treść etykiet paszowych
Źródło: Vladimir Mucibabic - fotolia.com
Rolnicy, kupując pasze pełnowartościowe lub mieszanki uzupełniające, powinni zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykiecie. Często tania pasza nie jest w pełni wartościowym produktem dla zwierząt.
Spis treści:

    Rolnicy, kupując pasze pełnowartościowe lub mieszanki uzupełniające, powinni zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykiecie. Często tania pasza nie jest w pełni wartościowym produktem dla zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hodowcy, przygotowując pełnoporcjową paszę ze swoich zbóż, stosują mieszanki paszowe uzupełniające, dawniej nazywane koncentratami. Są one przygotowywane przez wyspecjalizowane firmy. Na etykietach znaleźć powinny się: białko ogólne, włókno surowe, popiół surowy, energia metaboliczna, wapń i fosfor.

    Białko ogólne (surowe) składa się z aminokwasów czyli związków azotu, wodoru i węgla. W paszach występuje ono w postaciach: poekstrakcyjnej śruty sojowej, rzepakowej lub słonecznikowej, a także suszonego wywaru zbożowego czyli DDGS. - Najwartościowsza jest śruta sojowa. Nieco gorszej jakości są śruty rzepakowa i słonecznikowa. W żywieniu przeżuwaczy w grę nie wchodzi mączka rybna czy też suszona krew. One mogą być wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej i drobiu - tłumaczy Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce (powiat ostrowski).

    Najtańszym składnikiem w paszy dla przeżuwaczy, który też stanowi na etykiecie sumę białka ogólnego, jest mocznik paszowy. - Zawarty w nim azot w nadmiernej ilości może przyczynić się do zatrucia organizmu zwierzęcia. Jeżeli ten związek w żwaczu nie zostanie przetworzony w szybkim tempie na białko przez mikroorganizmy żwacza, to może zatruć organizm - twierdzi. Niestety, producenci pasz - ograniczając koszty produkcji - wykorzystują azot w formie niebiałkowej. - Tona mocznika kosztuje około 1.500 zł, a tona śruty sojowej prawie 2.000 zł. Wykorzystując formę niebiałkową, firmy paszowe sztucznie zawyżają poziom białka ogólnego - zaznacza Paweł Wasiak. Ważne, aby na etykiecie, gdzie w paszy zawarty jest mocznik, było napisane, że tego produktu nie wolno podawać zwierzętom, które nie ukończyły 3. miesiąca życia. - Ponieważ młodsze sztuki nie są w stanie dobrze zmienić tego składnika niebiałkowego i może dojść do zatrucia amoniakiem - tłumaczy.

    Wywar zbożowy i kukurydziany to kolejny składnik białkowy stosowany w mieszankach paszowych. - Jest to gorszej jakości białko, choć nie zawsze. Nie powinno się tego komponentu podawać zwierzętom stada podstawowego, ponieważ zawiera najczęściej dużo mykotoksyn, które mogą powodować zaburzenia w gospodarce hormonalnej czy też w funkcjonowaniu wątroby - ostrzega. Do produktów białkowych można również zaliczyć mleko w proszku i sproszkowaną serwatkę. - Jest to też wartościowy składnik, szczególnie w paszach pełnoporcjowych i mpu (mieszanek paszowych uzupełniających - przyp.red.) dla prosiąt odsadzonych - uważa.

    Ważnym elementem etykiet pasz pełnoporcjowych i mieszanek paszowych uzupełniających jest poziom aminokwasów limitujących, czyli przede wszystkim lizyny, metioniny w połączeniu z cystyną. Poziom tych aminokwa sów świadczy o możliwościach białkotwórczych białka w organizmie zwierzęcia, a także o możliwości ograniczenia wysokiego poziomu białka ogólnego w paszach pełnoporcjowych, jak i mpu.

    Kolejny składnik zawarty w mieszkankach to włókno surowe, m.in. celuloza. - Włókno w paszy jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit, ale jeśli w paszach pełnoporcjowych jest więcej włókna ponad poziom odpowiadający zapotrzebowaniu fizjologicznemu zwierzęcia, wówczas jakość tej paszy będzie gorsza, a celuloza ma działanie rozpychające żołądek. Jeżeli włókna surowego w mieszkankach jest w odpowiednich ilościach, to poprawia ono trawienie. Niestety, zdarza się, że białko zastępowane jest włóknem surowym w postaci otrąb zbożowych. Chodzi tu szczególnie o przeżuwacze. Poziom białka może się zgadzać, ale jego jakość jest niska. W ten sposób obniża się koszty produkcji tego produktu - wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Na etykiecie należy też uwzględnić popiół surowy. Określa on ilość składników mineralnych i zanieczyszczeń w paszy. - Czym mniej, tym lepiej. Bo tak naprawdę ten popiół surowy napędza tylko kilogramy. Chodzi tu szczególnie o kredę pastewną, która jest potrzebna organizmowi do jego prawidłowego funkcjonowania, ale nie ma wartości odżywczych. Zanieczyszczenia to ziemia czy też piasek - tłumaczy specjalista.

    Tłuszcz ogólny to kolejny składnik paszy. Chodzi tu przede wszystkim o rośliny oleiste. - Czy produkt ten jest natłuszczany - mówi. Rolnik musi pamiętać, że przeżuwacze nie wymagają dużej ilości paszy, która zawiera tłuszcz, szczególnie niechroniony. - Zaburza się wówczas pracę żwacza - twierdzi Paweł Wasiak.

    Na etykietach powinien znaleźć się również wykaz i poziom witamin. Chodzi tu przede wszystkim o witaminy: A, D i E. - Jednak zbyt dużo tych witamin też nie świadczy o tym, że pasza jest lepsza. (…) Ważne są też pierwiastki śladowe, m.in. cynk - wymienia. Jeśli poziom cynku jest bardzo wysoki, to oznacza, że pasza jest najczęściej gorszej jakości. Tlenek cynku dodaje się po to, aby uniknąć czy też ograniczyć występowanie biegunek u prosiąt.

    • Tagi:
    • pasza
    • trzoda chlewna
    • Paweł Wasiak
    • biegunka u prosiąt
    • żywienie
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
    21 listopada 2025
    Maszyny
    Ten pług wzbudzał duże emocje. Oto zawodnik wagi superciężkiej od Lemken
    21 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności