Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Newsy 1 lutego 2025 06:03 Katarzyna Pryga
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Źródło: Adobe Stock
Jest już rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej zezwalające na wprowadzenia na rynek proszku z larw mącznika młynarka. W jakim typie produktów może pojawić się ten dodatek? Czym jest tzw. nowa żywność na rynku europejskim?
Spis treści:

    Jak informuje “Rzeczpospolita”, 20 stycznia 2025 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze UE 2025/89. Dokument dotyczy zezwolenia na wprowadzenie na unijny rynek żywności proszku z larw mącznika młynarka (łac. Tenebrio molitor). Produkt – po poddaniu promieniowaniu UV - może trafić jako legalny dodatek m.in. do pieczywa, serów i produktów serowych, żywności na bazie makaronu oraz przetworzonych produktów ziemniaczanych. Owadzią “mączkę” będzie można również dodawać do dżemów owocowych i warzywnych. Informacja o nowym dodatku pojawi się obowiązkowo na etykiecie produktu. Zgodnie z wymogiem KE, na opakowaniu żywności z dodatkiem proszku z mącznika pojawi się również informacja dotycząca możliwych reakcji alergicznych.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W styczniu 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał larwy mącznika za cenne źródło białka, tłuszczu i błonnika. W wydanej ówcześnie decyzji Rady UE podkreślono, że ten gatunek owada może być "zrównoważonym źródłem pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla". 

    CZYTAJ TAKŻE: Chcesz mieć swój miód? Oto jak założyć pasiekę i hodować pszczoły

    Nadciąga "nowa żywność". Czym jest? 

    Larwy mącznika to kolejny dodatek do katalogu produktów tzw. nowej żywności (ang. novel food). Jest to termin stosowany przez Komisję Europejską i oznaczający żywność, która nie była spożywana w znacznym stopniu (przez ludzi) na terenie UE przed 15 maja 1997 r. Jak wyjaśnia KE, termin ten dotyczy m.in. żywności innowacyjnej, nowo opracowanej lub wyprodukowanej za pomocą nowych technologii [źródło: food.ec.europa.eu]. W tej kategorii mieści się także żywność spożywana tradycyjnie poza obszarem UE.  

    Do nowej żywności zalicza się także m.in.: 

    • już istniejące źródła żywności, wykorzystywane jako nowe źródła witamin lub ekstraktów np. olej z kryla antarktycznego, 
    • produkty rolne z państw trzecich - tu np. nasiona chia, sok z owoców noni, 
    • żywność uzyskaną w wyniku stosowania nowych procesów produkcyjnych – jako przykład KE podaje produkty poddane działaniu promieni UV (w tym mleko, chleb, drożdże i grzyby). 

    Produkty z kategorii nowej żywności - dopuszczane na rynek europejski - mają być bezpieczne dla konsumentów i precyzyjnie oznakowane.  

    CZYTAJ TAKŻE: Te kody na opakowaniu oznaczają, że w produktach jest mąka z owadów

    Mącznik młynarek. Czym wyróżnia się ten owad? 

    "Kontrowersyjny" owad to dość popularny gatunek chrząszcza, który występuje naturalnie na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą). W Polsce rzadko występuje w środowisku naturalnym (kora drzew, gniazda ptaków), ale jest spotykany w miejscach zagospodarowanych przez człowieka (młyny, magazyny zbożowe). Owad przechodzi kilka etapów rozwoju – od jaja, przez stadium larwy, stadium poczwarki aż do wersji dojrzałej. Co ciekawe, mącznik na etapie rozwoju larwalnego przechodzi wielokrotnie linienie (do kilkunastu razy). Dojrzała larwa mącznika młynarka ma około 3 cm, a dorosły owad około 1,8 cm. Dojrzałe chrząszcze żyją około jednego miesiąca. Hodowlę mącznika uznaje się za łatwą m.in. ze względu na szybki proces rozmnażania (owady hodowane są dokarmiane produktami zbożowymi). 

    CZYTAJ TAKŻE: Późna fala opadów śniegu. Oto długoterminowa pogoda na wiosnę 2025

    Źródło: 1. Rzeczpospolita 2. food.ec.europa.eu 3. Orkusz A., Owady jadalne - Żywność Przyszłości, Nauki Inżynierskie i Technologie, 37/2021
    • Tagi:
    • owady
    • Komisja Europejska
    • mącznik
    • żywność
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Dla domu

    Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

    5 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wsyp do butelki i zostaw w ogrodzie. Skuteczny sposób na inwazję mrówek

    25 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Bruksela chce zmniejszyć dopłaty dla rolników. Kto na tym straci?

    21 sierpnia 2025
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy

    16 sierpnia 2025
    Dla domu

    Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój

    4 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Rekordowa inwestycja w polskim gospodarstwie. Są największą taką farmą na świecie
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Czekają nas zimowe protesty rolników z górnikami?
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Newsy
    To będą wyjątkowe targi w Szepietowie. Wszystko już na początku października
    17 września 2025
    Newsy
    Groźne pułapki w kukurydzy
    17 września 2025
    Newsy
    Zmiany w funkcjonowaniu ARiMR. Weszły w życie dziś
    16 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności