Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Newsy 1 lutego 2025 06:03 Katarzyna Pryga
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Źródło: Adobe Stock
Jest już rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej zezwalające na wprowadzenia na rynek proszku z larw mącznika młynarka. W jakim typie produktów może pojawić się ten dodatek? Czym jest tzw. nowa żywność na rynku europejskim?
Spis treści:

    Jak informuje “Rzeczpospolita”, 20 stycznia 2025 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze UE 2025/89. Dokument dotyczy zezwolenia na wprowadzenie na unijny rynek żywności proszku z larw mącznika młynarka (łac. Tenebrio molitor). Produkt – po poddaniu promieniowaniu UV - może trafić jako legalny dodatek m.in. do pieczywa, serów i produktów serowych, żywności na bazie makaronu oraz przetworzonych produktów ziemniaczanych. Owadzią “mączkę” będzie można również dodawać do dżemów owocowych i warzywnych. Informacja o nowym dodatku pojawi się obowiązkowo na etykiecie produktu. Zgodnie z wymogiem KE, na opakowaniu żywności z dodatkiem proszku z mącznika pojawi się również informacja dotycząca możliwych reakcji alergicznych.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W styczniu 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał larwy mącznika za cenne źródło białka, tłuszczu i błonnika. W wydanej ówcześnie decyzji Rady UE podkreślono, że ten gatunek owada może być "zrównoważonym źródłem pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla". 

    CZYTAJ TAKŻE: Chcesz mieć swój miód? Oto jak założyć pasiekę i hodować pszczoły

    Nadciąga "nowa żywność". Czym jest? 

    Larwy mącznika to kolejny dodatek do katalogu produktów tzw. nowej żywności (ang. novel food). Jest to termin stosowany przez Komisję Europejską i oznaczający żywność, która nie była spożywana w znacznym stopniu (przez ludzi) na terenie UE przed 15 maja 1997 r. Jak wyjaśnia KE, termin ten dotyczy m.in. żywności innowacyjnej, nowo opracowanej lub wyprodukowanej za pomocą nowych technologii [źródło: food.ec.europa.eu]. W tej kategorii mieści się także żywność spożywana tradycyjnie poza obszarem UE.  

    Do nowej żywności zalicza się także m.in.: 

    • już istniejące źródła żywności, wykorzystywane jako nowe źródła witamin lub ekstraktów np. olej z kryla antarktycznego, 
    • produkty rolne z państw trzecich - tu np. nasiona chia, sok z owoców noni, 
    • żywność uzyskaną w wyniku stosowania nowych procesów produkcyjnych – jako przykład KE podaje produkty poddane działaniu promieni UV (w tym mleko, chleb, drożdże i grzyby). 

    Produkty z kategorii nowej żywności - dopuszczane na rynek europejski - mają być bezpieczne dla konsumentów i precyzyjnie oznakowane.  

    CZYTAJ TAKŻE: Te kody na opakowaniu oznaczają, że w produktach jest mąka z owadów

    Mącznik młynarek. Czym wyróżnia się ten owad? 

    "Kontrowersyjny" owad to dość popularny gatunek chrząszcza, który występuje naturalnie na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą). W Polsce rzadko występuje w środowisku naturalnym (kora drzew, gniazda ptaków), ale jest spotykany w miejscach zagospodarowanych przez człowieka (młyny, magazyny zbożowe). Owad przechodzi kilka etapów rozwoju – od jaja, przez stadium larwy, stadium poczwarki aż do wersji dojrzałej. Co ciekawe, mącznik na etapie rozwoju larwalnego przechodzi wielokrotnie linienie (do kilkunastu razy). Dojrzała larwa mącznika młynarka ma około 3 cm, a dorosły owad około 1,8 cm. Dojrzałe chrząszcze żyją około jednego miesiąca. Hodowlę mącznika uznaje się za łatwą m.in. ze względu na szybki proces rozmnażania (owady hodowane są dokarmiane produktami zbożowymi). 

    CZYTAJ TAKŻE: Późna fala opadów śniegu. Oto długoterminowa pogoda na wiosnę 2025

    Źródło: 1. Rzeczpospolita 2. food.ec.europa.eu 3. Orkusz A., Owady jadalne - Żywność Przyszłości, Nauki Inżynierskie i Technologie, 37/2021
    • Tagi:
    • owady
    • Komisja Europejska
    • mącznik
    • żywność
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Dla domu

    Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

    5 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wsyp do butelki i zostaw w ogrodzie. Skuteczny sposób na inwazję mrówek

    25 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Bruksela chce zmniejszyć dopłaty dla rolników. Kto na tym straci?

    21 sierpnia 2025
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy

    16 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Ciągniki
    Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Newsy
    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!
    20 listopada 2025
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Newsy
    Mała sensacja w Żorach. Rolnicy zauważyli gatunek krytycznie zagrożony
    18 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności