Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

Newsy 1 lutego 2025 06:03 Katarzyna Pryga
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Proszek z mącznika młynarka będzie na terenie UE legalnym dodatkiem m.in. do pieczywa, produktów serowych i dżemów owocowych.
Źródło: Adobe Stock
Jest już rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej zezwalające na wprowadzenia na rynek proszku z larw mącznika młynarka. W jakim typie produktów może pojawić się ten dodatek? Czym jest tzw. nowa żywność na rynku europejskim?
Spis treści:
     

    Jak informuje “Rzeczpospolita”, 20 stycznia 2025 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze UE 2025/89. Dokument dotyczy zezwolenia na wprowadzenie na unijny rynek żywności proszku z larw mącznika młynarka (łac. Tenebrio molitor). Produkt – po poddaniu promieniowaniu UV - może trafić jako legalny dodatek m.in. do pieczywa, serów i produktów serowych, żywności na bazie makaronu oraz przetworzonych produktów ziemniaczanych. Owadzią “mączkę” będzie można również dodawać do dżemów owocowych i warzywnych. Informacja o nowym dodatku pojawi się obowiązkowo na etykiecie produktu. Zgodnie z wymogiem KE, na opakowaniu żywności z dodatkiem proszku z mącznika pojawi się również informacja dotycząca możliwych reakcji alergicznych.  

    W styczniu 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał larwy mącznika za cenne źródło białka, tłuszczu i błonnika. W wydanej ówcześnie decyzji Rady UE podkreślono, że ten gatunek owada może być "zrównoważonym źródłem pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla". 

    CZYTAJ TAKŻE: Chcesz mieć swój miód? Oto jak założyć pasiekę i hodować pszczoły

    Nadciąga "nowa żywność". Czym jest? 

    Larwy mącznika to kolejny dodatek do katalogu produktów tzw. nowej żywności (ang. novel food). Jest to termin stosowany przez Komisję Europejską i oznaczający żywność, która nie była spożywana w znacznym stopniu (przez ludzi) na terenie UE przed 15 maja 1997 r. Jak wyjaśnia KE, termin ten dotyczy m.in. żywności innowacyjnej, nowo opracowanej lub wyprodukowanej za pomocą nowych technologii [źródło: food.ec.europa.eu]. W tej kategorii mieści się także żywność spożywana tradycyjnie poza obszarem UE.  

    Do nowej żywności zalicza się także m.in.: 

    • już istniejące źródła żywności, wykorzystywane jako nowe źródła witamin lub ekstraktów np. olej z kryla antarktycznego, 
    • produkty rolne z państw trzecich - tu np. nasiona chia, sok z owoców noni, 
    • żywność uzyskaną w wyniku stosowania nowych procesów produkcyjnych – jako przykład KE podaje produkty poddane działaniu promieni UV (w tym mleko, chleb, drożdże i grzyby). 

    Produkty z kategorii nowej żywności - dopuszczane na rynek europejski - mają być bezpieczne dla konsumentów i precyzyjnie oznakowane.  

    CZYTAJ TAKŻE: Te kody na opakowaniu oznaczają, że w produktach jest mąka z owadów

    Mącznik młynarek. Czym wyróżnia się ten owad? 

    "Kontrowersyjny" owad to dość popularny gatunek chrząszcza, który występuje naturalnie na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą). W Polsce rzadko występuje w środowisku naturalnym (kora drzew, gniazda ptaków), ale jest spotykany w miejscach zagospodarowanych przez człowieka (młyny, magazyny zbożowe). Owad przechodzi kilka etapów rozwoju – od jaja, przez stadium larwy, stadium poczwarki aż do wersji dojrzałej. Co ciekawe, mącznik na etapie rozwoju larwalnego przechodzi wielokrotnie linienie (do kilkunastu razy). Dojrzała larwa mącznika młynarka ma około 3 cm, a dorosły owad około 1,8 cm. Dojrzałe chrząszcze żyją około jednego miesiąca. Hodowlę mącznika uznaje się za łatwą m.in. ze względu na szybki proces rozmnażania (owady hodowane są dokarmiane produktami zbożowymi). 

    CZYTAJ TAKŻE: Późna fala opadów śniegu. Oto długoterminowa pogoda na wiosnę 2025

    Źródło: 1. Rzeczpospolita 2. food.ec.europa.eu 3. Orkusz A., Owady jadalne - Żywność Przyszłości, Nauki Inżynierskie i Technologie, 37/2021
    • Tagi:
    • owady
    • Komisja Europejska
    • mącznik
    • żywność
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Choroby i szkodniki

    Jak pozbyć się turkucia podjadka? Te 2 składniki mikstury masz w kuchni

    23 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Te przepisy pogrążą polski sektor drobiarski, a tysiące osób stracą pracę

    15 kwietnia 2025
    Drób

    Skutkiem tej decyzji będą miliardowe straty. Branża zwierzęca w tarapatach

    11 kwietnia 2025
    Drób

    Dramatyczne skutki ptasiej grypy. Komisja Europejska wprowadzi embargo na Polskę?

    11 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Newsy
    Adam Leszkiewicz nie jest już prezesem Grupy Azoty S.A.
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy