XI Forum Sektora Wołowiny: raportowanie ESG, współpraca i budowanie wizerunku
Merytoryczne dyskusje między przedstawicielami sektora rolnego, producentów wołowiny, instytucji publicznych i naukowców oraz inspirujące wystąpienia gości z innych krajów. To wszystko działo się podczas dzisiejszego XI Forum Sektora Wołowiny w Warszawie. Branża po raz kolejny doszła do wniosku, że najważniejsza jest współpraca i otwarty dialog w rozwoju sektora wołowiny.
W trakcie eventu poruszono tematykę dotyczącą potrzeby wyposażania gospodarstw w biogazownie. Długo rozmawiano także na temat umowy z krajami Mercosur.
- Nikt nie ma wątpliwości, że powinniśmy pomagać Ukrainie. To nie podlega dyskusji, ale mieliśmy być hubem, a tak nie jest. Umowa z Mercosurem jest negocjowana od ponad 20 lat. Czy rolnictwo nie zostało sprzedane? Czy to, co obiecuje Komisja Europejska, jest prawdą? – powiedział Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny oraz wiceprzewodniczący Grupa Robocza Wołowina i Cielęcina Copa Cogeca.
Co o rolnikach wiedzą konsumenci?
Wskazywano także na potrzebę budowania wizerunku polskiego rolnika w oczach opinii publicznej.
- Dlaczego nałożono podatek na duńskich rolników? Bo rolnicy nie powiedzieli opinii publicznej o swoich dobrych działaniach. Ludzie nie widzą, że to rolnicy produkują żywność. Trzeba powiedzieć, jak jest naprawdę, albo skończy się tym, że będziecie mieli podatek od CO2 w polskim rolnictwie – stwierdziła Birthe Steenberg, z European Livestock Voice i sekretarz generalna AVEC.
Nowe wymagania w Danii: Krowy z dodatkiem paszowym dla mniejszej emisji metanu
Raportowanie ESG a produkcja bydła i wołowiny
Na evencie poświęconym hodowli bydła i produkcji wołowiny nie zabrakło zagadnień dotyczących potrzeby raportowania ESG.
- Jesteśmy w sytuacji, w której musimy pracować już nad tematem ESG. Największe sieci handlowe, które rozdają karty, powiedziały, że jak nie będziemy w stanie wykazać i raportować, między innymi ESG, to wypadniemy z rynku. Oczywiście wymaga to ogromnej ilości pracy i nakładów oraz współpracy z rolnikami - tłumaczy Agnieszka Maliszewska, pierwsza wiceprezydent COGECA oraz dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka.
Ważna współpraca producentów z naukowcami
Z kolei Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM i przewodniczący PPZW apelował o wzmocnienie współpracy z nauką.
- Doświadczenia z innych krajów pokazały, że jest silna presja na naukowców, którzy podpisali Deklarację Dublińską. Należy budować pozytywny obraz rolnictwa oraz eksporterów, którzy tworzą rzetelne badania a nie na zamówienie – mówił Jerzy Wierzbicki.
W tym temacie wypowiedział się także Paolo Patruno, zastępca sekretarza generalnego Clitravi.
- Jesteśmy przyzwyczajeni, że od dłuższego czasu w Unii Europejskiej słyszmy różne bajki. Często poparte „dowodami naukowymi” tak dobranymi, żeby popierały ich teorie. Wbrew naukowym dowodom, wbrew prawom nauki – stwierdził Paolo Patruno.
Czy branża potrafi przyciągnąć do siebie konsumentów?
Na zakończenie eventu dość przewrotnie Jacek Zarzecki zapytał, czy branża, w której działa jest… seksi?
- To forum pokazało, jakie wyzwania stoją przed nami. Kolejnym tematem przewodnim powinno być czy jesteśmy seksi? Czy rolnictwo jest seksi? Czy potrafimy przyciągnąć do nas konsumentów? Jedno jest pewne, będziemy mówić jednym głosem – powiedział półżartem.
Cielęta i ich unikalny proces trawienia: Co musisz wiedzieć?