Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"

O odnotowanym przypadku choroby pisze m.in. The Independent.
Przypadek atypowej BSE w Wielkiej Brytanii
Jak informuje The Independent, na farmie w Essex wykryto pojedynczy przypadek tzw. atypowej gąbczastej encefalopatii bydła (ang. bovine spongiform encephalopathy – BSE). Chorobę wykryto u zwierzęcia wykazującego pewne charakterystyczne symptomy. Zwierzę uśmiercono, a pobrane próbki potwierdziły obecność choroby. Przypadek choroby został potwierdzony przez głównego, brytyjskiego lekarza weterynarii Christine Middlemiss oraz Agencję Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHA).
Czytaj też: Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
Eksperci uspokajają: Nie ma zagrożenia dla ludzi i zwierząt
Brytyjski rząd uspokaja, że odnotowany przypadek choroby w żaden sposób nie zagraża konsumentom. Uśmiercone zwierzę nie było przeznaczone do uboju (pod produkcję żywności). Eksperci weterynarii przypomnieli również, że atypowa wersja BSE znacząco różni się od klasycznej wersji “choroby szalonych krów”. Atypowa BSE jest niezakaźną, naturalnie występującą chorobą mózgu. Występuje rzadko i spontanicznie we wszystkich populacjach bydła.
Jak podkreślili brytyjscy eksperci, wykrycie przypadku świadczy o skutecznie działającym systemie monitoringu zwierząt. Klasyczną wersję BSE eksperci wiążą głównie z zanieczyszczoną paszą.
Istnieją ścisłe kontrole mające na celu ochronę konsumentów przed ryzykiem BSE, w tym kontrole paszy dla zwierząt i usuwanie części bydła, które są najbardziej narażone na zakaźność BSE – wyjaśnia Dr James Cooper, zastępca dyrektora ds. polityki żywnościowej w Food Standards Agency, cytowany przez Independent.
Czym jest “choroba szalonych krów”?
“Choroba szalonych krów” to potoczna nazwa gąbczastej encefalopatii bydła. Jak wyjaśnia polski Główny Inspektorat Weterynarii (GIW), BSE jest chorobą przewlekłą i śmiertelną. Chorobę wywołują tzw. priony, czyli nietypowe zakaźne cząstki białkowe.
BSE wśród zwierząt przenosi się drogą pokarmową. Źródłem zarażenia jest pasza białkowa z mączki mięsno-kostnej od chorego bydła. Okres inkubacji jest długi, a pierwsze objawy u zwierzęcia obejmują m.in.: bojaźliwość, zwiększoną wrażliwość na hałas i oblizywanie nozdrzy. Zwierzę w zaawansowanym stadium choroby jest chwiejne i ma trudności ze wstawaniem. BSE nie podlega leczeniu. Chore zwierzęta są uśmiercane, a następnie poddawane utylizacji.
BSE wykryto po raz pierwszy w latach 80. w Wielkiej Brytanii. Na skutek ówczesnej epidemii choroby ubito ok. 4,4 miliona sztuk bydła. Jak przypomina GIW, ostatni przypadek tzw. klasycznego BSE odnotowano w Polsce w 2012 r. Polska posiada aktualnie status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia choroby.