Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Newsy 24 grudnia 2014 06:24 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 22 października 2015 13:12
Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali
Źródło: Fotolia.com
Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.
Spis treści:

    Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.

    Przygotowywane według tradycyjnych wiejskich receptur, nad dymem unoszącym się z wolno palącego się drewna bukowego i dębowego nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który przyciąga smakoszy dobrych wyrobów mięsnych. Jednak by osiągnąć pozycję, jaką obecnie firma Stanisława Katuszy ma pośród innych wiejskich zakładów mięsnych w regionie, trzeba było pokonać trudną i czasami bardzo wyboistą drogę.

     

    Szybki rozwój po 2000 roku

    Nowe, czyste i przestronne pomieszczenia zakładu w Białej Górze zostały zbudowane w roku 2002, natomiast Stanisław Katusza rozpoczął produkcję wyrobów mięsnych jeszcze w pierwszej połowie lat 80-tych. Ówczesny zakład mięsny obejmował ubojnię i masarnię, w których zatrudnionych było 60 osób. Ciasne i zadymione pomieszczenia nie nadawały się do modernizacji, która była konieczna, by firma mogła funkcjonować w nowej unijnej rzeczywistości.

    Weterynaria czasowo wydawała pozwolenia na produkcję, a właściciel po nabyciu działki pod nowy zakład w 1999 roku rozpoczął budowę nowej, spełniającej wszystkie wymagania unijne masarni. Ostatecznie została zakończona w roku 2005. Od tego momentu zakład mięsny w Białej Górze rozpoczął pracę pełną parą, zdobywając szybko rynki zbytu na terenie woj. łódzkiego. Firma Stanisława Katuszy posiada certyfikaty HACCP, GMP oraz inne niezbędne do działania na naszym rynku. Obecnie produkuje od 120 do 250 ton wyrobów mięsnych miesięcznie. Tylko w październiku 2014 roku zakład zakupił ponad 1.200 sztuk świń i 800 sztuk bydła, pomimo dużej konkurencji na rynku i dużych spadków cen artykułów mięsnych.

     

    Podstawa to dobra współpraca z hodowcami

    Ponad 300 producentów dowozi towar do punktów skupu firmy w Wartkowicach, Ostrowsku czy w Bąkach (gmina Zadzim). Takich punktów skupu masarnia Katusza ma w okolicach Poddębic kilkanaście. Firma odbiera także pełne samochody żywca bezpośrednio od 10 dużych hodowców z rejonu Poddębic i Uniejowa. Żywiec ten jest dowożony własnym transportem (star ciężarowy, 5 samochodów marki Lublin) do ubojni, skąd tusze są transportowane do chłodni w firmie. Ponad 100 produktów zakładów mięsnych Katusza sprzedawanych jest hurtowniom w Uniejowie, Kole, Poddębicach i Łęczycy.

    Spora część produkcji zakładu idzie do 15 firmowych sklepów w Łęczycy, Poddębicach, Zgierzu, Gostkowie, Sworawie i Łowiczu. - Dostarczamy nasze wyroby do okolicznych szkół, domów pomocy społecznej, do szpitala w Poddębicach, przedszkoli, do straży pożarnej w Wartkowicach, a nawet do bazy jednostki kawalerii powietrznej w Leźnicy. Duże hurtownie odbierają co tydzień spore partie towaru bezpośrednio w naszym zakładzie. Jak dotychczas mamy na tyle duży zbyt, że nie próbujemy wchodzić z naszą ofertą do dużych sklepów spożywczych, w których dostawcy mają problemy z długimi terminami płatności oraz z coraz częstszymi przypadkami niedotrzymywania umów przez supermarkety - dodaje właściciel zakładu mięsnego.

     

    W dobrej sytuacji finansowej

    Stanisław Katusza korzysta z kredytów w banku w Wartkowicach. Ostatnio dzięki dobrej sytuacji firmy nie miał żadnych problemów z otrzymaniem pożyczki w wysokości 100 tys. zł. Nie korzysta z kredytów udzielanych przez Agencję Rozwoju Regionalnego, gdyż jak mówi w okolicy zakładu kilku hodowców wzięło kredyty i obecnie ma problemy z właściwym wykorzystaniem pożyczonych pieniędzy, a kontrole z agencji odrzucają wszelkie nieprawidłowości w realizacji projektów hodowlanych.

    - Firma jest obecnie w dobrej sytuacji finansowej. Zatrudniam 75 osób i wszyscy są na pełnych umowach o pracę, co nie zdarza się zbyt często. Co miesiąc odprowadzam do ZUS-u 50 tys. zł składek. Co pewien czas mam kontrole z inspekcji pracy, jednak inspektorzy nie dopatrzyli się żadnych uchybień. Otrzymałem nawet dyplom za skrupulatne przestrzeganie wszystkich przepisów prawnych związanych z zatrudnieniem moich pracowników. Moim pracownikom czy to na produkcji, czy w biurze nie grożą zwolnienia - tłumaczy Katusza.

    Mimo ogólnego wzrostu kosztów paliwa, opłat za prąd, coraz wyższych cen potrzebnych do produkcji mięsnej peklosoli i przypraw, Stanisław Katusza nie zamierza redukować kosztów poprzez zmniejszenie obecnego stanu zatrudnienia w zakładzie. Oprócz zakładu mięsnego Stanisław Katusza posiada także gospodarstwo rolne w Białej Górze o powierzchni 30 hektarów, na którym uprawia pszenżyto i jęczmień. Zboża stanowią część materiału użytego jako pasze dla 170 sztuk bydła -120 byków i 50 jałówek rasy Limousine, które Stanisław Katusza hoduje w swoim gospodarstwie. Pozostała część paszy - susz gorzelniany i sianokiszonki są przygotowywane w państwowej mieszalni pasz w Wartkowicach.

    Bydło odchowane do wagi 500 - 700 kg idzie na ubój i następnie zasila masarnię. W planach właściciela zakładu jest dalsza modernizacja masarni, a także rozwój asortymentu firmy oraz rozszerzenie terenu, na którym sprzedawane są produkty zakładu z Białej Góry. Swój wolny czas Stanisław Katusza poświęca na hobby, którym jest myślistwo. Należy do lokalnego koła myśliwskiego i aktywnie uczestniczy w jego działaniach na terenie gminy Wartkowice.

    • Tagi:
    • Stanisław Katusza
    • wyroby
    • kaszanki
    • zakłady mięsne
    • kiełbasa
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Newsy

    Setki zakładów mięsnych bez licencji na eksport do Chin – co z rynkiem?

    18 marca 2025
    Newsy

    Aktywiści obrzucili koktajlami Mołotowa zakład mięsny

    4 lutego 2025
    Sylwetki

    Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

    11 stycznia 2024
    Ekonomika

    Wysokie ceny energii dobijają polskie zakłady przetwórcze!

    17 marca 2023
    Trzoda chlewna

    Koronawirus w niemieckich ubojniach. Ceny świń w dół

    14 maja 2020
    Newsy

    Koronawirus u pracownika zakładu mięsnego. Blisko 40 osób na kwarantannie

    14 maja 2020
    Newsy

    155 cudzoziemców nielegalnie pracowało w zakładach mięsnych

    25 grudnia 2019
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
    7 czerwca 2025
    Newsy
    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach
    7 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
    7 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach
    7 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnicze firmy nagrodzone za innowacyjność. Mierzą wyżej
    6 czerwca 2025
    Newsy
    Burze i alerty dla większości województw. Wiadomo, kiedy kolejna fala upałów
    6 czerwca 2025
    Newsy
    Co czeka branżę zbożową?
    5 czerwca 2025
    Newsy
    Ważna decyzja Wielkiej Brytanii. Chodzi o kontrole sprowadzanych owoców i warzyw
    5 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy