Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Newsy 24 grudnia 2014 06:24 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 22 października 2015 13:12
Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali
Źródło: Fotolia.com
Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.
Spis treści:

    Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przygotowywane według tradycyjnych wiejskich receptur, nad dymem unoszącym się z wolno palącego się drewna bukowego i dębowego nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który przyciąga smakoszy dobrych wyrobów mięsnych. Jednak by osiągnąć pozycję, jaką obecnie firma Stanisława Katuszy ma pośród innych wiejskich zakładów mięsnych w regionie, trzeba było pokonać trudną i czasami bardzo wyboistą drogę.

    Szybki rozwój po 2000 roku

    Nowe, czyste i przestronne pomieszczenia zakładu w Białej Górze zostały zbudowane w roku 2002, natomiast Stanisław Katusza rozpoczął produkcję wyrobów mięsnych jeszcze w pierwszej połowie lat 80-tych. Ówczesny zakład mięsny obejmował ubojnię i masarnię, w których zatrudnionych było 60 osób. Ciasne i zadymione pomieszczenia nie nadawały się do modernizacji, która była konieczna, by firma mogła funkcjonować w nowej unijnej rzeczywistości.

    Weterynaria czasowo wydawała pozwolenia na produkcję, a właściciel po nabyciu działki pod nowy zakład w 1999 roku rozpoczął budowę nowej, spełniającej wszystkie wymagania unijne masarni. Ostatecznie została zakończona w roku 2005. Od tego momentu zakład mięsny w Białej Górze rozpoczął pracę pełną parą, zdobywając szybko rynki zbytu na terenie woj. łódzkiego. Firma Stanisława Katuszy posiada certyfikaty HACCP, GMP oraz inne niezbędne do działania na naszym rynku. Obecnie produkuje od 120 do 250 ton wyrobów mięsnych miesięcznie. Tylko w październiku 2014 roku zakład zakupił ponad 1.200 sztuk świń i 800 sztuk bydła, pomimo dużej konkurencji na rynku i dużych spadków cen artykułów mięsnych.

    Podstawa to dobra współpraca z hodowcami

    Ponad 300 producentów dowozi towar do punktów skupu firmy w Wartkowicach, Ostrowsku czy w Bąkach (gmina Zadzim). Takich punktów skupu masarnia Katusza ma w okolicach Poddębic kilkanaście. Firma odbiera także pełne samochody żywca bezpośrednio od 10 dużych hodowców z rejonu Poddębic i Uniejowa. Żywiec ten jest dowożony własnym transportem (star ciężarowy, 5 samochodów marki Lublin) do ubojni, skąd tusze są transportowane do chłodni w firmie. Ponad 100 produktów zakładów mięsnych Katusza sprzedawanych jest hurtowniom w Uniejowie, Kole, Poddębicach i Łęczycy.

    Spora część produkcji zakładu idzie do 15 firmowych sklepów w Łęczycy, Poddębicach, Zgierzu, Gostkowie, Sworawie i Łowiczu. - Dostarczamy nasze wyroby do okolicznych szkół, domów pomocy społecznej, do szpitala w Poddębicach, przedszkoli, do straży pożarnej w Wartkowicach, a nawet do bazy jednostki kawalerii powietrznej w Leźnicy. Duże hurtownie odbierają co tydzień spore partie towaru bezpośrednio w naszym zakładzie. Jak dotychczas mamy na tyle duży zbyt, że nie próbujemy wchodzić z naszą ofertą do dużych sklepów spożywczych, w których dostawcy mają problemy z długimi terminami płatności oraz z coraz częstszymi przypadkami niedotrzymywania umów przez supermarkety - dodaje właściciel zakładu mięsnego.

    W dobrej sytuacji finansowej

    Stanisław Katusza korzysta z kredytów w banku w Wartkowicach. Ostatnio dzięki dobrej sytuacji firmy nie miał żadnych problemów z otrzymaniem pożyczki w wysokości 100 tys. zł. Nie korzysta z kredytów udzielanych przez Agencję Rozwoju Regionalnego, gdyż jak mówi w okolicy zakładu kilku hodowców wzięło kredyty i obecnie ma problemy z właściwym wykorzystaniem pożyczonych pieniędzy, a kontrole z agencji odrzucają wszelkie nieprawidłowości w realizacji projektów hodowlanych.

    - Firma jest obecnie w dobrej sytuacji finansowej. Zatrudniam 75 osób i wszyscy są na pełnych umowach o pracę, co nie zdarza się zbyt często. Co miesiąc odprowadzam do ZUS-u 50 tys. zł składek. Co pewien czas mam kontrole z inspekcji pracy, jednak inspektorzy nie dopatrzyli się żadnych uchybień. Otrzymałem nawet dyplom za skrupulatne przestrzeganie wszystkich przepisów prawnych związanych z zatrudnieniem moich pracowników. Moim pracownikom czy to na produkcji, czy w biurze nie grożą zwolnienia - tłumaczy Katusza.

    Mimo ogólnego wzrostu kosztów paliwa, opłat za prąd, coraz wyższych cen potrzebnych do produkcji mięsnej peklosoli i przypraw, Stanisław Katusza nie zamierza redukować kosztów poprzez zmniejszenie obecnego stanu zatrudnienia w zakładzie. Oprócz zakładu mięsnego Stanisław Katusza posiada także gospodarstwo rolne w Białej Górze o powierzchni 30 hektarów, na którym uprawia pszenżyto i jęczmień. Zboża stanowią część materiału użytego jako pasze dla 170 sztuk bydła -120 byków i 50 jałówek rasy Limousine, które Stanisław Katusza hoduje w swoim gospodarstwie. Pozostała część paszy - susz gorzelniany i sianokiszonki są przygotowywane w państwowej mieszalni pasz w Wartkowicach.

    Bydło odchowane do wagi 500 - 700 kg idzie na ubój i następnie zasila masarnię. W planach właściciela zakładu jest dalsza modernizacja masarni, a także rozwój asortymentu firmy oraz rozszerzenie terenu, na którym sprzedawane są produkty zakładu z Białej Góry. Swój wolny czas Stanisław Katusza poświęca na hobby, którym jest myślistwo. Należy do lokalnego koła myśliwskiego i aktywnie uczestniczy w jego działaniach na terenie gminy Wartkowice.

    • Tagi:
    • Stanisław Katusza
    • wyroby
    • kaszanki
    • zakłady mięsne
    • kiełbasa
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Newsy

    Setki zakładów mięsnych bez licencji na eksport do Chin – co z rynkiem?

    18 marca 2025
    Newsy

    Aktywiści obrzucili koktajlami Mołotowa zakład mięsny

    4 lutego 2025
    Sylwetki

    Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

    11 stycznia 2024
    Ekonomika

    Wysokie ceny energii dobijają polskie zakłady przetwórcze!

    17 marca 2023
    Trzoda chlewna

    Koronawirus w niemieckich ubojniach. Ceny świń w dół

    14 maja 2020
    Newsy

    Koronawirus u pracownika zakładu mięsnego. Blisko 40 osób na kwarantannie

    14 maja 2020
    Newsy

    155 cudzoziemców nielegalnie pracowało w zakładach mięsnych

    25 grudnia 2019
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Załamanie pogody w Polsce. Śnieg i mróz dadzą o sobie znać. Nowa prognoza
    17 listopada 2025
    Newsy
    Spełniasz kryterium wieku? Prawie 350 zł dostaniesz z KRUS bez wniosku
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Newsy
    Zabezpieczono podrobione pestycydy. Zagrożenie dla życia i zdrowia
    17 listopada 2025
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności