Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

Newsy 24 grudnia 2014 06:24 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 22 października 2015 13:12
Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali
Źródło: Fotolia.com
Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.
Spis treści:

    Stanisław Katusza prowadzi zakład mięsny, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej. Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, polędwice, kiełbasy oraz kaszanki, które wyjdą z firmy w Białej Górze pod Wartkowicami mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przygotowywane według tradycyjnych wiejskich receptur, nad dymem unoszącym się z wolno palącego się drewna bukowego i dębowego nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który przyciąga smakoszy dobrych wyrobów mięsnych. Jednak by osiągnąć pozycję, jaką obecnie firma Stanisława Katuszy ma pośród innych wiejskich zakładów mięsnych w regionie, trzeba było pokonać trudną i czasami bardzo wyboistą drogę.

    Szybki rozwój po 2000 roku

    Nowe, czyste i przestronne pomieszczenia zakładu w Białej Górze zostały zbudowane w roku 2002, natomiast Stanisław Katusza rozpoczął produkcję wyrobów mięsnych jeszcze w pierwszej połowie lat 80-tych. Ówczesny zakład mięsny obejmował ubojnię i masarnię, w których zatrudnionych było 60 osób. Ciasne i zadymione pomieszczenia nie nadawały się do modernizacji, która była konieczna, by firma mogła funkcjonować w nowej unijnej rzeczywistości.

    Weterynaria czasowo wydawała pozwolenia na produkcję, a właściciel po nabyciu działki pod nowy zakład w 1999 roku rozpoczął budowę nowej, spełniającej wszystkie wymagania unijne masarni. Ostatecznie została zakończona w roku 2005. Od tego momentu zakład mięsny w Białej Górze rozpoczął pracę pełną parą, zdobywając szybko rynki zbytu na terenie woj. łódzkiego. Firma Stanisława Katuszy posiada certyfikaty HACCP, GMP oraz inne niezbędne do działania na naszym rynku. Obecnie produkuje od 120 do 250 ton wyrobów mięsnych miesięcznie. Tylko w październiku 2014 roku zakład zakupił ponad 1.200 sztuk świń i 800 sztuk bydła, pomimo dużej konkurencji na rynku i dużych spadków cen artykułów mięsnych.

    Podstawa to dobra współpraca z hodowcami

    Ponad 300 producentów dowozi towar do punktów skupu firmy w Wartkowicach, Ostrowsku czy w Bąkach (gmina Zadzim). Takich punktów skupu masarnia Katusza ma w okolicach Poddębic kilkanaście. Firma odbiera także pełne samochody żywca bezpośrednio od 10 dużych hodowców z rejonu Poddębic i Uniejowa. Żywiec ten jest dowożony własnym transportem (star ciężarowy, 5 samochodów marki Lublin) do ubojni, skąd tusze są transportowane do chłodni w firmie. Ponad 100 produktów zakładów mięsnych Katusza sprzedawanych jest hurtowniom w Uniejowie, Kole, Poddębicach i Łęczycy.

    Spora część produkcji zakładu idzie do 15 firmowych sklepów w Łęczycy, Poddębicach, Zgierzu, Gostkowie, Sworawie i Łowiczu. - Dostarczamy nasze wyroby do okolicznych szkół, domów pomocy społecznej, do szpitala w Poddębicach, przedszkoli, do straży pożarnej w Wartkowicach, a nawet do bazy jednostki kawalerii powietrznej w Leźnicy. Duże hurtownie odbierają co tydzień spore partie towaru bezpośrednio w naszym zakładzie. Jak dotychczas mamy na tyle duży zbyt, że nie próbujemy wchodzić z naszą ofertą do dużych sklepów spożywczych, w których dostawcy mają problemy z długimi terminami płatności oraz z coraz częstszymi przypadkami niedotrzymywania umów przez supermarkety - dodaje właściciel zakładu mięsnego.

    W dobrej sytuacji finansowej

    Stanisław Katusza korzysta z kredytów w banku w Wartkowicach. Ostatnio dzięki dobrej sytuacji firmy nie miał żadnych problemów z otrzymaniem pożyczki w wysokości 100 tys. zł. Nie korzysta z kredytów udzielanych przez Agencję Rozwoju Regionalnego, gdyż jak mówi w okolicy zakładu kilku hodowców wzięło kredyty i obecnie ma problemy z właściwym wykorzystaniem pożyczonych pieniędzy, a kontrole z agencji odrzucają wszelkie nieprawidłowości w realizacji projektów hodowlanych.

    - Firma jest obecnie w dobrej sytuacji finansowej. Zatrudniam 75 osób i wszyscy są na pełnych umowach o pracę, co nie zdarza się zbyt często. Co miesiąc odprowadzam do ZUS-u 50 tys. zł składek. Co pewien czas mam kontrole z inspekcji pracy, jednak inspektorzy nie dopatrzyli się żadnych uchybień. Otrzymałem nawet dyplom za skrupulatne przestrzeganie wszystkich przepisów prawnych związanych z zatrudnieniem moich pracowników. Moim pracownikom czy to na produkcji, czy w biurze nie grożą zwolnienia - tłumaczy Katusza.

    Mimo ogólnego wzrostu kosztów paliwa, opłat za prąd, coraz wyższych cen potrzebnych do produkcji mięsnej peklosoli i przypraw, Stanisław Katusza nie zamierza redukować kosztów poprzez zmniejszenie obecnego stanu zatrudnienia w zakładzie. Oprócz zakładu mięsnego Stanisław Katusza posiada także gospodarstwo rolne w Białej Górze o powierzchni 30 hektarów, na którym uprawia pszenżyto i jęczmień. Zboża stanowią część materiału użytego jako pasze dla 170 sztuk bydła -120 byków i 50 jałówek rasy Limousine, które Stanisław Katusza hoduje w swoim gospodarstwie. Pozostała część paszy - susz gorzelniany i sianokiszonki są przygotowywane w państwowej mieszalni pasz w Wartkowicach.

    Bydło odchowane do wagi 500 - 700 kg idzie na ubój i następnie zasila masarnię. W planach właściciela zakładu jest dalsza modernizacja masarni, a także rozwój asortymentu firmy oraz rozszerzenie terenu, na którym sprzedawane są produkty zakładu z Białej Góry. Swój wolny czas Stanisław Katusza poświęca na hobby, którym jest myślistwo. Należy do lokalnego koła myśliwskiego i aktywnie uczestniczy w jego działaniach na terenie gminy Wartkowice.

    • Tagi:
    • Stanisław Katusza
    • wyroby
    • kaszanki
    • zakłady mięsne
    • kiełbasa
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Newsy

    Setki zakładów mięsnych bez licencji na eksport do Chin – co z rynkiem?

    18 marca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Sylwetki

    Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

    11 stycznia 2024
    Ekonomika

    Wysokie ceny energii dobijają polskie zakłady przetwórcze!

    17 marca 2023
    Trzoda chlewna

    Koronawirus w niemieckich ubojniach. Ceny świń w dół

    14 maja 2020
    Newsy

    Koronawirus u pracownika zakładu mięsnego. Blisko 40 osób na kwarantannie

    14 maja 2020
    Newsy

    155 cudzoziemców nielegalnie pracowało w zakładach mięsnych

    25 grudnia 2019
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pilne zmiany w przepisach. Chodzi o rozliczanie inwestycji. ARiMR wyśle wezwania
    6 września 2025
    Drób
    Ptasia grypa wraca? Jest ważny komunikat do wszystkich hodowców drobiu
    6 września 2025
    Maszyny
    Giganci zbiorów. Oto nowoczesne kombajny do ziemniaków [VIDEO]
    6 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    CBA w Ministerstwie Rolnictwa. Zatrzymano dyrektora instytutu
    5 września 2025
    Newsy
    Ważne!Bezpłatna konferencja: Preparaty biologiczne w ochronie i uprawie roślin
    5 września 2025
    Newsy
    MRiRW: „Polska ziemia w polskich rękach”. Jest decyzja w sprawie OPR
    5 września 2025
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa: Kredyty zamiast dopłat do zbóż
    5 września 2025
    Newsy
    Światowy gigant ma nowego prezesa w Polsce. Kim jest szef Bayer?
    5 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności