Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
      Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
      Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
      Czy rolnicy, którzy zorganizowali samozbiory, będą musieli zapłacić podatek VAT?
      Ostatni nabór w tym roku na tak dużą dotację dla rolników. Na co konkretnie?
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Te kobiety napędzają przyszłość sektora spożywczego. Dołącz do nich

Te kobiety napędzają przyszłość sektora spożywczego. Dołącz do nich

Newsy 12 grudnia 2025 10:18 Oprac. Marianna Kula Aktualizacja: 12 grudnia 2025 10:35
Kobiety, które kształtują przyszłość sektora
Kobiety, które kształtują przyszłość sektora
Źródło: eitfood
Warszawa na jeden dzień przekształciła się w europejskie centrum innowacji żywnościowych. Na konferencji “Accelerating Innovation Through Women Leadership”, zorganizowanej przez EIT Food, zebrało się niemal 350 przedsiębiorczyń, inwestorek i specjalistek, by podsumować tegoroczną odsłonę programu EWA – Empowering Women in Agrifood.
Spis treści:

    Program EWA, realizowany w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, na Bałkanach, w państwach bałtyckich oraz na Półwyspie Iberyjskim, może pochwalić się już ponad 600 absolwentkami. Dzięki wsparciu EIT Food oraz Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), działającego jako organ UE, inicjatywa ta stała się jednym z najważniejszych czynników napędzających rozwój kobiecej przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kobiety, które kształtują przyszłość sektora

    Wydarzenie zainaugurowała Marja-Liisa Meurice, Dyrektor EIT Food North-East, akcentując szczególne znaczenie kobiet-liderek w kształtowaniu nowoczesnego systemu żywnościowego.

    - Jedną z najsilniejszych cech przedsiębiorczyń jest instynkt do wspierania innych kobiet. Ta solidarność tworzy społeczność, w której założycielki dzielą się wiedzą, otwierają przed sobą drzwi i wzajemnie przyspieszają innowacje w całym sektorze - powiedziała Meurice.

    Jej przemówienie wyznaczyło kierunek całej konferencji, która w kolejnych godzinach udowadniała, że kobiety nie są jedynie częścią zmian w europejskiej branży żywnościowej - to one stoją na ich czele.

    EWA - wzrost i zasięg ogólnoeuropejski

    Tegoroczna odsłona programu EWA ujawniła, że wiele kobiet nadal mierzy się z przeszkodami już na etapie tworzenia koncepcji biznesowej. Inicjatywa powstała po to, by te bariery przełamywać - oferując min. mentoring, szkolenia czy wsparcie w budowaniu  społeczności.

    Małgorzata Druciarek, Senior Regional Project Manager i Gender and Diversity Manager EIT Food, przypomniała, dlaczego powstała EWA: 

    - EWA powstała po to, by dać kobietom możliwości, których wcześniej im odmawiano - sieć kontaktów i dostęp do wiedzy, ale również budowanie pewności siebie. A dodatkowo, wspieramy kobiety na każdym etapie rozwoju ich startupu - zaznaczyła Druciarek.

    - W EIT Food budujemy programy, które pomagają talentom rozkwitać, dzięki czemy wzmacniają one europejski system żywności. EWA wyszukuje obiecujące pomysły na bardzo wczesnym etapie i natychmiast włącza je w europejski ekosystem ekspertów, mentorów i inwestorów - dopowiedziała wa Karólewska, Head of Programmes w EIT Food.

    13 kobiet, które już kształtują nadchodzącą przyszłość

    Jednym z najbardziej oczekiwanych momentów wydarzenia był Walk of EWA Fame – energetyczna prezentacja 13 innowatorek, uczestniczek programu EWA 2025. Wśród nich były:

    - Rea Losha (BioAgroBooster), 

    - Janika Aan (Get Food ID), 

    - Nina Bażela (Antyszpak), 

    - Anastasiia Bilan (M-Kit), 

    - Nadica Desanova (MIMIC Tech), 

    - Thea Gherdan (Proon-Tech),

    - Petra Gorečan (Milkimami), 

    - Jelisaveta Ilic (Tisalytics Bio), 

    - Anabel Millán (Cucare Diagnosis), 

    - Özlem Gündüz (Lady Bites), 

    - Serena Fruttaldo (Genera), 

    - Julia Volobujeva (TEMPEH BRAND), 

    - Ana Vilas-Boas (BioUpCycle). 

    Realizowane przez nie projekty dotyczyły m.in.: rolnictwa regeneratywnego, biotechnologii, upcyclingu żywności, technologii diagnostycznych oraz produktów wegetariańskich.

    Panelistki zwracały uwagę, że wiele z tych inicjatyw posiada nie tylko praktyczny potencjał biznesowy, ale też istotny wymiar społeczny.

    Startupy, które wpływają na europejski sektor agrifood

    Obok głównej sceny z prezentacjami i panelami funkcjonowała strefa wystawiennicza, w której swoje innowacje pokazało 14 startupów, rozwijających technologie od biotechnologii po deep tech:

    - Biossom, 

    - BrewAI, 

    - H+H Labs PSA (HYDRATICO), 

    - Hulk Bio, MagFu, 

    - Microbe Plus, muryo, 

    - NEW ERA FOOD / Justake, 

    - Rebread, 

    - SmartBerries Box, 

    - SOILMONITOR, 

    - VegeLIO, 

    - Vegg Foods, 

    - YUGEN. 

    Założyciele i założycielki prowadzili spotkania z inwestorami i partnerami, prezentowano prototypy, a niektóre firmy rozpoczęły rozmowy na temat pilotaży i komercjalizacji swoich rozwiązań.

    Jak zabezpieczyć pomysł przed wprowadzeniem go na rynek?

    Jednym z najchętniej odwiedzanych punktów wydarzenia było stoisko EUIPO i Urzędu Patentowego RP. Ekspertka Sabina Hülsebusch (EUIPO) prowadziła indywidualne konsultacje dla uczestniczek na temat znaków towarowych, wzorów przemysłowych, patentów oraz strategii ochrony własności intelektualnej.

    - Dobrze opracowana strategia własności intelektualnej to nie formalność. To fundament, który buduje wiarygodność, przyciąga partnerów i inwestorów oraz daje przewagę na rynku - powiedziała Sabina Hülsebusch.

    Co dalej? Nowa edycja programu EWA już w 2026 roku

    Rosnąca liczba uczestniczek oraz coraz większy zasięg realizowanych projektów pokazują, że EWA to coś więcej niż program mentoringowy. To inicjatywa kobiet, które redefiniują sposób, w jaki Europa produkuje, myśli i rozmawia o żywności.

    Rekrutacja do programu EWA 2026 rozpocznie się na początku przyszłego roku. Zainteresowane kobiety mogą już teraz zgłosić swoją chęć udziału online: https://www.eitfood.eu/projects/ewa-empowering-women-in-agrifood



    Źródło: Informacja prasowa
    • Tagi:
    • kobiety w agrobiznesie
    • EWA
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Kobiety w agrobiznesie. 1000 EUR stypendium dla uczestniczek tego programu

    21 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Ci rolnicy mogą mieć problemy ze sprzedażą zwierząt. Chodzi o uzupełnienie ważnych danych
    12 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Najpierw były przelewy, teraz przyszedł czas rozliczeń. ARiMR przypomina: termin mija w grudniu
    12 grudnia 2025
    Ekonomika
    Od roku 2026 będą potężne kary za te błędy w hodowli. Stawki są szokujące [LISTA]
    12 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Finał afery z działką pod CPK i KOWR. Jutro nastąpi kluczowy moment
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
    11 grudnia 2025
    Newsy
    Sceny jak z filmu akcji. Przed policją uciekał skradzioną ciężarówką z burakami
    10 grudnia 2025
    Newsy
    Afera. Szynka z Hiszpanii sprzedawana jako polska. Reaguje ministerstwo
    10 grudnia 2025
    Newsy
    Muzeum Narodowe w Szreniawie zaprasza na jarmark
    9 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności