Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu
Kolejna dobra informacja dla sektora drobiarskiego. We wrześniu polskie mięso drobiowe wróciło na chińskie stoły. Teraz znów otwiera się następny rynek zbytu dla wspomnianego mięsa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało dobrą informację dla sektora drobiarskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zjednoczone Emiraty Arabskie zniosły zakaz importu polskiego drobiu
Ministerstwo Zmian Klimatu i Środowiska Zjednoczonych Emiratów Arabskich zniosło zakaz importu mięsa drobiowego, produktów drobiowych oraz jaj konsumpcyjnych z siedmiu polskich województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, lubuskiego oraz opolskiego.
- Zniesienie zakazu było możliwe między innymi dzięki intensywnym działaniom podejmowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) od września 2024 roku. Kluczowym elementem sukcesu w negocjacjach było zaangażowanie przedstawiciela MRiRW w Ambasadzie RP w Abu Zabi, który odegrał kluczową rolę w procesie mediacji – informuje ministerstwo rolnictwa.
Jednocześnie podkreśla, że zakazem importu nadal objęte są województwo wielkopolskie i warmińsko-mazurskie.
Zjednoczone Emiraty Arabskie ważnym odbiorcą polskich produktów
Zjednoczone Emiraty Arabskie są jednym z kluczowych odbiorców polskich produktów rolno-spożywczych w regionie Bliskiego Wschodu. W 2024 roku Polska wyeksportowała do ZEA towary rolno-spożywcze o wartości 170 mln EUR.
Według danych za okres styczeń-sierpień 2025 r. eksport z Polski do ZEA wyniósł ponad 95 mln EUR. Eksportujemy głównie: chleb, wyroby piekarnicze, gofry i wafle; tytoń; syropy cukrowe; mięso i jadalne podroby z drobiu oraz czekoladę i produkty zawierające kakao.
Japonia przygląda się polskim zakładom drobiarskim
Równolegle z wydarzeniami na Bliskim Wschodzie, 28 października 2025 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) odbyło się spotkanie otwierające kontrolę władz Japonii w polskich podmiotach sektora mięsnego, zainteresowanych eksportem poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego. Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczył Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Jakub Kubacki, a także przedstawiciele biur GIW i terenowych jednostek Inspekcji Weterynaryjnej.
Delegacja japońska przedstawiła oczekiwania dotyczące zakresu kontroli, obejmującej m.in. system nadzoru weterynaryjnego, certyfikację eksportową oraz zasady identyfikowalności partii produkcyjnych. Strona polska zaprezentowała natomiast obowiązujące procedury nadzoru urzędowego w zakładach mięsnych, w tym system monitoringu i rejestracji procesów technologicznych. W trakcie tygodniowej wizyty delegacja odwiedzi dwa zakłady produkcji mięsa drobiowego, które wyraziły zainteresowanie eksportem do Japonii.





























