Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej przygotował LOZ adresowany dla producentów soi. Znalazło się na niej aż 27 pozycji. Abaca jest najczęściej polecaną odmianą. Uzyskała 15 rekomendacji. Na drugim miejscu podium znalazły się odmiany: Adessa i Arnold. Mają po 12 rekomendacji. Adelfia, Amiata i Vineta PZO - to z kolei odmiany z trzeciego miejsca podium. Polecano je 11 razy. Największy wybór, jeśli chodzi o jęczmień jary, mają rolnicy z woj. lubelskiego. Przygotowano dla nich 12 rekomendacji.
Lista odmian zalecanych soi 2025
Czy warto uprawiać soję?
Soja (Glycine max), co podkreśla prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek, sekretarz naukowy i zarazem kierownik Zakładu Bioenergetyki, Analiz Jakości i Nasiennictwa Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie, uważana jest za najważniejszą roślinę oleistą na świecie, mimo iż tak jak inne omawiane tu gatunki, należy do roślin bobowatych. Roślina ta ma duże wymagania glebowe i klimatyczne, jednak postęp odmianowy umożliwia uprawę tego gatunku praktycznie w całym kraju.
- Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa. Na bazie nasion soi wytwarza się takie produkty, jak: olej sojowy, mączka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, tofu, tempeh, lecytyna. Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, m.in. konserw mięsnych, wędlin - dodatek soi podnosi ich wartości odżywcze - opisuje ekspert.
Zwraca uwagę na to, że nasiona soi zawierają bardzo dużo w porównaniu z innymi roślinami, bo aż 30-50% białka, przy czym mają bardzo odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów. - Ponadto zawierają dużo tłuszczu (14–24%), oraz witaminy z grupy B - mówi specjalista. W naszym kraju uprawa soi staje się coraz bardziej popularna, również za sprawą opłacalności tej uprawy. - W latach 2020 - 2021 powierzchnia upraw soi wynosił ok. 23,5 tys ha, podczas gdy po kilku latach jest to ponad 79 tys. ha - zwraca uwagę prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek.
- Tagi:
- soja
- odmiany soi