Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
      Podzielili działkę i przegrali. Kluczowy wyrok SN w sprawie dostępu do drogi
      Ten limit zmienia zasady zakupu ziemi. Jakich działek dotyczy?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy

Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy

Uprawy - Uprawa gleby 25 czerwca 2025 17:11
Forum Rolnictwa Regeneratywnego. Pierzchno
Forum Rolnictwa Regeneratywnego. Pierzchno
Źródło: Piotr Budnik
Czym jest rolnictwo regeneratywne? Jak zmierzyć jego skuteczność? Czy certyfikacja wzmocni się pozycja rolników? - między innymi na te pytania odpowiadali wykładowcy i dyskutanci podczas trzeciej edycji Forum Rolnictwa Regeneratywnego „Bioreaction”.
Spis treści:

    Czym jest rolnictwo regeneratywne? Jak zmierzyć jego skuteczność? Czy dzięki certyfikacji wzmocni się pozycja rolników? - między innymi na te pytania odpowiadali wykładowcy i dyskutanci podczas trzeciej edycji Forum Rolnictwa Regeneratywnego „Bioreaction”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W forum, które odbyło się w Pierzchnie pod Kórnikiem, wzięło udział prawie 800 osób. Byli to zarówno rolnicy, jak i przedstawiciele firm związanych z sektorem agro.  -  Cieszę się, że tak duże jest zainteresowanie, nie spodziewałem się takiej  frekwencji – zapewniał Adam Baucza prezes Fundacji Terra Nostra, która zorganizowała forum. W jego trakcie odbyły się panele dyskusyjne, prezentacje i degustacje. Wszystkie związane z rolnictwem regeneratywnym.

    Czym jest rolnictwo regeneratywne?

    Czym jest rolnictwo regeneratywne?  – zapytaliśmy prezesa Adama Bauczę. -  Moja definicja rolnictwa regeneratywnego jest bardzo prosta – odpowiedział. – To rolnictwo, które ma wyprodukować jak największą ilość towaru jak najlepszej jakości przy jak najmniejszym wpływie energetycznym na środowisko. I ten wpływ na środowisko, mierzalny wpływ na środowisko właśnie pokazujemy podczas trzeciej edycji Bioreaction, żebyśmy my, jako producenci rolni, byli w stanie dostarczyć realnych dowodów, jak produkujemy i jaki towar dostarczamy do przetwórców, młynów czy producentów żywności. Prób precyzyjnego zdefiniowania rolnictwa regeneratywnego w trakcie forum było bardzo wiele. Prof. Zbigniew Karaczun z SGGW przedstawił w swoim wykładzie 6 zasad  (w ramce), które rolnicy, naukowcy, praktycy i przyrodnicy opracowali w ramach Okrągły Stół: Pakt społeczny dla polskiego rolnictwa. Według profesora postępowanie zgodnie z tymi zasadami pozwala produkować żywność  na dużym poziomie wydajności przy jednoczesnej dbałości o środowisko.  - Dla mnie jest naturalne, że rolnictwo regeneratywne powinno być wspierane i promowane – podkreślał profesor - dlatego że rolnictwo ekologiczne, które jest jeszcze bardziej bezpieczne dla środowiska przyrodniczego, niestety nie jest możliwe do wprowadzenia wszędzie. Rolnictwo regeneratywne jest łatwiejsze do wdrożenia przez każdego rolnika.

    Certyfikaty rolnictwa regeneratywnego już się opłacają

    Adam Baucza mówi - Z przyjemnością informujemy, że Program Zintegrowanej Produkcji Regeneratywnej (ZPR), opracowany przez Fundację Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra, został właśnie przedłożony do Polskiego Centrum Akredytacji (PCA) w celu rozpoczęcia formalnej ewaluacji jego zgodności z wymaganiami dla dobrowolnych programów oceny zgodności. To ważny krok na drodze do pełnej wiarygodności i transparentności systemu ZPR, który łączy praktyki regeneratywne z profesjonalnym zarządzaniem gospodarstwem i mierzalnym raportowaniem wpływu środowiskowego (emisje, ślad węglowy, wodny, bioróżnorodność).

    Program obejmuje:

    • Moduł 1 – certyfikację praktyk rolnictwa regeneratywnego na poziomie gospodarstwa,
    • Moduł 2 – ocenę środowiskową i obliczanie śladu węglowego na poziomie produktu.                                                                                                                                                                                                                     Zgłoszenie do PCA to początek procesu budowy systemu certyfikacji, który będzie uznawany na poziomie krajowym i europejskim, spełniającego wymogi jakości, przejrzystości i niezależności – tylko po to aby  rolnikom opłacała się produkcja regeneratywna i zbieranie danych.

    Na zatwierdzenie certyfikacji przez jednostkę akredytująca trzeba będzie jeszcze poczekać najprawdopodobniej kilka miesięcy, ale rolnicy, którzy z certyfikatów Terra Nostra korzystają, przyjęli informację o zapoczątkowaniu procesu z zadowoleniem. Wśród nich był właściciel ponad dwustuhektarowego gospodarstwa nastawionego na produkcję roślinną – Tomasz Brodowicz. - Dzięki tej akredytacji będziemy my, jako rolnicy, mieli możliwość mocniejszych rozmów z  przemysłem, bo mi już udało się w ostatnim sezonie właśnie dzięki temu, że mam ten certyfikat sprzedać pszenicę do jednego z zakładów produkcyjnych w wyższej cenie. Dzięki temu, że miałem właśnie w ramach certyfikatu wyliczoną emisyjność, która była dużo niższa niż są  przyjęte ogólne ramy i normy ekonomiczne, oni byli w stanie dopłacić mi 200 złotych ekstra do każdej tony pszenicy, którą im dostarczyłem – podkreślał rolnik.

    To inwestycja w glebę, która się opłaci

    Koszty certyfikacji pokrywają rolnicy. -  Ja bym nie traktował tego w kontekście kosztów – przekonywał prezes Adam Baucza - bardziej inwestycji, a także potencjalnego zarobku, bo rolnik będzie musiał zainwestować w certyfikację, to jest tam raptem kilka tysięcy złotych, ale mam nadzieję, że zwrot, jaki otrzyma od przemysłu, to zrekompensuje. Podobnie uważał Tomasz Brodowicz, który już od trzech lat poddaje się ocenie certyfikacyjnej:  - Wejście w rolnictwo regeneratywne daje nam jedną ważną rzecz, która jest trudno policzalna – zapewniał rolnik. -  Zmiana gleby. Mamy teraz bardzo zmienne warunki pogodowe, co roku jest coraz gorzej, bo albo mamy duże susze, albo mamy ulewne deszcze. Mamy niskie albo za wysokie temperatury w momentach, kiedy tego nie oczekujemy. Czyli mamy duże amplitudy, ciągłe wahania. A wejście w rolnictwo regeneratywne i te zmiany, które poczyniamy na glebie, pomagają nam się uodpornić na te warunki.

    Poddanie się certyfikacji pozwala uzyskać wiele cennych informacji na temat prowadzonej w gospodarstwie produkcji, jednak wymaga też nakładów finansowych. Jaka jest ich wysokość dla dwustuhektarowego gospodarstwa, takiego, jakie prowadzi Tomasz Brodowicz? Jego zdaniem to około 12-13 tysięcy złotych.  Koszty obejmują audyt, roczną opłatę dla fundacji i badania gleby, które musza objąć 20% gruntów.

    Rolnictwo regeneratywne ważne dla przetwórców żywności

    W trakcie forum wykład wygłosił dr Andrzej Gantner – wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności. Przetwórcom z sektora spożywczego także bardzo zależy na współpracy z rolnikami, którzy prowadzą zrównoważoną uprawę czy hodowlę. Bo taka współpraca jest dobra nie tylko dla producentów, konsumentów i środowiska, ale także dla samych rolników. -  W tej chwili  rolnictwo zmaga się kryzysem wizerunkowym - że rolnicy to właściwie nie bardzo ze środowiskiem współpracują, wręcz szkodzą itd. Zdaniem dra Gantnera uprawa regeneratywna może ten wizerunek zmienić.  - Rolnictwo to jest coś, co może regenerować nasze zasoby i zapewnić nam  bezpieczeństwo żywnościowe i to jest chyba najważniejszy kierunek. A my, czyli przetwórstwo, które jest  naturalną częścią gospodarki żywnościowej,  staramy się używać tych surowców, które są bardziej zgodne  z  wymaganiami środowiskowymi.

    Zatwierdzona przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikacja rolnictwa regeneratywnego ułatwiłaby przetwórcom promocję polskiej żywności nie tylko na rynkach krajowych, dysponowaliby oni bowiem wiarygodna dokumentacją, chroniąca przed oskarżeniami o green washing (wprowadzanie w błąd konsumenta poprzez informowanie o ekologicznych cechach produktu). Certyfikaty umożliwiłyby też przedsiębiorcom sprawniejsze raportowanie  ESG (Environmental, Social, and Governance) w tej części, która dotyczy wpływu działalności firmy na środowisko.  - W momencie kiedy będą te certyfikaty, firmy będą mogły komunikować to  konsumentom i same będą tłumaczyć, co to właściwie znaczy, że ta mąka jest z ziarna od rolnika regeneratywnego. I wtedy ta świadomość konsumencka znacząco wzrośnie. Co do rolników (…) , którzy są dzisiaj na konferencji, to są rolnicy bardzo świadomi swojej odpowiedzialności za zasoby ziemi i wody, które są w ich władaniu – oceniał  Andrzej Gantner.

     

    Adam Baucza prezes Fundacji Terra Nostra:

     Złożyliśmy  pełną dokumentację zasad certyfikacji rolnictwa regeneratywnego do Polskiego Centrum Akredytacji, żeby zweryfikowali, czy to, co robimy - w jaki sposób certyfikujemy i jak nasz program certyfikacji jest ułożony - jest naprawdę dobre, czy spełnia normy. Żeby za chwilę móc powiedzieć, że jest to standard produkcji rolnej obowiązujący może nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej, chyba jedyny taki na dziś dzień, który  wrzuci nasza produkcję  w takie  ramy i standardy, żebyśmy mogli udowodnić to, że my naprawdę produkujemy w bardzo świadomy sposób i jako polscy rolnicy jesteśmy konkurencyjni.

    Tomasz Brodowicz, właściciel certyfikowanego gospodarstwa:

    Dzięki tej akredytacji będziemy my, jako rolnicy, mieli możliwość mocniejszych rozmów z  przemysłem, bo mi już udało się w ostatnim sezonie właśnie dzięki temu, że mam ten certyfikat sprzedać pszenicę do jednego z zakładów produkcyjnych w wyższej cenie. Dzięki temu, że miałem właśnie w ramach certyfikatu wyliczoną emisyjność, która była dużo niższa niż są  przyjęte ogólne ramy i normy ekonomiczne, oni byli w stanie dopłacić mi 200 złotych ekstra do każdej tony pszenicy, którą im dostarczyłem

    Prof. Zbigniew Karaczun:

     Ta certyfikacja jest potrzebna zarówno rolnikom,  jak i przetwórcom, dlatego że przetwórcy także chcą wiedzieć, jaką jakość towaru kupują, jak on był wyprodukowany. I w końcu certyfikat jest potrzebny nam konsumentom, bo nie każdy jest producentem, nie każdy jest rolnikiem, ale każdy jest konsumentem i nas konsumentów interesuje to, żeby żywność, którą kupujemy, była wysokiej jakości.

    Dr Andrzej Gantner - wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności:

    W momencie kiedy będą te certyfikaty, firmy będą mogły komunikować to  konsumentom i same będą tłumaczyć, co to właściwie znaczy, że ta mąka jest z ziarna od rolnika regeneratywnego. I wtedy ta świadomość konsumencka znacząco wzrośnie. Co do rolników (…) , którzy są dzisiaj na konferencji, to są rolnicy bardzo świadomi swojej odpowiedzialności za zasoby ziemi i wody, które są w ich władaniu.

    Zasady rolnictwa regeneratywnego:

    •  Zdrowie gleby – ochrona przed degradacją i erozją, dbałość o mikroorganizmy i organizmy glebowe, zwiększenie zawartości materii organicznej poprzez minimalizację mechanicznych zabiegów uprawowych, stosowanie upraw bezorkowych, płodozmianu i roślin okrywowych oraz ograniczenie stosowania syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Działania te powinny mieć charakter kompleksowy i długoterminowy
    • Różnorodność  biologiczna – ochrona i wzmacnianie różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach, różnicowanie upraw, integracja produkcji roślinnej i zwierzęcej, ochrona i odbudowa ekosystemów rolniczych poprzez wprowadzanie elementów krajobrazu naturalnego
    • Gospodarowanie wodą – efektywne zarządzanie zasobami wodnymi poprzez zatrzymywanie wody w miejscu opadu i jej retencję w glebie, ograniczenie strat poprzez wprowadzanie optymalnych systemów nawadniania, dbałość o jakość wody i ochronę jej naturalnych źródeł
    • Redukcja emisji gazów cieplarnianych i sekwestracja CO2 – stosowanie metod ograniczających emisję, takich jak między innymi poprawa struktur gleby, integracja produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz zrównoważone zarządzanie nawozami
    • Dobrostan zwierząt - wdrażanie praktyk hodowlanych opartych na wysokich standardach dotyczących zdrowia zwierząt, ograniczanie ich stresu oraz zapewnianie im odpowiednich warunków żywieniowych i bytowych
    • Optymalizacja procesów produkcyjnych – wykorzystując najnowszą wiedzę o biologii gleby, roślin i zwierząt, każde gospodarstwo rolne jest w stanie poprawić swoją produktywność i znacząco obniżyć koszty produkcji

    (Z wykładu prof. Zbigniewa Karaczuna - Społeczny pakt na rzecz rolnictwa)

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • regeneratywne
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników

    2 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Ekonomika

    Tych dopłat nie będzie w roku 2026. Z budżetu na rolnictwo znika też wielka kwota

    10 października 2025
    KRUS

    Ważny komunikat KRUS. Chodzi o pomocników rolników

    6 października 2025
    Prawo i finanse

    Którzy rolnicy stracą najwięcej? Zapowiada się zacięta walka o dopłaty

    27 września 2025
    Pomoc unijna

    Wiadomo, ile Polska dostanie pieniędzy dla rolników. Oto kwoty na WPR 2028-2034

    24 września 2025
    Newsy

    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"

    6 września 2025
    Newsy

    Więcej superkomórek burzowych? Naukowcy: Rolnicy muszą być gotowi

    3 września 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?
    5 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Dla tych rolników 300 tys. zł jest już niemal pewne. Jest jednak jeden kluczowy warunek
    4 listopada 2025
    Przepisy
    Nowe prawo zmieni wszystko. Masz taki ciągnik? Oto, co musisz zrobić, by go zalegalizować
    4 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
    3 listopada 2025
    Uprawy
    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Ten rynek kusi wielu rolników ceną
    2 listopada 2025
    Uprawy
    To opłaca się zrobić po zbiorze kukurydzy i buraków. Nie warto się oglądać
    2 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności