Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy

Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy

Uprawy - Uprawa gleby 25 czerwca 2025 17:11
Forum Rolnictwa Regeneratywnego. Pierzchno
Forum Rolnictwa Regeneratywnego. Pierzchno
Źródło: Piotr Budnik
Czym jest rolnictwo regeneratywne? Jak zmierzyć jego skuteczność? Czy certyfikacja wzmocni się pozycja rolników? - między innymi na te pytania odpowiadali wykładowcy i dyskutanci podczas trzeciej edycji Forum Rolnictwa Regeneratywnego „Bioreaction”.
Spis treści:

    Czym jest rolnictwo regeneratywne? Jak zmierzyć jego skuteczność? Czy dzięki certyfikacji wzmocni się pozycja rolników? - między innymi na te pytania odpowiadali wykładowcy i dyskutanci podczas trzeciej edycji Forum Rolnictwa Regeneratywnego „Bioreaction”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W forum, które odbyło się w Pierzchnie pod Kórnikiem, wzięło udział prawie 800 osób. Byli to zarówno rolnicy, jak i przedstawiciele firm związanych z sektorem agro.  -  Cieszę się, że tak duże jest zainteresowanie, nie spodziewałem się takiej  frekwencji – zapewniał Adam Baucza prezes Fundacji Terra Nostra, która zorganizowała forum. W jego trakcie odbyły się panele dyskusyjne, prezentacje i degustacje. Wszystkie związane z rolnictwem regeneratywnym.

    Czym jest rolnictwo regeneratywne?

    Czym jest rolnictwo regeneratywne?  – zapytaliśmy prezesa Adama Bauczę. -  Moja definicja rolnictwa regeneratywnego jest bardzo prosta – odpowiedział. – To rolnictwo, które ma wyprodukować jak największą ilość towaru jak najlepszej jakości przy jak najmniejszym wpływie energetycznym na środowisko. I ten wpływ na środowisko, mierzalny wpływ na środowisko właśnie pokazujemy podczas trzeciej edycji Bioreaction, żebyśmy my, jako producenci rolni, byli w stanie dostarczyć realnych dowodów, jak produkujemy i jaki towar dostarczamy do przetwórców, młynów czy producentów żywności. Prób precyzyjnego zdefiniowania rolnictwa regeneratywnego w trakcie forum było bardzo wiele. Prof. Zbigniew Karaczun z SGGW przedstawił w swoim wykładzie 6 zasad  (w ramce), które rolnicy, naukowcy, praktycy i przyrodnicy opracowali w ramach Okrągły Stół: Pakt społeczny dla polskiego rolnictwa. Według profesora postępowanie zgodnie z tymi zasadami pozwala produkować żywność  na dużym poziomie wydajności przy jednoczesnej dbałości o środowisko.  - Dla mnie jest naturalne, że rolnictwo regeneratywne powinno być wspierane i promowane – podkreślał profesor - dlatego że rolnictwo ekologiczne, które jest jeszcze bardziej bezpieczne dla środowiska przyrodniczego, niestety nie jest możliwe do wprowadzenia wszędzie. Rolnictwo regeneratywne jest łatwiejsze do wdrożenia przez każdego rolnika.

    Certyfikaty rolnictwa regeneratywnego już się opłacają

    Adam Baucza mówi - Z przyjemnością informujemy, że Program Zintegrowanej Produkcji Regeneratywnej (ZPR), opracowany przez Fundację Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra, został właśnie przedłożony do Polskiego Centrum Akredytacji (PCA) w celu rozpoczęcia formalnej ewaluacji jego zgodności z wymaganiami dla dobrowolnych programów oceny zgodności. To ważny krok na drodze do pełnej wiarygodności i transparentności systemu ZPR, który łączy praktyki regeneratywne z profesjonalnym zarządzaniem gospodarstwem i mierzalnym raportowaniem wpływu środowiskowego (emisje, ślad węglowy, wodny, bioróżnorodność).

    Program obejmuje:

    • Moduł 1 – certyfikację praktyk rolnictwa regeneratywnego na poziomie gospodarstwa,
    • Moduł 2 – ocenę środowiskową i obliczanie śladu węglowego na poziomie produktu.                                                                                                                                                                                                                     Zgłoszenie do PCA to początek procesu budowy systemu certyfikacji, który będzie uznawany na poziomie krajowym i europejskim, spełniającego wymogi jakości, przejrzystości i niezależności – tylko po to aby  rolnikom opłacała się produkcja regeneratywna i zbieranie danych.

    Na zatwierdzenie certyfikacji przez jednostkę akredytująca trzeba będzie jeszcze poczekać najprawdopodobniej kilka miesięcy, ale rolnicy, którzy z certyfikatów Terra Nostra korzystają, przyjęli informację o zapoczątkowaniu procesu z zadowoleniem. Wśród nich był właściciel ponad dwustuhektarowego gospodarstwa nastawionego na produkcję roślinną – Tomasz Brodowicz. - Dzięki tej akredytacji będziemy my, jako rolnicy, mieli możliwość mocniejszych rozmów z  przemysłem, bo mi już udało się w ostatnim sezonie właśnie dzięki temu, że mam ten certyfikat sprzedać pszenicę do jednego z zakładów produkcyjnych w wyższej cenie. Dzięki temu, że miałem właśnie w ramach certyfikatu wyliczoną emisyjność, która była dużo niższa niż są  przyjęte ogólne ramy i normy ekonomiczne, oni byli w stanie dopłacić mi 200 złotych ekstra do każdej tony pszenicy, którą im dostarczyłem – podkreślał rolnik.

    To inwestycja w glebę, która się opłaci

    Koszty certyfikacji pokrywają rolnicy. -  Ja bym nie traktował tego w kontekście kosztów – przekonywał prezes Adam Baucza - bardziej inwestycji, a także potencjalnego zarobku, bo rolnik będzie musiał zainwestować w certyfikację, to jest tam raptem kilka tysięcy złotych, ale mam nadzieję, że zwrot, jaki otrzyma od przemysłu, to zrekompensuje. Podobnie uważał Tomasz Brodowicz, który już od trzech lat poddaje się ocenie certyfikacyjnej:  - Wejście w rolnictwo regeneratywne daje nam jedną ważną rzecz, która jest trudno policzalna – zapewniał rolnik. -  Zmiana gleby. Mamy teraz bardzo zmienne warunki pogodowe, co roku jest coraz gorzej, bo albo mamy duże susze, albo mamy ulewne deszcze. Mamy niskie albo za wysokie temperatury w momentach, kiedy tego nie oczekujemy. Czyli mamy duże amplitudy, ciągłe wahania. A wejście w rolnictwo regeneratywne i te zmiany, które poczyniamy na glebie, pomagają nam się uodpornić na te warunki.

    Poddanie się certyfikacji pozwala uzyskać wiele cennych informacji na temat prowadzonej w gospodarstwie produkcji, jednak wymaga też nakładów finansowych. Jaka jest ich wysokość dla dwustuhektarowego gospodarstwa, takiego, jakie prowadzi Tomasz Brodowicz? Jego zdaniem to około 12-13 tysięcy złotych.  Koszty obejmują audyt, roczną opłatę dla fundacji i badania gleby, które musza objąć 20% gruntów.

    Rolnictwo regeneratywne ważne dla przetwórców żywności

    W trakcie forum wykład wygłosił dr Andrzej Gantner – wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności. Przetwórcom z sektora spożywczego także bardzo zależy na współpracy z rolnikami, którzy prowadzą zrównoważoną uprawę czy hodowlę. Bo taka współpraca jest dobra nie tylko dla producentów, konsumentów i środowiska, ale także dla samych rolników. -  W tej chwili  rolnictwo zmaga się kryzysem wizerunkowym - że rolnicy to właściwie nie bardzo ze środowiskiem współpracują, wręcz szkodzą itd. Zdaniem dra Gantnera uprawa regeneratywna może ten wizerunek zmienić.  - Rolnictwo to jest coś, co może regenerować nasze zasoby i zapewnić nam  bezpieczeństwo żywnościowe i to jest chyba najważniejszy kierunek. A my, czyli przetwórstwo, które jest  naturalną częścią gospodarki żywnościowej,  staramy się używać tych surowców, które są bardziej zgodne  z  wymaganiami środowiskowymi.

    Zatwierdzona przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikacja rolnictwa regeneratywnego ułatwiłaby przetwórcom promocję polskiej żywności nie tylko na rynkach krajowych, dysponowaliby oni bowiem wiarygodna dokumentacją, chroniąca przed oskarżeniami o green washing (wprowadzanie w błąd konsumenta poprzez informowanie o ekologicznych cechach produktu). Certyfikaty umożliwiłyby też przedsiębiorcom sprawniejsze raportowanie  ESG (Environmental, Social, and Governance) w tej części, która dotyczy wpływu działalności firmy na środowisko.  - W momencie kiedy będą te certyfikaty, firmy będą mogły komunikować to  konsumentom i same będą tłumaczyć, co to właściwie znaczy, że ta mąka jest z ziarna od rolnika regeneratywnego. I wtedy ta świadomość konsumencka znacząco wzrośnie. Co do rolników (…) , którzy są dzisiaj na konferencji, to są rolnicy bardzo świadomi swojej odpowiedzialności za zasoby ziemi i wody, które są w ich władaniu – oceniał  Andrzej Gantner.

     

    Adam Baucza prezes Fundacji Terra Nostra:

     Złożyliśmy  pełną dokumentację zasad certyfikacji rolnictwa regeneratywnego do Polskiego Centrum Akredytacji, żeby zweryfikowali, czy to, co robimy - w jaki sposób certyfikujemy i jak nasz program certyfikacji jest ułożony - jest naprawdę dobre, czy spełnia normy. Żeby za chwilę móc powiedzieć, że jest to standard produkcji rolnej obowiązujący może nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej, chyba jedyny taki na dziś dzień, który  wrzuci nasza produkcję  w takie  ramy i standardy, żebyśmy mogli udowodnić to, że my naprawdę produkujemy w bardzo świadomy sposób i jako polscy rolnicy jesteśmy konkurencyjni.

    Tomasz Brodowicz, właściciel certyfikowanego gospodarstwa:

    Dzięki tej akredytacji będziemy my, jako rolnicy, mieli możliwość mocniejszych rozmów z  przemysłem, bo mi już udało się w ostatnim sezonie właśnie dzięki temu, że mam ten certyfikat sprzedać pszenicę do jednego z zakładów produkcyjnych w wyższej cenie. Dzięki temu, że miałem właśnie w ramach certyfikatu wyliczoną emisyjność, która była dużo niższa niż są  przyjęte ogólne ramy i normy ekonomiczne, oni byli w stanie dopłacić mi 200 złotych ekstra do każdej tony pszenicy, którą im dostarczyłem

    Prof. Zbigniew Karaczun:

     Ta certyfikacja jest potrzebna zarówno rolnikom,  jak i przetwórcom, dlatego że przetwórcy także chcą wiedzieć, jaką jakość towaru kupują, jak on był wyprodukowany. I w końcu certyfikat jest potrzebny nam konsumentom, bo nie każdy jest producentem, nie każdy jest rolnikiem, ale każdy jest konsumentem i nas konsumentów interesuje to, żeby żywność, którą kupujemy, była wysokiej jakości.

    Dr Andrzej Gantner - wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności:

    W momencie kiedy będą te certyfikaty, firmy będą mogły komunikować to  konsumentom i same będą tłumaczyć, co to właściwie znaczy, że ta mąka jest z ziarna od rolnika regeneratywnego. I wtedy ta świadomość konsumencka znacząco wzrośnie. Co do rolników (…) , którzy są dzisiaj na konferencji, to są rolnicy bardzo świadomi swojej odpowiedzialności za zasoby ziemi i wody, które są w ich władaniu.

    Zasady rolnictwa regeneratywnego:

    •  Zdrowie gleby – ochrona przed degradacją i erozją, dbałość o mikroorganizmy i organizmy glebowe, zwiększenie zawartości materii organicznej poprzez minimalizację mechanicznych zabiegów uprawowych, stosowanie upraw bezorkowych, płodozmianu i roślin okrywowych oraz ograniczenie stosowania syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Działania te powinny mieć charakter kompleksowy i długoterminowy
    • Różnorodność  biologiczna – ochrona i wzmacnianie różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach, różnicowanie upraw, integracja produkcji roślinnej i zwierzęcej, ochrona i odbudowa ekosystemów rolniczych poprzez wprowadzanie elementów krajobrazu naturalnego
    • Gospodarowanie wodą – efektywne zarządzanie zasobami wodnymi poprzez zatrzymywanie wody w miejscu opadu i jej retencję w glebie, ograniczenie strat poprzez wprowadzanie optymalnych systemów nawadniania, dbałość o jakość wody i ochronę jej naturalnych źródeł
    • Redukcja emisji gazów cieplarnianych i sekwestracja CO2 – stosowanie metod ograniczających emisję, takich jak między innymi poprawa struktur gleby, integracja produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz zrównoważone zarządzanie nawozami
    • Dobrostan zwierząt - wdrażanie praktyk hodowlanych opartych na wysokich standardach dotyczących zdrowia zwierząt, ograniczanie ich stresu oraz zapewnianie im odpowiednich warunków żywieniowych i bytowych
    • Optymalizacja procesów produkcyjnych – wykorzystując najnowszą wiedzę o biologii gleby, roślin i zwierząt, każde gospodarstwo rolne jest w stanie poprawić swoją produktywność i znacząco obniżyć koszty produkcji

    (Z wykładu prof. Zbigniewa Karaczuna - Społeczny pakt na rzecz rolnictwa)

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • regeneratywne
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"

    6 września 2025
    Newsy

    Więcej superkomórek burzowych? Naukowcy: Rolnicy muszą być gotowi

    3 września 2025
    Prawo i finanse

    Minister Stefan Krajewski zapowiada wsparcie dla rolników. Zobacz szczegóły

    25 sierpnia 2025
    Przepisy

    ARiMR stworzy rejestr aktywnych rolników. Znamy zasady, by dostać unijne dopłaty

    12 sierpnia 2025
    Uprawy

    Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja

    8 sierpnia 2025
    Przepisy

    Mandaty dla rolników za pracę w polu w nocy lub w niedzielę? Przepisy są jasne

    7 sierpnia 2025
    Uprawy

    Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę

    7 sierpnia 2025
    Newsy

    Nowy prezydent zaprzysiężony. Padły zdecydowane słowa. Chodzi także o rolników

    6 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Bydło i mleko
    Mają 25 robotów i 1.300 krów. Polska farma jest największą tego typu na świecie!
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
    17 września 2025
    Uprawy
    Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
    17 września 2025
    Uprawy
    Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
    17 września 2025
    Uprawy
    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
    16 września 2025
    Zboża
    Kiedy siać jęczmień ozimy, żeby rzeczywiście było dobrze?
    16 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności