Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
      To opłaca się zrobić po zbiorze kukurydzy i buraków. Nie warto się oglądać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
      Na działce rolnej można budować dom letniskowy? Odpowiedź może się nie spodobać
      Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Newsy 11 grudnia 2022 12:26 Marcin Bartczak Aktualizacja: 11 grudnia 2022 14:21
Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?
Źródło: biobabalscy.pl
W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli. Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.
Spis treści:

    W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli (o kopieniactwie przeczytasz tutaj). Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zboża wieki temu

    Początki rolnictwa to uprawa przede wszystkim pszenicy, jęczmienia, prosa i żyta. W odmianach pszenicy królował orkisz, płaskurka i samopsza. Przyjrzyjmy się dzisiaj tej historii, bo jak życie pokazuje, coraz częściej wracamy do korzeni. Czy tak będzie również ze starymi odmianami zbóż?

    Pochodzenie zbóż

    Uprawiane w Polsce gatunki zbóż nie są gatunkami rodzimymi – przywędrowały one do nas z innych regionów geograficznych, głównie z Azji. Pszenica, żyto, owies czy jęczmień tak bardzo zakorzeniły się w polskiej kulturze rolnej, że uważamy je jako „swoje”. Jednak nie wszystkie zboża pochodzą z Azji - wyjątkiem jest chociażby uprawiana u nas od niedawna na większą skalę pochodząca z Meksyku – kukurydza.

    Pszenica, historyczna królowa zbóż

    Pszenica zajmowała w kulturze ludowej szczególne miejsce, ponieważ uważano ją z jednej strony jako zboże “chlebowe”. Z mąki pszenicznej, białej, wypiekano świąteczne chleby, bułki i ciasta – lepsze niż jedzone na co dzień pieczywo żytnie, owsiane czy też jęczmienne. Z drugiej strony pszenicę uważano za bardzo ważne zboże z powodu powiązania ją ze sferą sacrum i stawianiem w opozycji do chwastów jako siły diabelskiej.

    - Pan Bóg pszenicę mnoży, a diabeł kąkol sporzy – brzmi ludowe przysłowie

    Z pszenicy wypiekało się także hostię i opłatek, co było wówczas szczególnym zbożowym wyróżnieniem. W dawnej tradycji weselny kołacz i wigilijną kutię przyrządzano koniecznie tylko z mąki pszennej. Miejsca ważne, choć nieco mniej od pszenicy, przypadały także żytu, owsu i jęczmieniowi, jako tym, których używano do wypieków powszednich i produkcji alkoholu.

    Jak wtedy wyglądały plony zbóż

    Średnie plony w Europie w XV-XVI w. wynosiły 3-4 ziarna z jednego wysianego. W późniejszych wiekach na zachodzie Europy plony wzrastały szybciej i w XVIII w. wynosiły już 6-7 ziaren, podczas gdy we wschodniej Europie 4-5 z jednego wysianego.

    Dlaczego stare odmiany zbóż mogą powrócić na dzisiejszy rynek

    Biorąc pod uwagę chociażby pszenicę, dzisiejsze uprawy są tak intensywne, że coraz więcej osób skarży się na nietolerancję glutenu, m.in. przez co rezygnuje się z jej spożywania. Jest to dość ryzykowna teza, że intensyfikacja upraw powoduje np. wspomnianą nietolerancję – jednak jakkolwiek na to nie patrzeć, intensyfikacja nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wielu dietetyków uważa, że zdrową alternatywą dla produktów pszennych jest spożywanie zbóż ze starych, nieprzetworzonych odmian. Do tego należałoby dodać jeszcze pochodzenie upraw z gospodarstw ekologicznych, bez chemii i wszystkich środków stosowanych w konwencjonalnej uprawie i przetwórstwie.

    Zatem czy historia znów wygra z teraźniejszością?

    W produktach zbożowych współcześnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na pandemię otyłości i chorób cywilizacyjnych – czy powrócimy do starych odmian zbóż, znanych od kilku tysięcy lat?

    Rolnictwo na rozdrożu

    Dzisiejsze rolnictwo stanęło na rozdrożu. Tak naprawdę w tej chwili jest ono tak różnorodne, że nie wiadomo, który z tych kierunków będzie za kilka lat dominującym.

    - Jedni nawołują do intensyfikacji produkcji i zwiększenia wydajności, inni są zwolennikami stosowania upraw roślin transgenicznych (GMO), industrializacji, całkowitej mechanizacji, jeszcze inni argumentują za globalizacją rynku, korporacyjnością, wolnym rynkiem. Inni promują produkcję zrównoważoną, ekstensywną, opartą na ekologicznych podstawach. Dla wielu ważne jest gospodarowanie lokalne i rodzinne. Inni wskazują na ważną rolę państwa, które według nich powinno pełnić rolę opiekuńczą i regulującą – czytamy w materiale Kujawsko-Pomorskie Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Zatem jak to będzie dalej…? Jakie jest twoje zdanie?

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    W artykule wykorzystano m.in. materiały z portali ekologiczny poradnik księżycowy, Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • kukurydza
    • stare odmiany zbóż
    • pszenica
    • zboża
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć

    1 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Pogoda nadal nie ułatwia zbiorów kukurydzy. Jak przebiegają żniwa?

    26 października 2025
    Ceny rolnicze

    Korekty w cenach za mokrą kukurydzę

    22 października 2025
    Zboża

    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?

    22 października 2025
    Uprawy

    Za tę pszenicę firmy płacą więcej

    20 października 2025
    Sylwetki

    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]

    19 października 2025
    Ceny rolnicze

    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?

    19 października 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Czy emerytury KRUS pójdą w górę? Jest stanowisko
    3 listopada 2025
    Newsy
    Dzisiaj plantatorzy tytoniu najadą na Warszawę. Żałobny kir dla premiera
    3 listopada 2025
    Ciągniki
    Godzina ładowania, cały dzień pracy w polu? Nowy elektryk z Chin jest naszpikowany technologią
    3 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Pogoda zaskoczy. Poczujesz lato w środku listopada? IMGW ma zaskakujące wieści
    3 listopada 2025
    Newsy
    Prawie 500 wystawców na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa
    3 listopada 2025
    Newsy
    Ten kraj nie jest już wolny od ASF. Potwierdzono pierwsze przypadki wirusa
    3 listopada 2025
    Newsy
    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu
    3 listopada 2025
    Newsy
    Dzisiaj plantatorzy tytoniu najadą na Warszawę. Żałobny kir dla premiera
    3 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności