Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Newsy 11 grudnia 2022 12:26 Marcin Bartczak Aktualizacja: 11 grudnia 2022 14:21
Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?
Źródło: biobabalscy.pl
W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli. Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.
Spis treści:

    W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli (o kopieniactwie przeczytasz tutaj). Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zboża wieki temu

    Początki rolnictwa to uprawa przede wszystkim pszenicy, jęczmienia, prosa i żyta. W odmianach pszenicy królował orkisz, płaskurka i samopsza. Przyjrzyjmy się dzisiaj tej historii, bo jak życie pokazuje, coraz częściej wracamy do korzeni. Czy tak będzie również ze starymi odmianami zbóż?

    Pochodzenie zbóż

    Uprawiane w Polsce gatunki zbóż nie są gatunkami rodzimymi – przywędrowały one do nas z innych regionów geograficznych, głównie z Azji. Pszenica, żyto, owies czy jęczmień tak bardzo zakorzeniły się w polskiej kulturze rolnej, że uważamy je jako „swoje”. Jednak nie wszystkie zboża pochodzą z Azji - wyjątkiem jest chociażby uprawiana u nas od niedawna na większą skalę pochodząca z Meksyku – kukurydza.

    Pszenica, historyczna królowa zbóż

    Pszenica zajmowała w kulturze ludowej szczególne miejsce, ponieważ uważano ją z jednej strony jako zboże “chlebowe”. Z mąki pszenicznej, białej, wypiekano świąteczne chleby, bułki i ciasta – lepsze niż jedzone na co dzień pieczywo żytnie, owsiane czy też jęczmienne. Z drugiej strony pszenicę uważano za bardzo ważne zboże z powodu powiązania ją ze sferą sacrum i stawianiem w opozycji do chwastów jako siły diabelskiej.

    - Pan Bóg pszenicę mnoży, a diabeł kąkol sporzy – brzmi ludowe przysłowie

    Z pszenicy wypiekało się także hostię i opłatek, co było wówczas szczególnym zbożowym wyróżnieniem. W dawnej tradycji weselny kołacz i wigilijną kutię przyrządzano koniecznie tylko z mąki pszennej. Miejsca ważne, choć nieco mniej od pszenicy, przypadały także żytu, owsu i jęczmieniowi, jako tym, których używano do wypieków powszednich i produkcji alkoholu.

    Jak wtedy wyglądały plony zbóż

    Średnie plony w Europie w XV-XVI w. wynosiły 3-4 ziarna z jednego wysianego. W późniejszych wiekach na zachodzie Europy plony wzrastały szybciej i w XVIII w. wynosiły już 6-7 ziaren, podczas gdy we wschodniej Europie 4-5 z jednego wysianego.

    Dlaczego stare odmiany zbóż mogą powrócić na dzisiejszy rynek

    Biorąc pod uwagę chociażby pszenicę, dzisiejsze uprawy są tak intensywne, że coraz więcej osób skarży się na nietolerancję glutenu, m.in. przez co rezygnuje się z jej spożywania. Jest to dość ryzykowna teza, że intensyfikacja upraw powoduje np. wspomnianą nietolerancję – jednak jakkolwiek na to nie patrzeć, intensyfikacja nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wielu dietetyków uważa, że zdrową alternatywą dla produktów pszennych jest spożywanie zbóż ze starych, nieprzetworzonych odmian. Do tego należałoby dodać jeszcze pochodzenie upraw z gospodarstw ekologicznych, bez chemii i wszystkich środków stosowanych w konwencjonalnej uprawie i przetwórstwie.

    Zatem czy historia znów wygra z teraźniejszością?

    W produktach zbożowych współcześnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na pandemię otyłości i chorób cywilizacyjnych – czy powrócimy do starych odmian zbóż, znanych od kilku tysięcy lat?

    Rolnictwo na rozdrożu

    Dzisiejsze rolnictwo stanęło na rozdrożu. Tak naprawdę w tej chwili jest ono tak różnorodne, że nie wiadomo, który z tych kierunków będzie za kilka lat dominującym.

    - Jedni nawołują do intensyfikacji produkcji i zwiększenia wydajności, inni są zwolennikami stosowania upraw roślin transgenicznych (GMO), industrializacji, całkowitej mechanizacji, jeszcze inni argumentują za globalizacją rynku, korporacyjnością, wolnym rynkiem. Inni promują produkcję zrównoważoną, ekstensywną, opartą na ekologicznych podstawach. Dla wielu ważne jest gospodarowanie lokalne i rodzinne. Inni wskazują na ważną rolę państwa, które według nich powinno pełnić rolę opiekuńczą i regulującą – czytamy w materiale Kujawsko-Pomorskie Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Zatem jak to będzie dalej…? Jakie jest twoje zdanie?

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    W artykule wykorzystano m.in. materiały z portali ekologiczny poradnik księżycowy, Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • kukurydza
    • stare odmiany zbóż
    • pszenica
    • zboża
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Nie ma na co czekać. O tym najlepiej zdecydować już dziś

    13 grudnia 2025
    Zboża

    Jak wilgotność ziarna kukurydzy wpływa na jego jakość?

    9 grudnia 2025
    Uprawy

    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy

    8 grudnia 2025
    Uprawy

    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]

    6 grudnia 2025
    Uprawy

    Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz

    1 grudnia 2025
    Newsy

    „Tajemnicze wagony”. Wiemy, skąd pochodziła kukurydza? Jest polecenie ministra rolnictwa

    28 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?

    28 listopada 2025
    Uprawy

    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?

    27 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Wielka manifestacja rolników. Dziś może zdarzyć się wszystko
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Używany ciągnik z dotacją ARiMR? Agencja zabrała głos i wskazała jeden wyjątek
    18 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Pogoda szykuje nam „prezent”. W same święta nastąpi zwrot akcji
    18 grudnia 2025
    Newsy
    Wigilia, jakiej już nie ma. Tak świętowano ją przed stu laty
    18 grudnia 2025
    Newsy
    Wielka manifestacja rolników. Dziś może zdarzyć się wszystko
    18 grudnia 2025
    Zboża
    Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
    17 grudnia 2025
    Newsy
    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria
    17 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności