Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?

Newsy 11 grudnia 2022 12:26 Marcin Bartczak Aktualizacja: 11 grudnia 2022 14:21
Rolnictwo na rozdrożu. Stare odmiany zbóż wrócą do łask?
Źródło: biobabalscy.pl
W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli. Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.
Spis treści:

    W jednym z pierwszych artykułów z naszego cyklu „niedzieli z historią rolnictwa” pisaliśmy o początkach rolnictwa, kiedy to na ziemiach polskich kopieniactwo było głównym systemem uprawy roli (o kopieniactwie przeczytasz tutaj). Dzisiaj przyjrzymy się zbożom, które wtedy uprawiano.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zboża wieki temu

    Początki rolnictwa to uprawa przede wszystkim pszenicy, jęczmienia, prosa i żyta. W odmianach pszenicy królował orkisz, płaskurka i samopsza. Przyjrzyjmy się dzisiaj tej historii, bo jak życie pokazuje, coraz częściej wracamy do korzeni. Czy tak będzie również ze starymi odmianami zbóż?

    Pochodzenie zbóż

    Uprawiane w Polsce gatunki zbóż nie są gatunkami rodzimymi – przywędrowały one do nas z innych regionów geograficznych, głównie z Azji. Pszenica, żyto, owies czy jęczmień tak bardzo zakorzeniły się w polskiej kulturze rolnej, że uważamy je jako „swoje”. Jednak nie wszystkie zboża pochodzą z Azji - wyjątkiem jest chociażby uprawiana u nas od niedawna na większą skalę pochodząca z Meksyku – kukurydza.

    Pszenica, historyczna królowa zbóż

    Pszenica zajmowała w kulturze ludowej szczególne miejsce, ponieważ uważano ją z jednej strony jako zboże “chlebowe”. Z mąki pszenicznej, białej, wypiekano świąteczne chleby, bułki i ciasta – lepsze niż jedzone na co dzień pieczywo żytnie, owsiane czy też jęczmienne. Z drugiej strony pszenicę uważano za bardzo ważne zboże z powodu powiązania ją ze sferą sacrum i stawianiem w opozycji do chwastów jako siły diabelskiej.

    - Pan Bóg pszenicę mnoży, a diabeł kąkol sporzy – brzmi ludowe przysłowie

    Z pszenicy wypiekało się także hostię i opłatek, co było wówczas szczególnym zbożowym wyróżnieniem. W dawnej tradycji weselny kołacz i wigilijną kutię przyrządzano koniecznie tylko z mąki pszennej. Miejsca ważne, choć nieco mniej od pszenicy, przypadały także żytu, owsu i jęczmieniowi, jako tym, których używano do wypieków powszednich i produkcji alkoholu.

    Jak wtedy wyglądały plony zbóż

    Średnie plony w Europie w XV-XVI w. wynosiły 3-4 ziarna z jednego wysianego. W późniejszych wiekach na zachodzie Europy plony wzrastały szybciej i w XVIII w. wynosiły już 6-7 ziaren, podczas gdy we wschodniej Europie 4-5 z jednego wysianego.

    Dlaczego stare odmiany zbóż mogą powrócić na dzisiejszy rynek

    Biorąc pod uwagę chociażby pszenicę, dzisiejsze uprawy są tak intensywne, że coraz więcej osób skarży się na nietolerancję glutenu, m.in. przez co rezygnuje się z jej spożywania. Jest to dość ryzykowna teza, że intensyfikacja upraw powoduje np. wspomnianą nietolerancję – jednak jakkolwiek na to nie patrzeć, intensyfikacja nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wielu dietetyków uważa, że zdrową alternatywą dla produktów pszennych jest spożywanie zbóż ze starych, nieprzetworzonych odmian. Do tego należałoby dodać jeszcze pochodzenie upraw z gospodarstw ekologicznych, bez chemii i wszystkich środków stosowanych w konwencjonalnej uprawie i przetwórstwie.

    Zatem czy historia znów wygra z teraźniejszością?

    W produktach zbożowych współcześnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na pandemię otyłości i chorób cywilizacyjnych – czy powrócimy do starych odmian zbóż, znanych od kilku tysięcy lat?

    Rolnictwo na rozdrożu

    Dzisiejsze rolnictwo stanęło na rozdrożu. Tak naprawdę w tej chwili jest ono tak różnorodne, że nie wiadomo, który z tych kierunków będzie za kilka lat dominującym.

    - Jedni nawołują do intensyfikacji produkcji i zwiększenia wydajności, inni są zwolennikami stosowania upraw roślin transgenicznych (GMO), industrializacji, całkowitej mechanizacji, jeszcze inni argumentują za globalizacją rynku, korporacyjnością, wolnym rynkiem. Inni promują produkcję zrównoważoną, ekstensywną, opartą na ekologicznych podstawach. Dla wielu ważne jest gospodarowanie lokalne i rodzinne. Inni wskazują na ważną rolę państwa, które według nich powinno pełnić rolę opiekuńczą i regulującą – czytamy w materiale Kujawsko-Pomorskie Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Zatem jak to będzie dalej…? Jakie jest twoje zdanie?

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    W artykule wykorzystano m.in. materiały z portali ekologiczny poradnik księżycowy, Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • kukurydza
    • stare odmiany zbóż
    • pszenica
    • zboża
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami

    14 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren

    12 listopada 2025
    Uprawy

    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025

    7 listopada 2025
    Zboża

    Przełom w rolnictwie. Wyjątkowe odkrycie dotyczące pszenicy

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć

    1 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Newsy
    Mała sensacja w Żorach. Rolnicy zauważyli gatunek krytycznie zagrożony
    18 listopada 2025
    Newsy
    Szokujące dane o rosyjskich nawozach. Zdumiewający udział Polski
    18 listopada 2025
    Newsy
    Załamanie pogody w Polsce. Śnieg i mróz dadzą o sobie znać. Nowa prognoza
    17 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności