Rogale świętomarcińskie - przepisy. Skąd wywodzi się tradycja? [ZDJĘCIA]
Jak przygotować ciasto na szybkie rogaliki?
Słodki, lukrowany i zakręcony rogal, zwłaszcza z nadzieniem makowym to tradycyjny wypiek na 11 listopada.
Za kilogram tradycyjnych rogali marcińskich trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Nie każdemu też smakuje makowe nadzienie. Może więc warto pokusić się o przygotowanie własnych rogalików z farszem, które nam najbardziej odpowiada.
Oto przepis Honoraty Dmyterko z HotBloga na pyszne rogaliki drożdżowe, do których przygotowania potrzebujemy: 3 szklanek mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 1/4 kostki masła, 3 jajka, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, mąkę do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blachy oraz nadzienie: powidła lub marmoladę, pokrojone w kostkę owoce, budyń, masę makową albo krem czekoladowy.
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce.
2.Dodajemy pokruszone drożdże - przepis nie wymaga przygotowania z nich rozczynu.
3.Wszystko dokładnie mieszamy mikserem, po czym...
4. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, do momentu aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty.
5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Kroimy, najlepiej radełkiem, na około 10-12 trójkątów. Na każdy nakładamy nadzienie.
7. Zwijamy od szerszej części. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze.
8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem i posypujemy na przykład orzechami.