Rogale świętomarcińskie - przepisy. Skąd wywodzi się tradycja? [ZDJĘCIA]
Rogaliki naa cieście piwnym
Składniki:
6 szklanki mąki
1 szklanka piwa
500 g margaryny
nadzienie do wyboru: masa makowa, powidła
1 jajko do posmarowania rogalików
lukier do ozdoby
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę - można to zrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Kroimy, najlepiej radełkiem, na około 8-10 trójkątów. Na każdym rozsmarowujemy nadzienie zachowując odstęp od brzegów ciasta. Zwijamy od szerszej części. Układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut na złoty kolor. Zaraz po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy na przykład orzechami.