Produkty wolne od GMO rozpoznasz łatwiej
Rozpoczęły się prace legislacyjne w kierunku utworzenia w Polsce systemu znakowania produktów wolnych od GMO lub wyprodukowanych bez wykorzystania GMO.
Przystąpiło do nich ministerstwo rolnictwa z inicjatywy szefa resortu Krzysztofa Jurgiela. - Wprowadzenie takiego dobrowolnego znakowania będzie odpowiedzią na postulaty społeczeństwa domagającego się umożliwienia konsumentom wyboru żywności wytworzonej bez udziału składników modyfikowanych genetycznie - informuje MRiRW.
Znakowanie jest także działaniem uzupełniającym dla realizowanych przez resort rolnictwa prac na rzecz zwiększenia udziału krajowego białka roślinnego w produkcji pasz. - Oznakowane, jako wolne od GMO, zostaną zarówno surowce do produkcji pasz wyprodukowane na bazie roślin bez GMO, jak również produkty pochodzące od zwierząt karmionych takimi paszami (np. mięso, mleko, jaja) - podaje resort rolnictwa.
Zdaniem szefostwa MRiRW, oznakowanie to umożliwi rozpoznanie produktów powstałych na bazie rodzimego białka roślinnego, bez wykorzystywania genetycznie modyfikowanej, importowanej śruty sojowej i znacząco przyczyni się do zwiększenia na nie popytu. - Należy zauważyć, że systemy znakowania żywności wolnej od GMO działają z powodzeniem w kilku państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce dotychczas kwestia znakowania nie została prawnie uregulowana - podkreśla resort rolnictwa.
Projekt nowej ustawy będzie konsultowany społecznie.
Znakowanie „wolne od GMO” wpisuje się w Program Działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019, w którym jednym z celów szczegółowych jest „Poprawa bezpieczeństwa żywności i jej jakości oraz rynkowe ukierunkowanie produkcji”.