Produkcja wieprzowiny spadnie o 18%? Eksperci biją na alarm

Organizacje Copa i Cogeca, reprezentujące unijnych producentów wieprzowiny, przedstawiły plan działania dla sektora wieprzowiny, który ma zapewnić jego stabilność i odporność na nowe wyzwania. W dokumencie opublikowanym 16 lipca br. wyrażono uznanie dla Komisji Europejskiej za utworzenie Europejskiej Grupy Refleksyjnej ds. Wieprzowiny oraz chęć wypracowania długoterminowych rozwiązań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wysoka jakość mięsa, niska rentowność
Sektor wieprzowiny odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego w UE. Tymczasem, jak podają organizacje Copa i Cogeca w swojej publikacji, aż 33 miliony Europejczyków nie stać na pełnowartościowy posiłek z mięsem lub rybą co drugi dzień. Kryzysy takie jak ASF, pandemia COVID-19 czy wojna w Ukrainie tylko pogłębiły problem dostępności i przystępności cenowej żywności.
Unijni producenci mają wiedzę i infrastrukturę, by sprostać globalnemu zapotrzebowaniu na białko zwierzęce. Jednak konieczne jest wsparcie młodych rolników oraz zapewnienie opłacalności produkcji, dziś często poniżej kosztów własnych.
Wspólny rynek i gospodarka obiegu zamkniętego
Sektor wieprzowiny w UE jest liderem w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Dzięki wykorzystaniu ponad 185 produktów z tuszy wieprzowej, od heparyny, przez skórę, po nawozy – znacząco ograniczono ilość odpadów. Unia Europejska powinna nadal wspierać rolników i chronić wspólny rynek, który zapewnia wolny handel i równe szanse. Produkcja wieprzowiny tworzy miejsca pracy na obszarach wiejskich i wzmacnia gospodarki lokalne.
Strategia „Od pola do stołu” zagrożeniem dla sektora?
Zgodnie z prognozami organizacji Copa i Cogeca, wdrożenie strategii „Od pola do stołu” może doprowadzić do spadku produkcji wieprzowiny w UE nawet o 18%, a wzrostu cen mięsa nawet o 48%. Taka sytuacja może zwiększać liczbę osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego o 22 miliony na świecie. Dodatkowo, eksport wieprzowiny z UE może spaść o 25%. Choć emisje CO₂ spadłyby o 7 mln ton, aż 6 mln ton „uciekłoby” do krajów trzecich, gdzie normy środowiskowe są znacznie niższe.
Apel do Komisji Europejskiej
Europejski sektor wieprzowiny apeluje do Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego o opracowanie planu działań dla rozwoju zrównoważonej produkcji wieprzowiny w Europie. Potrzebne jest jasne stanowisko, że produkcja trzody chlewnej ma przyszłość i wsparcie instytucji unijnych.