Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Produkcja wieprzowiny spadnie o 18%? Eksperci biją na alarm

Produkcja wieprzowiny spadnie o 18%? Eksperci biją na alarm

Trzoda chlewna - Trzoda chlewna 20 lipca 2025 11:20 Aktualizacja: 20 lipca 2025 11:34
Produkcja wieprzowiny spadnie o 18%? Eksperci biją na alarm
Źródło: Fotolia.com
Zgodnie z prognozami, wdrożenie strategii „Od pola do stołu” może doprowadzić do spadku produkcji wieprzowiny w UE nawet o 18%, a wzrostu cen mięsa nawet o 48%.
Spis treści:

    Organizacje Copa i Cogeca, reprezentujące unijnych producentów wieprzowiny, przedstawiły plan działania dla sektora wieprzowiny, który ma zapewnić jego stabilność i odporność na nowe wyzwania. W dokumencie opublikowanym 16 lipca br. wyrażono uznanie dla Komisji Europejskiej za utworzenie Europejskiej Grupy Refleksyjnej ds. Wieprzowiny oraz chęć wypracowania długoterminowych rozwiązań.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wysoka jakość mięsa, niska rentowność

    Sektor wieprzowiny odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego w UE. Tymczasem, jak podają organizacje Copa i Cogeca w swojej publikacji, aż 33 miliony Europejczyków nie stać na pełnowartościowy posiłek z mięsem lub rybą co drugi dzień. Kryzysy takie jak ASF, pandemia COVID-19 czy wojna w Ukrainie tylko pogłębiły problem dostępności i przystępności cenowej żywności.

    Unijni producenci mają wiedzę i infrastrukturę, by sprostać globalnemu zapotrzebowaniu na białko zwierzęce. Jednak konieczne jest wsparcie młodych rolników oraz zapewnienie opłacalności produkcji, dziś często poniżej kosztów własnych.

    Wspólny rynek i gospodarka obiegu zamkniętego

    Sektor wieprzowiny w UE jest liderem w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Dzięki wykorzystaniu ponad 185 produktów z tuszy wieprzowej, od heparyny, przez skórę, po nawozy – znacząco ograniczono ilość odpadów. Unia Europejska powinna nadal wspierać rolników i chronić wspólny rynek, który zapewnia wolny handel i równe szanse. Produkcja wieprzowiny tworzy miejsca pracy na obszarach wiejskich i wzmacnia gospodarki lokalne.

    Strategia „Od pola do stołu” zagrożeniem dla sektora?

    Zgodnie z prognozami organizacji Copa i Cogeca, wdrożenie strategii „Od pola do stołu” może doprowadzić do spadku produkcji wieprzowiny w UE nawet o 18%, a wzrostu cen mięsa nawet o 48%. Taka sytuacja może zwiększać liczbę osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego o 22 miliony na świecie. Dodatkowo, eksport wieprzowiny z UE może spaść o 25%. Choć emisje CO₂ spadłyby o 7 mln ton, aż 6 mln ton „uciekłoby” do krajów trzecich, gdzie normy środowiskowe są znacznie niższe.

    Apel do Komisji Europejskiej

    Europejski sektor wieprzowiny apeluje do Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego o opracowanie planu działań dla rozwoju zrównoważonej produkcji wieprzowiny w Europie. Potrzebne jest jasne stanowisko, że produkcja trzody chlewnej ma przyszłość i wsparcie instytucji unijnych.

    Źródło: Copa i Cogeca
    • Tagi:
    • Copa i Cogeca
    • branża mięsna
    • produkcja wieprzowiny
    • produkcja świń
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Dotacje dla rolników: nowe wsparcie dla hodowców loch

    24 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Największe zagłębia wieprzowiny w Niemczech – aktualne dane

    20 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Są dodatkowe pieniądze dla producentów świń - zostało mniej niż 2 tygodnie

    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Dlaczego wieprzowina w UE tanieje? Czy to wpływ sezonu urlopowego?

    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Masz świnie? Dzięki temu nie będziesz tracić na przyrostach latem!

    3 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności