Prezes mleczarni o zakładzie i produktach mlecznych [ZDJĘCIA]
Tak jak w wielu małych polskich mleczarniach, także w Ostrowcu pojawił się problem zagospodarowania serwatki. Duże zakłady rozwiązują go przez budowę własnych stacji zagęszczania i proszkowni, czasem także powstają przyzakładowe oczyszczalnie ścieków. Mniejsze próbują wywozić do ferm hodowlanych, gdzie służy, jako pasza dla zwierząt. W pobliżu Ostrowca nie ma takich miejsc. Prezesowi problem ten spędzał sen z powiek, ale zaryzykował, znalazł rozwiązanie i odsunął po raz kolejny widmo zamknięcia zakładu. Uruchomił linie produkującą koncentrat serwatkowy, wybierając najbardziej ekonomiczną opcję, przy wykorzystaniu całego potencjału maszyn zakładowych. Całkowity koszt wyniósł 400 tys. zł, a nie jak początkowo prognozowano 700 tys. zł. Dodatkowo wykorzystano koniunkturę na proszek serwatkowy, którego sprzedaż pokrywa koszty amortyzacji i daje zysk.
Ostrowiec Świętokrzyski liczy około 80 tys. mieszkańców. Na jego rynek trafiają produkty z piętnastu mleczarni. Często bardzo dużych, konkurencja ogromna, trzeba znaleźć niszę, rozszerzyć rynek. Mleczarnia wysyła swoje produkty do Krakowa, Katowic i Rzeszowa.
Głównym produktem, jeśli chodzi o wartość są sery twarogowe w różnej gramaturze. Mają ogromne uznanie na Podkarpaciu, Śląsku i Małopolsce. Wszyscy chcą kupować świeży produkt. – mówi Kazimierz Czerwiński.- Zapakowany tylko w pergamin, ma 6 dni przydatności, bez konserwantów. Gdy opuszcza zakład, jest praktycznie jednodniowy. Na drugim miejscu jest ser mozzarella, wykorzystywany w wielu pizzeriach. Kolejny produkt „eksportowy”, poza Ostrowiec ,to śmietana 18 % ukwaszana (bez konserwantów) i śmietanka kremówka. Jedząc słynną „papieską kremówkę” w Krakowie można z dużym prawdopodobieństwem zakładać, że do ich wyrobu wykorzystano właśnie tę śmietankę. Hitem jest masło i mix maślany, które rozchodzą się błyskawicznie, praktycznie zaraz po zejściu z linii produkcyjnej. W 2016 roku ponad 2 % wzrosło spożycie masła w Polsce, kosztem margaryn.
Przepis na sukces małej Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrowcu Świętokrzyskim to pracowitość, uczciwość, szacunek dla tradycji i pasja tworzenia coraz lepszych produktów.